LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

29-11-2019 22:53 UUR Door: Sander Janssen

Gesthuizen niet in paniek: "Maar komen nog tekort voor de volgende stap"


François Gesthuizen raakt niet in paniek na de 3-1 nederlaag van NEC bij FC Volendam. De Nijmeegse ploeg begon belabberd aan het duel, zag ook de trainer. “We hebben deze wedstrijd verloren in de eerste helft.”

 

Het leek reden genoeg om in de rust een donderspeech te houden. “Ja en nee”, antwoordde Gesthuizen tegen ForzaNEC. “We willen dan ook benoemen wat er precies verkeerd gaat en inhoudelijke dingen zeggen. We hebben wat gezegd over het duelleren en de agressiviteit. We kregen geen grip op Volendam. We hebben wat hoger druk gezet en dat ging redelijk, maar Volendam heeft wel de kwaliteiten om eronderuit te spelen. Dan moet je agressiever zijn en de bal langer in de ploeg houden. Dat lag in de eerste helft niet in de lijn van de laatste weken.”

 

Angstig

“Het leek bij sommige spelers angstig, niet agressief”, vervolgde de trainer. “Twijfelachtig, misschien waren ze te veel aan het denken en speelden ze te weinig met hun hart. We waren te veel aan het berekenen, van ‘wie pakt wie?’, ‘moet ik doordekken of afwachtend spelen?’. Dan is Volendam vaardig genoeg om eronderuit te spelen. Maar zij hebben makkelijkere kansen gehad dan waar de goals uit vielen. De 1-0 kwam uit een ingooi en de 2-0 werd van richting veranderd.”

 

Vanaf de bank keken de drie trainers van NEC toe. “We waren al aan het kijken hoe we het konden omdraaien. In de rust hebben we dat geprobeerd. Soms is dat met wissels en soms met een iets andere manier van druk zetten. In de tweede helft gooiden we wat meer de schroom van ons af en die 2-1 hielp er natuurlijk bij. Daarna hebben we aanvallend gewisseld met Romeny, Overtoom en later Velikonja. Daarmee probeerden we kansen te creëren en we kregen er ook een paar. Maar ze gingen er niet in en omdat we zo veel ruimte weggaven in het aanvallen, viel die bal in de extra tijd nog goed voor hen.”

 

Kon NEC niet met de druk van de periodetitel omgaan? “Ik weet het niet. Misschien ligt het ook aan het verwachtingspatroon. Wij gaan nog wel vaker verliezen. We verliezen nu voor het eerst sinds weken. Ik was benieuwd naar of we de volgende stap konden zetten. De laatste weken werden we wat stabieler. We kregen minder goals tegen. Maar als je kijkt naar wedstrijden tegen ploegen om ons heen, Cambuur, De Graafschap en Go Ahead bijvoorbeeld, als je bij die groep wil horen, moet je daar ook eens van winnen. Misschien zijn we nog daar nog niet goed genoeg voor en is er de laatste weken een klein beetje een vertekend beeld ontstaan. We wilden natuurlijk winnen, maar voor de volgende stap komen we nog wat tekort.”

 

Periodetitel

Volendam en Cambuur staan nu boven NEC in de strijd om de periodetitel, die met twee duels te gaan uit zicht lijkt voor de Nijmegenaren. “Ik heb gezegd: laten we eerst winnen van Jong Utrecht en dan zien waar we staan, maar dat deden we niet. Dan weet je dat er nog drie wedstrijden aankomen die best pittig zijn. Cambuur blijft ook winnen, zij konden er ook overheen als we een steekje lieten vallen. Dat steekje lieten we tegen Jong Utrecht al vallen. Nu moeten we niet meer naar de periode kijken. We moeten het van week tot week bekijken en ook niet in paniek raken. We verliezen voor het eerst sinds weken, er is geen man overboord.”

 

Feit is wel dat NEC beter moet spelen dan tegen Volendam. Dat beaamde Gesthuizen. “De ondergrens moet wel omhoog en die was in de eerste helft wel erg laag. We hadden natuurlijk niet de intentie om zo te starten. We hinkten soms op twee gedachtes en daar is Volendam te goed voor. Daar maakten we zonder bal te vaak de verkeerde keuze in.”

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS