LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

06-06-2017 14:21 UUR Door: Raymond Janssen

Henk van de Water: Een ‘duidelijke’ bestuurder met het hart op de tong


‘Ik zal er bij zijn’. Dat zei Henk van de Water toen zijn zoon hem vertelde dat hij voor de negende keer opa zou worden. Hij hield woord. Enkele maanden geleden werd zijn negende kleinkind geboren. Afgelopen zaterdag overleed hij, een dag voor zijn tachtigste verjaardag. Henk van de Water was Nijmegenaar, ondernemer, verbinder maar vooral voorzitter van NEC.

 

Het is begin jaren tachtig. NEC staat er niet zo goed voor, het grootste deel van het zittende bestuur is afgetreden, Henk Bergamin is voorzitter van NEC. Hij is het die Henk van de Water als bestuurslid bij NEC binnenhaalt. Bergamin was tussen 1981 en 1987 voorzitter van de club. Onder zijn aanvoering moest het kwakkelende NEC weer een financieel gezonde organisatie worden. Daarbij zag hij voor de nuchtere aannemer Van de Water ook een rol weggelegd.

 

No nonsense

‘Aan het einde van de jaren 70 lag NEC financieel op z’n gat’, aldus Bergamin. ‘Ik was toen bestuurslid en ik kende Van de Water al als aannemer’. De oud-voorzitter herinnert zich Van de Water vooral als een echte doordouwer. ‘Hij was een echt no nonsense voorzitter. Aan ceremonies en presentaties had-ie een broertje dood.’ Een vergaderdier was Van de Water ook niet bepaald, herinnert Bergamin zich. ‘Dat noemde-ie geouwehoer. Als je iets met twee woorden kon zeggen, hoefde je dat niet met tien woorden te doen.’ Van de Water zal uiteindelijk de voorzittershamer van Bergamin overnemen.

 

Businessclub

Zijn aandeel in de oprichting van de OSRN staat Bergamin goed bij. ‘In de verbinding met het bedrijfsleven heeft Van de Water een belangrijke rol gespeeld. Dat weet ook Hans van Delft, die van 1997 tot 2006 voorzitter van NEC was. ‘Henk had bij clubs als Ajax en Feyenoord gezien dat daar businessclubs werden opgericht. Hij zag daar ook bij NEC wel mogelijkheden voor.’ Van de Water had gelijk. Bij zijn afscheid had de OSRN zo’n 450 leden, bij elkaar toch goed voor een extra 2,5 miljoen op de begroting van de club.

 

Stevige bestuurder

Van de Water was een bestuurder waar clubs vandaag de dag nog wel eens behoefte aan hebben. ‘Iemand à la Jan Smit van Heracles’, aldus Van Delft. ‘Hij was een stevige bestuurder en hij was – en dat was erg belangrijk voor een stad – ook de verbinding met de gemeente, op het vlak van investeringen of veiligheid. Daarin zei Van de Water altijd precies wat hij vond. Hij had het hart op de tong, zoals Van Delft dat noemt. ‘En dat was best lastig voor bepaalde mensen, maar hij hield van duidelijkheid. En duidelijk… Dát was Henk wel!’

 


Honda van de club

Oud-speler Arno Arts koestert louter mooie herinneringen aan Van de Water. ‘Hij was een echte voorzitter, écht eentje met de hand op de knip’, aldus Arts. Hij lacht: ‘We noemden hem in die tijd Zeeuws Meisje, zo zuinig was hij!’ Toen Arts op zijn negentiende van Achilles ‘29 naar de A1 van NEC kwam, moest hij met zijn vader bij Van de Water op gesprek komen. Inzet van het gesprek was onder meer een brommer, Arts moest immers dagelijks van Groesbeek naar Nijmegen zien te komen. Van de Water wilde daar eigenlijk niet te veel geld aan uitgeven. Arts: “Hij wist dondersgoed dat zo’n Honda toen ongeveer 3000 gulden kostte’. Uiteindelijk kreeg Arts maar liefst 160 gulden per maand voor zijn brommer.

 

Envelop

Op enig moment speelde Arts in de A1, het beloftenteam én in het eerste elftal. ‘Ik speelde dat seizoen zo’n 70, 80 wedstijden. Het was een wonder dat ik niet geblesseerd raakte!’ Van de Water wilde Arts daarvoor belonen, maar vanwege zijn zuinige reputatie was Arts niet onder de indruk dat hij tussen twee trainingen door van Van de Water een envelop kreeg. ‘Ik raakte dat ding die dag twee keer kwijt, maar gelukkig stond mijn naam op die envelop.’ De verbazing was groot toen Arts ‘s avonds die envelop toch maar eens open maakte. ‘Er zat 3000 gulden in! Ik was 19 jaar, ik had nog nooit zoveel geld bij elkaar gezien!’ 

 

FC Barcelona

Dat herinnert Henk Bergamin zich nog goed. ‘Ook dat was financieel een mooie opsteker voor de club, zeker omdat we eerst door Ajax waren uitgeschakeld in het bekertoernooi.’ Mooie tijden, net als de borrel die er op vrijdagmiddag werd gedronken met medewerkers van de club. Dat schiep ook een band, herinnert Arno Arts zich ook. ‘Ook in tegenspoed stond hij voor je klaar. Echt een voorzitter.’BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS