LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

20-09-2019 22:41 UUR Door: Sander Janssen

Geïrriteerde Gesthuizen: "Totaal onnodige nederlaag"


François Gesthuizen was vrijdagavond niet te genieten na de beschamende nederlaag van NEC op bezoek bij FC Dordrecht (2-0). De trainer zag zijn ploeg veel de bal hebben, maar veel te weinig creëren. “Dit is een volledig onnodige nederlaag”, sprak Gesthuizen na afloop tegen ForzaNEC.nl.

 

En dat terwijl NEC nog niet eens heel slecht aan de wedstrijd begon. “Er was niks aan de hand. We hadden de totale controle over de wedstrijd. Veel balbezit, maar in het begin nog niet echt veel kansen. Zij stonden heel defensief. Na een tijdje begonnen we vrije trappen weg te geven op plekken waaruit zij gevaarlijk konden worden. Dan valt  die 1-0 uit het niets. Er was echt niets aan de hand. We misten daar wat overtuiging. De keeper was wat laat. Totaal onnodig. We moeten daar niet van die domme vrije trappen weggeven.”

 

Dordrecht trad aan in een 5-3-2-formatie waartegen NEC het lastig had. “We hadden er rekening mee gehouden. Toen we doorkregen dat Achahbar ging spelen, was de kans groot dat ze met twee spitsen gingen spelen en met vijf verdedigers. In het begin voetbalden we daar ook goed onderuit. We gingen van links naar rechts, hadden veel balbezit. Maar we moeten scoren. Als we dat doen, moeten zij meer ruimtes weggeven. Bij ons is het in de eindfase nog lastig. Als zij op voorsprong staan, moet je zelf iets creëren. Daarin hebben we in totaal drie kansen gekregen. Dat is te weinig.”

 

Voorzetten

In de slotfase, bij een 1-0 achterstand, moest NEC drukken. Daar kwam echter weinig van terecht. “We wisselden aanvallend. We probeerden eerder voorzetten te geven omdat er veel aanvallers in de zestien stonden. Misschien liepen we onszelf daarin een beetje voorbij. Zij staan met drie centrale verdedigers met lengte voor de voorzetten. We waren niet creatief genoeg. Dan kun je tot kerst spelen, maar dan gebeurt er niet veel meer. En dan geven we weer twee keer een goal weg uit spelhervattingen. Dat is een feit. Er zitten ook nog persoonlijke fouten bij, dan wordt het lastig spelen.”

 

De aanvallen van NEC, veelal over de vleugel, oogden naar verloop van tijd ook voorspelbaar. “We probeerden het wel anders te doen, maar zij speelden met drie verdedigers in de as. We speelden af en toe wel door de as, daar was het heel druk. Aan het einde moet je wel. Dan kun je rechte lange ballen gaan spelen, maar die zijn makkelijker te verdedigen en die kan een keeper makkelijker pakken. En als je kijkt naar de voorzetten; daarin was de uitvoering niet goed. In de laatste fase van de aanval was het niet creatief genoeg.”

 

Achterin maakte NEC in de tweede helft een paniekerige indruk bij kansen van Dordrecht. “Wij gingen steeds meer drukken en zij loerden op de counter. Wij speelden met twee verdedigers in de as en zij met twee spitsen, dan wordt het vaak een tegen een. Dan risico namen we, want we wilden twee goals maken. Met een punt waren we ook niet tevreden geweest. Of het me zorgen baart? Dat niet, maar we moeten wel meer creëren. De creativiteit voorin is een aandachtspunt. Je kan tot de zestien goed voetballen, maar uiteindelijk moet er iets uitkomen.”

 

Foto: Rob Koppers

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS