LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

15-07-2019 21:37 UUR Door: Sander Janssen

Gesthuizen verklaart keuze over Oratmangoen en Sabak


De keuze van de technische staf van NEC om Ragnar Oratmangoen en Paolo Sabak wegens gebrek aan perspectief terug te zetten naar Jong NEC deed maandag behoorlijk wat stof opwaaien bij de achterban van de Nijmeegse club. Trainer François Gesthuizen verklaarde de beslissing na de gewonnen oefenwedstrijd tegen DIO’30 (1-7).

 

“We kijken iedere dag en evalueren spelers continu”, zei Gesthuizen tegen ForzaNEC. “We willen een bepaalde houding en gedrag zien en dat jongens iedere dag het maximale uit zichzelf halen. Dat willen we gekoppeld zien aan kwaliteit. Dan moeten wij kijken of jongens perspectief hebben. Als er spelers zijn op hun positie waarvan wij vinden dat ze beter zijn en hun perspectief daardoor nihil is, moet je ze niet voor de gek houden.”

 

Het trainerstrio deelde hun keuze maandag mee aan de twee middenvelders. “Het was een slechtnieuwsgesprek, maar ze waardeerden het wel dat we duidelijkheid gaven. Ze hebben nu nog tijd om verder te kijken. Dat doen we met een reden. Je kan wel vijf weken met ze doorgaan in de voorbereiding, maar je weet dat het perspectief moeizaam is voor ze. Dan hebben ze nog maar twee dagen om een andere club te vinden, bijvoorbeeld. Zo kijken we ook naar de rest van het team. Uiteindelijk werken we toe naar een basis. Daarin kijken we naar kwaliteit. Het is niet zo dat het vervelende jongens zijn. Ze hebben geen perspectief, dan moet je eerlijk zijn.”

 

Gesthuizen benadrukt dat de keuze niet over een nacht ijs is gemaakt. “Paolo was er vorig jaar al. Adrie heeft hem toen een jaar meegemaakt en kon nu zeggen waar hij toen tekort kwam. We kijken naar de kwaliteiten. Ragnar heeft een goed jaar gehad bij TOP Oss en veel gespeeld, maar in een 5-3-2-systeem. Zo spelen wij niet. De posities voor hem zijn beperkter. Hij speelt dan op 10 of aan de zijkant. Op de vleugel is er veel concurrentie en op die posities verwacht je ook rendement. Dat was een verbeterpunt voor hem waar we wat stagnatie in zagen.”

 

Voor de 10-positie heeft NEC verder niet zo veel keus. Tegen DIO stond Mike Trésor Ndayishimiye op die plek. “Jellert kan daar ook spelen en we zijn nog aan het kijken of we ons daar kunnen versterken, al moet er dan nog iets gebeuren bij de club. Maar bij Paolo en Ragnar zagen we te weinig ontwikkeling. Wij werken iedere dag met die jongens. In de voorbereiding hebben ze speelminuten gekregen en ze trainen iedere dag. We hebben een gedegen keuze gemaakt. Als je dit concludeert, kun je beter meteen duidelijk zijn. Het is nu aan hen en aan de club om een oplossing te vinden.”

 

Wedstrijd

Gesthuizen zag NEC maandag met 1-7 winnen in Druten. “Als ik echt kritisch ben, hadden we meer doelpunten moeten maken. Voor ons was het een prima wedstrijd na een goede trainingsdag. Het liefst win je met 10-0. We hebben vanochtend ook nog getraind, dat hebben ze vorig seizoen niet gedaan dus dat is nieuw. In de voorbereiding moeten ze meters maken. Het is afzien voor de spelers, dat hoort erbij. Nu speel je tegen een amateurclub. De weerstand is laag, dan is het een soort training.”

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS