LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

21-03-2020 18:00 UUR Door: Redactie

Memorabele momenten: de man van 1 miljoen


Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland niet gevoetbald tot en met 6 april. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag aandacht voor de man van 1 miljoen, Andrzej Niedzielan.

 

Zelfs zijn komst verliep al anders dan men toentertijd bij NEC gewend was. Andrzej Niedzielan zorgde voor een ware transfersoap in Nijmegen. Hij kwam niet, toen weer wel, toch weer niet en uiteindelijk wel. NEC had in een persbericht al aangekondigd dat de Poolse spits in aantocht was, waarna Niedzielan zelf op de Poolse televisie vertelde dat hij nog niets had toegezegd. De onderhandelingen met zijn club Grocin Dyskobolia verliepen uiterst moeizaam, maar technisch directeur Leen Looijen en voorzitter Hans van Delft kwamen eruit.

 

Het was het begin van een andere tijd voor NEC. Het was lang geleden dat er zó veel te doen was om een speler die nog niet eens had getekend. De Nijmeegse club haalde in 2000 de bekerfinale, drie jaar later Europees voetbal en speelde in een voor die tijd modern stadion met mogelijkheden tot uitbreiding. Er moest nu eens echt doorgepakt worden, vond ook Van Delft. Die ene keer Europees, dankzij een goal van Jarda Simr tegen RKC, daar moest het niet bij blijven. De landgenoten van Niedzielan, Wisla Krakow, hadden aan het UEFA Cup-avontuur een vroeg einde gemaakt.

 

Tweedehelftsyndroom

Mede doordat het seizoen 2003/04 vervolgens redelijk desastreus verliep, besloten de investeerders van NEC met Marcel Boekhoorn voorop om met de geldbuidel te rammelen. Daarvoor werden af en toe al transfersommen neergelegd, maar de meeste spelers kwamen transfervrij. Veel geld uitgeven zat er voor een club als NEC echt niet in. Er moest slim worden omgesprongen met de centen. Tot het seizoen 2003/04. NEC werd geteisterd door een tweedehelftsyndroom waardoor veel duels verloren gingen. Eind december stond de club zelfs op de vijftiende plek, terwijl de ambitie was om wéér mee te doen om de Europese plekken en de Amstel Cup.

 

Voetbal International zag NEC in die tijd veranderen: "De club wil af van overbetaalde meelopers. Goede spelers mogen veel verdienen, de rest zal moeten inleveren. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Maar de mars naar de (sub)top verloopt nog niet voorspoedig. Voorzitter Hans van Delft barst van de ambities en heeft de tekeningen voor een tweede ring op De Goffert al boven zijn bed hangen. Alles zit vol, de zakenruimtes, de reclameborden, het stadion. Maar dit seizoen presteert de ploeg uiterst teleurstellend. Tijd voor een nieuw beleid."

 

Het roer ging in de winter écht om toen de komst van Niedzielan werd aangekondigd. Nu was het echt definitief. NEC - of beter gezegd de investeerders - legde een miljoen euro op tafel om naar eigen zeggen clubs als PSV en Hertha BSC af te troeven. Een miljoen euro, voor een club als NEC was dat in die tijd ondenkbaar. 'Eigenlijk kan dit ook helemaal niet, maar je zegt natuurlijk geen nee tegen externe financiers', zei Looijen in die tijd. Niedzielan verdiende ook nog eens zes ton per jaar, terwijl men in Polen afvroeg waarom die goede spits in godsnaam naar een clubje als NEC verhuisde. Ook in Nederland waren er twijfels, want Niedzielan had al veel clubs achter zijn naam staan en haalde in maar één seizoen de dubbele cijfers. Maar ja, de spits was wel international met vier goals in acht wedstrijden.

 

Topaankopen

Herinnert u zich de iconische foto van Niedzielan voor het Goffertstadion nog? De Pool stond daar niet alleen, maar met Edgar Barreto. De twee topaankopen van NEC die voor een groot bedrag overkwamen én een groot bedrag gingen verdienen, schouder aan schouder met een sjaal van de club in hun handen. Niedzielan was er als eerste bij om zijn debuut te maken, uit bij Ajax. De Nijmegenaren maakten het de ploeg van Ronald Koeman lastig met Niedzielan als linkerspits naast Frank Demouge, maar door een goal van Wesley Sonck werd het wel 1-0. Daarna volgde de 'sneeuwwedstrijd' tegen Feyenoord. Een doordeweekse avond, uitverkocht huis, kleine laag sneeuw op het veld. Na 22 minuten liet Niedzielan voor het eerst zijn klasse zien. Resit Schuurman lanceerde de spits, die met een bekeken wippertje over Patrick Lodewijks voor 1-0 zorgde. Door goals van Dirk Kuijt en Thomas Buffel won Feyenoord wel: 1-2.

 

 

Niedzielan had zijn eerste goal in ieder geval te pakken en met twee treffers en een assist tegen FC Utrecht (4-0) leek de Pool de smaak echt te pakken te hebben. Barreto had zijn debuut inmiddels ook gemaakt en moest Niedzielan van aanvoer voorzien. Maar de Paraguayaan was in Nijmeegse dienst uiteindelijk een stuk succesvoller dan de Pool. Waar lag het dan aan? Ook tegen Utrecht liet Niedzielan zien dat hij iets extra's had. Lange bal van Arjan Ebbinge, perfecte aanname, lobje over de keeper. Dat kón Niedzielan, die ook nog pijlsnel was. Shirt uit, spierballen tonen. Toen mocht dat nog. Het leverde hem al snel een eigen goaltune op (tutututu... Niedzielan! op de melodie van De Sjonnies) Maar de spits liet het ook vaak genoeg niet zien of lag in de lappenmand. Bijvoorbeeld in april 2004 met een liesblessure.

 

 

Na de twee goals tegen Utrecht zou zijn volgende goal pas begin 2005 vallen, uit bij AZ. Het woord miskoop viel. NEC had een kat in de zak gekocht, met een wel heel duur prijskaartje van één miljoen. De man die hem overhaalde om naar Nijmegen te komen, was toen al vertrokken. Johan Neeskens wilde Niedzielan heel graag hebben, maar sneuvelde eind 2004 op de befaamde kerstborrel. Met opvolger Cees Lok kon de spits het ook prima vinden, maar ook hij was een jaar later alweer weg, misschien wel op een nog vreemdere manier dan Neeskens. Niedzielan kende daarna onder interim-duo Ron de Groot/Wilfried Brookhuis een korte opleving, onder andere met een hattrick tegen Sparta Rotterdam. Maar het bleven momentjes bij de Pool. Nooit liet hij constant hetzelfde niveau zien.

 

Mario Been

NEC zong het seizoen uit met De Groot en Brookhuis, die er net niet in slaagden om de hoge positie onder Lok vast te houden. De Nijmegenaren eindigden op de tiende plek, wat toen nog play-offs voor de Intertoto-cup betekende. In de tweede ronde was Vitesse echter te sterk en in de return in Nijmegen kreeg Niedzielan ook nog een rode kaart, waardoor hij de seizoensopening van 2006/07 miste tegen PSV. Mario Been had het stokje toen overgenomen van De Groot en Brookhuis. De van Excelsior overgekomen trainer wilde in Nijmegen de volgende stap in zijn carrière zetten. Voor Niedzielan betekende zijn komst echter het begin van het einde bij NEC.

 

Niedzielan en Been lagen elkaar namelijk totaal niet, zo onthulde de Pool onlangs nog in een interview met De Gelderlander (leestip): "Been heeft mij kapot gemaakt. Dat zei hij ook, de woorden weet ik nog. De eerste keer dat ik hem sprak, bij de kleedkamers. Ik zei: 'Goedemorgen, trainer.' Zijn eerste woorden: 'Ik maak jou kapot.' Ik ben nu zelf trainer, ik weet wat dat doet met een speler. Natuurlijk heb ik fouten gemaakt in die tijd, iedereen maakt fouten. Maar hij was altijd kritisch. Zei nooit eens ‘goed gedaan’, áltijd negatief. Alles was míjn schuld. Uiteindelijk ging het kapot." Been vond aan de andere kant dat Niedzielan veel te weinig uitvoerde. "In Nederland lopen honderden Polen die hard willen werken, wij hadden er net één die geen klote deed, maar wel 750.000 euro per jaar verdiende."

 

 

De pech van Been was dat hij voorin weinig kwalitatief sterke alternatieven had voor Niedzielan. Denneboom was zeker van een basisplek en Rutger Worm liet zich steeds meer zien, maar Paul Jans, Karim Fachtali en Guillano Grot waren beduidend minder goed. Het had tot gevolg dat nieuwkomer Brett Holman nog weleens naar de voorhoede verhuisde en dat in de winter Roy Beerens werd gehuurd van PSV. Waar Niedzielan in het seizoen er voor tien keer scoorde en vijf assists gaf, bleef de Pool in zijn uiteindelijk laatste seizoen in Nijmegen steken op twee goals. NEC zat met de spits in de maag. De club wilde hem kwijt, mede door zijn torenhoge salaris, maar ja, welke club is zo gek om dat over te nemen? "Dat NEC me kwijt wil, is niet mijn probleem", zei de spits zelf. Zijn vervanger was al binnen: Jhon van Beukering.

 

Werder Bremen zou interesse hebben in Niedzielan, maar de vraagprijs van NEC lag te hoog. De spits kon ook terugkeren naar Polen, naar Wisla Krakow, de ploeg die NEC vier jaar eerder nog uitschakelde in de UEFA Cup. De deal leek er eerst niet van te komen, maar uiteindelijk kwamen beide partijen toch tot een akkoord. 88 competitieduels en 20 goals na zijn komst verliet Niedzielan NEC, dat van een hoofdpijndossier verlost was. "N.E.C., dat zich uiterst soepel heeft opgesteld, had al enige tijd overeenstemming met Wisla en Niedzielan's zaakwaarnemer", meldde NEC op 16 juli 2007 in een persbericht. "Op 5 juli werden de contractbesprekingen tussen Wisla en Niedzielan tot teleurstelling van N.E.C. plotseling afgebroken. Uiteindelijk zijn Wisla en Niedzielan toch weer met elkaar in gesprek geraakt en is de transfer vanmiddag afgerond. Niedzielan zette zijn handtekening onder een 3-jarig contract bij de Poolse club."

 

Hoe anders ging het met Barreto, die een paar dagen na Niedzielan een transfer maakte naar Reggina. Het leverde NEC een flink bedrag op. Het geeft te denken hoe anders het had kunnen verlopen met Niedzielan. De Pool zal nog lang te boek staan als miskoop van de Nijmeegse club, maar op een paar momenten liet hij wel degelijk zien dat hij dingen kon die anderen niet konden bij NEC. Laten we die momenten maar koesteren. Nog niet zo lang geleden keerde de Pool nog terug in Nijmegen, met de voetbalschool die hij samen met Arek Radomski, tevens oud-NEC, leidt (daarover hieronder een FOX Sports Doc). "Het is toch jammer hoe het bij NEC is gelopen", zei Niedzielan in het interview met De Gelderlander. En dat is het zeker.

 

Foto: Orange Pictures

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS