LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

01-07-2020 00:00 UUR Door: Redactie

HGHM: Vreemde situatie voor Braken, Smits in het hoge noorden


Het is een tijd geleden, maar nu de competities in veel landen weer zijn opgestart is het weer eens tijd om te kijken wat voormalig NEC'ers allemaal uitspoken in het buitenland. Deze keer onder andere aandacht voor Sven Braken, Ferdi Kadioglu en Joshua Smits.

 

We beginnen in Italië, waar Sven Braken in een opmerkelijke situatie terecht is gekomen. De spits ging vorig jaar het avontuur aan in Zuid-Europa, maar heel succesvol is dat niet. Braken scoorde pas één keer in 22 wedstrijden en is met Livorno bijna zeker van degradatie uit de Serie B. Met nog zeven wedstrijden te gaan is de achterstand op een veilige plek twaalf punten. Voorzitter Aldo Spinelli gooide de handdoek echter al. De achttien (huur)contracten die op 30 juni afliepen zijn niet verlengd, waardoor er maar acht selectiespelers overblijven. Onder hen is Braken, die aangevuld met jeugdspelers het seizoen zal moeten afmaken.

 

Op het hoogste niveau strijdt Lasse Schöne met Genoa tegen degradatie. Dinsdag verloor de Deen met 1-3 van koploper Juventus en werd hij in de rust al gewisseld. Genoa heeft 26 punten en zal alle zeilen moeten bijzetten om ook volgend seizoen actief te zijn in de Serie A. Udinese, de club van Bram Nuytinck, heeft maar twee punten meer en is dus ook nog niet zeker van handhaving. De ploeg won in januari voor het laatst een competitiewedstrijd. Sinds de trainerswissel begin dit seizoen is Nuytinck wel verzekerd van een basisplek. De dertigjarige Maldenaar zat in oktober voor het laatst op de bank.

 

 

Deportivo La Coruña, nog niet zo lang geleden vaste waarde op het hoogste niveau van Spanje, maakt een moeilijk seizoen door in de Segunda División. Sinds de coronabreak werd er echter niet meer verloren en steeg de club naar de vijftiende plek. Een opsteker voor Christian Santos was de treffer tegen Rayo Vallecano, zijn eerste van het jaar. De Venezolaan is voornamelijk wisselspeler bij de Spaanse club. Hij scoorde dit seizoen vier keer in 23 duels.

 

Met Ferdi Kadioglu gaat het steeds beter. De twintigjarige middenvelder krijgt meer en meer speeltijd bij Fenerbahçe, dat in april eindelijk het resterende transferbedrag overmaakte aan NEC. Sinds de hervatting van de competitie kwam Kadioglu in elke wedstrijd in actie. Twee keer stond hij in de basis. Afgelopen zaterdag had hij een belangrijke rol in de comeback tegen Yeni Malatyaspor. Die ploeg maakte in de slotfase 1-2, maar door een snelle gelijkmaker en de 3-2 op aangeven van Kadioglu won Fenerbahçe alsnog. De voorzet van de spelmaker was precies op maat.

 

 

Uit diezelfde periode kennen we Anass Achahbar nog. Zijn carrière zit niet bepaald in een stroomversnelling. Tegenwoordig is de spits speler van het Roemeense Sepsi Sf. Georghe. Tot voor kort scoorde hij nog niet voor die club, maar een week geleden was het dan eindelijk zo ver. In de heenwedstrijd van de halve finale van het bekertoernooi maakte Achahbar twee goals tegen Poli Iasi. Zijn ploeg won met 5-1, waardoor de bekerfinale al bijna een zekerheidje is.

 

Een tikkeltje onverwacht was het transfernieuws van Joshua Smits, die van Almere City overstapte naar Bodø/Glimt, de nummer twee van Noorwegen van vorig seizoen. De club had dringend een keeper nodig en vroeg voormalig NEC-speler Hannes Halldórsson, die in 2016 door de Nijmegenaren aan de Noren werd verhuurd, of hij nog een keeper kende. De naam van Smits kwam op tafel en een week later zat de doelman in het hoge noorden. Letterlijk, want Bodø is de meest noordelijk gelegen club van de competitie. In de stad is in deze tijd van het jaar 23 uur per dag licht.

 

 

Smits, die afgelopen weekend tegen Sarpsborg debuteerde met een 2-1 zege, vertelde tegen Voetbal International over zijn transfer en zijn nieuwe omgeving: "Het is heel erg wennen, want het is alleen 's nachts een uurtje donker. Het voelt alsof het hier altijd middag is. Het is vreemd als je in bed ligt en het licht schijnt naar binnen, maar het is drie uur 's nachts en je kan nog uren blijven liggen. Het is echt een mooie omgeving. Ik kijk uit op bergtoppen met sneeuw. In de regio Nijmegen waar ik vandaan kom, is de hoogste berg de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek."

 

We sluiten af met Kristjan Emilsson. Die naam hadden we eigenlijk niet meer in deze rubriek verwacht, want de IJslander stopte in 2016 met voetballen na zijn vertrek bij NEC. De aanvaller wilde zich op zijn studie richten. Nu, vierenhalf jaar later, pakt hij het toch weer op bij zijn jeugdliefde Hafnarfjördur. Daar werd hij opgeleid en na twee jaar bij Liverpool keerde hij er in 2012 terug, om in 2014 over te stappen naar NEC. Nu gaat Emilsson het toch weer proberen.

 

 

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS