LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

29-05-2020 09:00 UUR Door: Emiel Toonen

Memorabele momenten: De Tsjech die NEC naar Polen schoot


Vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt er in Nederland niet gevoetbald. Voor ForzaNEC is het een mooie gelegenheid om de archieven in te duiken en te schrijven over memorabele wedstrijden, periodes en momenten. Vandaag blikken we terug op Hemelvaartsdag 2003, waar NEC dankzij Jarda Simr in de slotseconden van het seizoen Europees voetbal bewerkstelligde.

 

Dit was voor de Nijmegenaren voor het eerst sinds 20 jaar. Dit gebeurde ook nog eens op ‘eigen kracht’. In 1983, toen NEC voor het eerst Europees voetbal mocht spelen, gebeurde het nadat NEC de bekerfinale verloor van Ajax, wat zich al verzekerd had van Europees voetbal.

 

Rustige zomer
NEC kende een relatief rustige transferzomer van 2002. Spits Stefan Jansen, die met veel verwachtingen naar Nijmegen kwam maar uiteindelijk beperkt bleef tot twee goals, vertrok via de achterdeur naar TOP Oss. Oudgedienden Bart Latuheru, Richard Goulooze en Luuk Maes gingen hun carrière afbouwen in de amateurs en Marcel Koning vertrok naar NAC Breda. Ook reservedoelman Kevin Moeliker ging zijn heil ergens anders zoeken; de geboren Rotterdammer vertrok naar Helmond Sport. Serviër Dejan Govedarica kwam over van RKC Waalwijk en het kreeg middenvelder annex spits Youssouf Hersi op huurbasis van Ajax.

 

Eerste seizoenshelft
Het zag er in de winterstop niet naar uit dat NEC aan het einde van het seizoen op de vijfde plek zou gaan eindigen. De ploeg van trainer Johan Neeskens verloor in eigen huis met 2-4 van Roda JC en werd het weggespeeld door latere landskampioen PSV (0-5). Op bezoek bij uiteindelijke degradant Excelsior kwam NEC ook niet tot winnen. Echter, de laatste vier wedstrijden voor de winterstop bleven de Nijmegenaren ongeslagen, pakten acht punten, scoorden vijf keer en incasseerden geen enkele goal. De wedstrijd van het jaar, tegen Vitesse, werd in eigen huis winnend afgesloten met 2-0; goals kwamen van Gorgi Hristov en Peter Wisgerhof.  NEC sloot de eerste seizoenshelft af met 23 punten

 

Tweede seizoenshelft
‘De 0’ zou Dennis Gentenaar behouden tot zondag 16 februari 2003. Na 644 minuten moest de Nijmegenaar in de gewonnen uitwedstrijd bij FC Twente weer eens vissen. Sjaak Polak was de boosdoener die met een vrije trap Gentenaar kansloos liet. Gentenaar pakte hiermee een clubrecord dat de doelman overnam van Harry Schellekens, die in 1976 620 speelminuten zijn doel schoon hield.

 

De mannen van Neeskens leken het steeds meer op de rit te hebben, want ook de vijf wedstrijden na de winterstop bleven de Nijmegenaren zonder verlies. PSV maakte echter op 8 maart een einde aan deze ongeslagen reeks; het werd in Eindhoven nipt 2-1, door goals van Mateja Kezman en Mark van Bommel. Voor NEC was het Resit Schuurman die tussendoor de gelijkmaker op het scorebord zette.

 

Het geloof voor de vijfde plek kwam rond begin mei. Roda JC, dat lang op de vierde plek stond, achter PSV, Ajax en Feyenoord, begon punten te verspelen terwijl NEC en vooral NAC die punten wel pakten. NAC won bijvoorbeeld de laatste vijf wedstrijden voor de laatste speelronde en maakte zo een opmars naar de zevende plek.

 

 

29 mei 2003
Hemelvaartsdag 2003. Zes clubs zijn in de race voor de beslissende vijfde plek, die recht zou geven op voorrondes in de toenmalige UEFA Cup. Roda JC, NAC Breda, NEC, SC Heerenveen, FC Utrecht en ook RKC hadden op de laatste speeldag nog kans op de vijfde plek. Voor RKC, onder leiding van Martin Jol, was die kans echter theoretisch. Het moest zelf winnen en zou daarna nog afhankelijk van andere uitslagen zijn. Roda JC had samen met NAC Breda de beste papieren voor de vierde en vijfde plek. NAC had een uitwedstrijd bij RBC Roosendaal, Roda JC mocht aantreden in de Kuip tegen Feyenoord.
Voor NEC was het simpel: winnen. Ook NEC zou afhankelijk zijn van andere uitslagen, maar dat was een zorg voor later.

 

Trainer Neeskens beschikte over een fitte selectie met één enkele schorsing; Frank Demouge pakte in de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle zijn zesde gele kaart. Ook RKC, wat nog een geringe kans had op die felbegeerde vijfde plek, kon aantreden op volle oorlogssterkte. De Waalwijkers misten alleen Yuri Nikiforov, die – net als Demouge – geschorst was. Het uitvak was uitverkocht met 600 supporters meegekomen uit Nijmegen en ook de korte zijde in de Goffert zat vol, waar de supporters via het scherm konden meekijken.

 

NEC had het erg zwaar in de eerste helft. Ondanks dat doelman Gentenaar niet echt getest werd, waren de kansen voor RKC. Patrick van Diemen zag zijn poging uiteenbarsten op de kruising, terwijl Eddy Putter tot tweemaal toe niet scherp was en Gentenaar niet echt testte. Het enige wapenfeit voor NEC was een kans voor Patrick Ax die zijn inzet naast de goal zag verdwijnen.

 

In de tweede helft kwam NEC beetje bij beetje beter in het spel. Het kon RKC wat meer vastzetten en kon zelf wat meer naar voren voetballen. Wat mogelijk hielp was het feit dat NEC nu naar de eigen supporters voetbalde. Toch was de grootste kans van de tweede helft voor RKC. Jason Oost kon uithalen met links en dwong Gentenaar tot redding. Tot diep in de blessuretijd was de stand nog gelijk, wat zou betekenen dat beide teams niks aan dat ene punt hadden. Roda JC zou zelfs, ondanks de 3-1 verliespartij bij Feyenoord, de vijfde plek behouden. Totdat…

 

 

Zico Tumba, die ruim vijf minuten voor het einde inviel voor Dennis de Nooijer, zag middenvelder Resit Schuurman weglopen en passte één van de uitblinkers dat seizoen in. De Deventenaar had vrij baan op de rechterkant, waar RKC dacht een buitenspel. De meegelopen Jarda Simr was de enige van NEC die in het zestienmetergebied stond. Garry de Graef, Yuri Petrov én Robert Fuchs hadden geen grip op de voorzet van Schuurman, die Jarda Simr met een bekeken sliding binnengleed en ‘een orgastische vreugde aan de kant van NEC teweegbrengt’, zoals commentator Eddy Poelman beschrijft.

 

Lees ook: Simr: "Goal tegen RKC hoogtepunt van mijn NEC-tijd"

 

Het uitvak en vele vakken er naast ontploften, De Goffert ontplofte, want dit kon niet meer misgaan. Met de wetenschap dat het bijna afgelopen was, Roda JC op achterstand stond en NEC in de absolute slotfase de winnende binnenprikte, wist iedereen binnen NEC dat de club voor het eerst sinds 20 jaar weer Europees voetbal ging spelen. Door die ene goal. Die ene goal. De mooiste lelijke goal die de NEC-supporter ooit gezien heeft. Die ene goal, gemaakt door Jarda Simr. De Tsjech die NEC naar Polen schoot, want later dat jaar werden de Nijmegenaren gekoppeld aan Wisla Krakow.

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS