LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

06-12-2019 22:38 UUR Door: Sander Janssen

Gesthuizen kritisch: "Miste de wil om te winnen een beetje"


François Gesthuizen was vrijdagavond niet te genieten nadat NEC met 2-1 onderuit was gegaan bij Excelsior. De Rotterdammers toonden zich effectief, terwijl de ploeg van het trainerstrio zich juist liet aftroeven. Gesthuizen liet zich na afloop kritisch uit tegen ForzaNEC.

 

Heb je er de pest in?

“Na zo’n nederlaag wel, ja. We hebben niet van Excelsior verloren, maar van onszelf. Op de eerste twintig minuten na hebben we onszelf uit de wedstrijd gespeeld. Hun goal valt uit een spelhervatting. We wisten dat ze daaruit gevaarlijk kunnen worden. Op een gegeven moment maakten we dusdanig rare keuzes aan de bal waardoor we balverlies leden, counters of spelhervattingen tegen kregen. Daar hebben we nog voor gewaarschuwd. Dat hebben we dus puur aan onszelf te wijten.”

 

Hoe kan het dan toch gebeuren?

“Dat is een goede vraag. Lef, initiatief durven nemen, kijken wat een tegenstander doet. Ze speelden precies zoals we hadden verwacht en waarop we hadden getraind. We hadden een vrije man op het middenveld en die vonden we in het begin ook met Mart. Van daaruit wilden we doorvoetballen naar Zian, daarom speelden we ook met de punt naar achteren. Dan moet je initiatief nemen. Centrale spelers moeten indribbelen zodat zij keuzes moeten maken, maar we waren slordig aan de bal. En ik miste ook een beetje de wil om te winnen. Je moet uitstralen dat je hier wil winnen. Als Volendam of Cambuur punten verspeelt, moeten wij de laatste strohalm willen pakken.”

 

De wil om te winnen ontbrak dus?

“Ik miste dat wel een beetje, maar ook een beetje voetbalslimheid bij sommige spelers. Welke keuzes maak je aan en zonder bal? Dat kan kwaliteit zijn van een speler, maar ik mis ook een bepaald lef.”

 

Zonde, want qua spel ging het best aardig.

“Ja, daar zeg je het al. ‘Best aardig’. Misschien is dat de grootste valkuil, want we verliezen met 2-1.”

 

Je zei vorige week al: ‘als je écht wil meedoen, moet je dit soort wedstrijden ook winnen’. Daar had je ook alle kans toe, toch?

“Ja. Met alle respect voor Excelsior: ze hebben gevaarlijke aanvallers, maar in het verdedigen en het druk zetten geven ze heel veel ruimte weg. In het begin profiteerden we er aardig van, onder andere via Musaba. Maar we maakten steeds minder goede keuzes, gaven vaker ballen breed of terug waardoor zij ons onder druk kregen. In de tweede helft probeerden we het met wat wissels om te draaien. We hadden via Musaba ook 1-2 moeten maken. Maar één moment van onachtzaamheid en de bal ligt er weer in.”

 

Was de wissel Van Rooij/Lartey Sanniez ook een tactische?

“Ja. Hun linksbuiten heeft veel power en daar had Bart moeite mee. Er kwamen veel voorzetten van die kant.”

 

De volgende stap blijft uit, zei je na Volendam-NEC al. Komen jullie daar nog tekort voor?

“Ik denk van niet, maar op de manier zoals het vandaag ging heb ik het idee dat de spelers denken dat ze het niet kunnen. Maar we kunnen het wel. Dan moet je wel lef tonen en volwassen voetballen. Als je kijkt naar de resultaten kun je denken dat we die stap niet aankunnen, maar ik denk dat we dat wel kunnen. Dan moeten we wel meer vanuit onszelf halen.”

 

Foto: Rob Koppers

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS