LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

20-05-2020 12:00 UUR Door: Cas Jansen

Memorabele momenten: Het magische jaar van Björn Vleminckx


Vanwege de uitbraak van het Coronavirus wordt er in Nederland niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om is in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag blikken we terug op het magische jaar van Björn Vleminckx.

 

Na het seizoen 2008/2009 waarin natuurlijk de knock-outfase van de UEFA Cup werd bereikt en NEC in de Eredivisie op de elfde plek eindigde, zag het er goed uit voor NEC. Toch ontbrak er iets: er moest een scorende spits komen, die NEC weer wat plekjes hoger op de ranglijst kon schieten. Met als uiteindelijke vondst Björn Vleminckx.

 

De Belg had net een succesvol seizoen achter de rug bij KV Mechelen. Met 43 doelpunten in drie seizoenen maakte hij veel indruk. Zijn vaardigheden bleven niet onopgemerkt, buiten NEC hadden ook clubs als FC Utrecht en Standard Luik interesse in de aanvaller. Uiteindelijk tekende Vleminckx voor vier seizoenen bij NEC en de spits was voor een recordbedrag van 1,7 miljoen euro binnen.

 

In het eerste seizoen kwam Vleminckx nog wat stroef op gang. Toch wist Vleminckx acht ballen langs verschillende Eredivisie-keepers te schieten en kroonde hij zichzelf hiermee tot clubtopscorer. Toen het seizoen daarop Patrick Kluivert de leermeester van Vleminckx werd ging het pas echt lopen bij de Belg. Samen met Jack de Gier namen ze de spits bij de hand.

 

 

Derby

Eerder al had Vleminckx zich onsterfelijk gemaakt bij het Nijmeegse publiek. Na afloop van de derby uit tegen Vitesse besloot de spits vanuit de spelersbus zijn blote billen te tonen aan de Arnhemse fans. In 2009 vertelde hij daarover tegen ForzaNEC: "De spanning van zo'n derby kende ik al wel van mijn tijd in België, als we tegen Lierse speelden. Deze keer riepen er na de wedstrijd wat mensen dingen over mijn familie en ja, dan laat je ze even een rode kont zien. Maar eigenlijk had ik dat niet moeten doen, ik moet er boven staan."

 

Bij de supporters werd Vleminckx al snel een publiekslieveling. Na afloop van wedstrijden bleef de spits graag even hangen in het Goffertstadion. "Dan drink ik liever hier nog een paar biertjes dan dat ik dat thuis alleen doe. Mensen mogen gerust weten dat ik daarvan geniet. Ik ga hier niet zeggen dat ik niets drink, ik speel geen rolletje. Dat is smerig en niet respectvol naar de fans."

 

Lees hier het interview met Vleminckx uit 2009.

 

Topscorer

Vleminckx was al in de tweede wedstrijd van het seizoen 2010/11 belangrijk. Met een hattrick van de man zelf en goals van Schöne en Sibum won NEC 3-5 bij Willem II. De goals bleven maar vallen en Vleminckx stond bovenin op de topscorerslijst. In de laatste weken van het seizoen, waarin er voor NEC weinig meer op het spel stond, ging het vooral om zoveel mogelijk doelpunten maken door Vleminckx.

 

Op 1 mei 2011 speelde NEC in eigen huis tegen Roda JC, de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Vleminckx scoorde in deze wedstrijd vier keer. Door drie goals in de tweede helft maakte Vleminckx ook zijn eerste 'zuivere' hattrick te scoren. Eindstand: 5-0.

 

 

Niet veel later mocht Vleminckx zichzelf bekronen tot topscoorder van het seizoen 2010/2011 met liefst 23 competitiegoals. Dit wekte ook belangstelling van andere clubs. Die zomer werd Vleminckx voor 3,3 miljoen overgenomen door Club Brugge, waar hij uiteindelijk minder succes beleefde dan in de Goffert. Het seizoen 2010/11 werd nooit meer getopt.

 

Grashelder

De grote vraag is natuurlijk hoe gaat het nu met de Belg. Na een tijd in Turkije te hebben gespeeld keerde Vleminckx terug in België bij Royal Antwerp. De trainer zag het uiteindelijk niet in hem zitten, maar in plaats van te vertrekken besloot Vleminckx zijn lucratieve contract uit te dienen en bij de beloften te trainen. Afgelopen seizoen besloot Vleminckx te vertrekken en door te gaan als amateur bij amateurclub Oppuurs. Hij is nu druk met zijn tuinierbedrijf Grashelder.

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS