LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

26-05-2018 09:00 UUR Door: Sander Janssen

Het boek NEC gaat voor De Gier nooit dicht


Jack de Gier is weer thuis. Tussen 1998 en 2015 bekleedde El Butre acht verschillende functies bij NEC en vanaf 1 juli begint hij aan nummer negen: hoofdtrainer. Over hoe De Gier telkens weer terugkeert op het oude nest.

 

Nijmegen maakt in 1998 voor het eerst kennis met Jack de Gier. NEC koopt de 29-jarige spits van het Belgische Lierse SK, waar hij niet zeker is van een basisplek. De aanvaller zit niet in de beste periode van zijn loopbaan. Voor zijn overstap naar Lierse staat De Gier onder contract bij Willem II, Go Ahead Eagles, Cambuur en BVV Den Bosch. De spits wil bij NEC weer vlammen. 

 

"Ik ben naar NEC gehaald door Hans van Delft, Jim Calderwood en Leen Looijen", blikt De Gier in 2012, toen hij assistent-trainer was, terug met ForzaNEC. "Ook Frans Hendriks en Marcel Boekhoorn hebben hier een aandeel in gehad. Deze mensen hebben toen vertrouwen in mij uitgesproken. Door de jaren heen kregen we een goede band en zijn we eigenlijk vrienden voor het leven geworden. Dit zijn voor mij mensen bij NEC waar ik altijd van op aankan."

 

Debuutwedstrijd Jack de Gier bij NEC: RKC - NEC (0-1, Ellerman)

Opstelling NEC: Roorda; Verhoeven, Pothuizen, Hesp, Maes; Koning, Schultz, Mikhalevich; Ellerman, De Gier, Renfurm.

 

De Gier begint meteen goed aan het seizoen 1998/99 in Nijmegen met vijf goals in zijn eerste tien Eredivisie-duels. Helaas mist hij daarna wat zijn eerste derby tegen Vitesse had moeten zijn. De Gier pakt tegen Ajax (0-4 nederlaag) na veertig minuten een rode kaart. Uiteindelijk maakt hij in april alsnog zijn eerste derby mee en het is ook meteen een van zijn meest memorabele wedstrijden in het shirt van NEC. Na de openingstreffer van Bart Latuheru zorgt De Gier in een in verbouwing zijnd Goffertstadion voor 2-0 en later op schitterende wijze voor 3-1 (zie video).

 

 

"De eerste twee jaar bij NEC waren voor mij het mooiste", vervolgt De Gier in het interview uit 2012. "In mijn eerste jaar zat ik als voetballer weer lekker in mijn vel. Ik voelde me goed bij de club, dat kon je toen waarschijnlijk ook wel zien door de manier van spelen en de betrokkenheid van mijzelf. In het tweede jaar hadden we het moeilijker, maar we speelden in dat seizoen wel de bekerfinale. In mijn periode bij NEC was Patrick Pothuizen erg belangrijk, een echte leider. We waren een hecht team, een vriendenteam zoals ze dat noemen."

 

De Treffers

De Gier staat bij NEC bekend om zijn neusje voor de goal, maar op 11 augustus 2000 wordt daar op wel heel opmerkelijke wijze een stokje voor gestoken in de bekerwedstrijd tegen De Treffers. De Gier gaat op de Groesbeekse keeper af na een lange bal en passeert hem ook, maar Treffers-verzorger Jan Maas - even daarvoor in het veld voor een blessurebehandeling - kopt de bal uit het doel. De Gier uit zijn woede richting Maas en schopt een van zijn bidonnen de gracht in. Na een scheidsrechtersbal schiet Peter Wisgerhof alsnog de winnende binnen: 2-1.

 

 

Na drie seizoenen nemen NEC en De Gier - voor even - afscheid van elkaar. De spits volgt toenmalig trainer Jimmy Calderwood naar het Schotse Dunfermline Athletic, al is hij een half jaar later al speler van FC Twente. In 2003 zet hij een punt achter zijn carrière en keert hij als commercieel medewerker terug bij NEC. Twee seizoenen later wordt De Gier scout en begin 2009 is hij zelfs 'Manager Prof Scouting'. Ondertussen haalt hij zijn trainersdiploma's - en is hij al spitsentrainer onder Mario Been - om in de zomer van 2010 aangesteld te worden als assistent-trainer en hoofdcoach van Jong NEC.

 

Eigenlijk heeft De Gier zelfs al negen functies bekleed bij NEC, want op 17 oktober 2008 kondigt de Nijmeegse club aan dat het hypotheekbedrijf Jack de Gier BV twee wedstrijden op de rug van het NEC-shirt zal staan. Waarschijnlijk zorgt De Gier er bewust voor dat de eerste keer dat NEC met zijn naam op de rug verschijnt in de thuisderby tegen Vitesse is. NEC wint met 3-1.

 

Vleminckx

Als assistent van trainer Wiljan Vloet en als voormalig spits werkt De Gier ook samen met spits Björn Vleminckx, die uiteindelijk in het seizoen 2010/11 zou excelleren. Patrick Kluivert is in dat seizoen de spitsentrainer. De Gier zei in 2012: "Patrick heeft een schat aan ervaring op het hoogste niveau. Daar moet je dan gebruik van maken. Hij was er echter maar één keer per week en soms was hij er helemaal niet. Zelf ben ik ook belangrijk geweest in de ontwikkeling van Björn, ik werkte dagelijks met hem om hem te verbeteren, maar ook wordt de rol van Wiljan onderschat. Wiljan was namelijk zelf ook erg belangrijk voor zijn ontwikkeling, die zat er bovenop. Ik legde dan mijn arm weer om Björn zijn schouders. Björn noemde me altijd 'paps', ik was dus een soort vaderfiguur voor hem."

 

 

Omdat De Gier zich als trainer verder wil ontwikkelen en Jong NEC in die tijd geen vaste trainingsgroep is, besluit hij te vertrekken om op eigen benen te staan. "Een terugkeer bij NEC sluit ik echter niet uit. Het boek NEC gaat voor mij nooit dicht. NEC is en blijft mijn club. Ik heb altijd een warm gevoel gehad en ben daarvoor iedereen dankbaar."

 

Almere

Minder dan een jaar later keert De Gier al terug in Nijmegen, als assistent van de tevens terugkerende Anton Janssen. Aan hen de taak om NEC weer op te beuren en te behoeden voor degradatie. Helaas weten we allemaal de uitkomst. De Gier doet een stapje terug en neemt de A1 onder zijn hoede. Een jaar later leidt hij opnieuw de beloftenploeg om halverwege het seizoen de overstap te maken naar Almere City FC. Dé kans om zich als hoofdtrainer te laten zien.

 

De Gier leidt Almere vanaf januari 2016 van de kansloze achttiende plek naar de achtste plaats in de Jupiler League. In de eerste ronde van de play-offs verslaat zijn ploeg FC Emmen twee keer met 4-1, maar daarna is Willem II met 1-0 en 5-2 te sterk. Het jaar erna eindigt Almere weer als achtste, maar eindigen de play-offs teleurstellend al in de eerste ronde omdat Helmond Sport te sterk is. Dit seizoen mikken De Gier en Almere hoger dan de uiteindelijke negende plaats, maar de ploeg zet zich in de play-offs wel op de kaart door eerste MVV uit te schakelen en dan Roda JC te laten degraderen. In de finale wint De Graafschap nipt: 3-2. Promotie naar de Eredivisie glipt uit De Gier's handen. 

 

Dat moet dan komend seizoen maar gebeuren. In Nijmegen welteverstaan.

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS