LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

04-10-2019 22:50 UUR Door: Sander Janssen

Gesthuizen baalt: "We waren niet minder dan de koploper"


François Gesthuizen zag NEC vrijdagavond bij vlagen prima spelen op bezoek bij NAC Breda, maar de koploper won wel met 1-0. Na afloop blikte de trainer tegen ForzaNEC terug op de wedstrijd en legde hij uit waarom Etien Velikonja gewisseld werd voor Jellert van Landschoot.

 

"Die is heel schlemielig", begon Gesthuizen. "We hadden minimaal een punt verdiend en waren zeker niet minder dan de koploper. Dat we niet minder waren, kun je als iets positiefs zien, maar ik ben er niet tevreden mee. We willen winnen. We zien wel progressie in het team, in de manier van spelen. De strijd en passie waren er al. Maar als je op 1-0 achter komt, moet je zorgen dat je niet verliest. Dan moeten we doortastender zijn in de aanvallen of daarvoor al zorgen dat het 0-0 blijft."

 

NEC startte, in tegenstelling tot een week eerder tegen Go Ahead Eagles, goed. "We wisten dat we veel ruimte kregen op het middenveld om door te voetballen, maar dat deden we niet heel goed. We hadden constant een vrije man op het middenveld, maar het tempo van het doorvoetballen naar voren lag te laag. Dat hebben we in de rust aangegeven. In de tweede helft was er niks aan de hand, hadden we de controle en dan valt die goal. Proberen we nog iets met een extra spits, zij brachten een verdediger en gingen tijdrekken. Dat is hun goed recht."

 

Je zou het laf kunnen noemen dat de koploper in eigen stadion tijdrekt tegen de nummer tien van de ranglijst, maar Gesthuizen begreep de actie van de thuisploeg wel. "Het gaat in voetbal om winnen. Als zij in de situatie zitten om tijd te rekken, doe je dat. Dat zouden wij ook doen als we voor staan. Maar we hadden een punt verdiend."

 

In de tweede helft brachten de trainer Van Landschoot voor de tegenvallende Velikonja. Flemming kwam daardoor in de spits te staan. Ole Romeny bleef op de bank zitten. "We wilden balvaster zijn voorin. Zian werd een paar keer aangespeeld en speelde door op  Jellert of Tom, zodat we door konden voetballen. Etien is net als Ole een ander type spits, meer een loper. Maar soms vraagt die positie dat je balvast bent zodat we kunnen doorvoetballen. Dat misten we en daarom zetten we Zian daar neer."

 

Wat betreft de kansenverhouding was de wedstrijd redelijk in evenwicht. Toch had NEC zeker via Jonathan Okita meer kunnen creëren. Volgens Gesthuizen lag het niet aan het aantal kansen voor zijn ploeg. "Zij schoten een vrije trap tegen de lat en daarna werd het doelpunt afgekeurd. Mattijs tikte later nog een vrije trap over zijn doel. Wij raakten de paal en de lat. Een punt was minimaal terecht geweest."

 

NEC zakt verder weg en staat na negen wedstrijden op de twaalfde plek met slechts tien punten. "We hebben een zwaar programma gehad met NAC, Go Ahead Eagles en De Graafschap. Dat zijn goede teams. We zijn lang ongeslagen geweest, maar in die reeks hebben we te vaak gelijkgespeeld. Dan moet je ook een keer winnen. Dat is klote, balen wij ook van. Maar kijkend naar de progressie van ons spel zie ik wel potentie."

 

Twee zeges uit de eerste negen duels is simpelweg te weinig voor NEC. "Het belangrijkste is dat we iedere vrijdag drie punten willen pakken. Dat is makkelijk gezegd, wil iedereen natuurlijk. Het gaat ons om hoe we de kans vergroten om die doelen te behalen en hoe we het team kunnen verbeteren. Als we dat doen, gaan we ook in deze wedstrijden punten pakken. Maar nu, vlak na afloop, overheerst de teleurstelling."

 

Foto: Rob Koppers

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS