LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

07-02-2018 10:30 UUR Door: Paul Bexkens

Gastcolumn: NEC heeft toekomstmensen nodig


Ik hou van traditie, ik hou van deze club. Het rood, groen en zwarte bloed zit in mij. Maar ik ben geen struisvogel. Ik kijk verder dan mijn pure liefde voor de historie van onze club. En NEC moet mee met deze tijd, of de enige andere optie is óf een marginaal bestaan in de eerste divisie óf een weg die RBC, Haarlem en Veendam bewandelden. Mensen die denken dat er een keuze bestaat, leven in het verleden. En NEC heeft nu toekomstmensen nodig.

Als je kijkt naar het beleid van de afgelopen jaren zie je dat NEC fout op fout heeft gemaakt. Spelers niet goed verkopen, of niet op het juiste moment. Grote schulden, die weggewerkt zijn door een groepje welwillende supporters. Op elk bestuurslid is kritiek, elke trainer kan er niks van. Toen kwam Ronnie de Groot, mr. NEC, weer en ineens stonden we allemaal achter hem. Bogers was niks en nu is er volle kritiek op Peppie. De enige die support had was de man die een NEC-verleden heeft. Zijn ze dan allemaal zo slecht? Elke technische man is een drama. Elke algemeen directeur kan er niks van. We noemen het nuilen.

Ik haat dat woord: nuilen. Nuilen is iets Nijmeegs en ja, het past bij ons cluppie. Maar nuilen staat nu gelijk aan afzeiken en we voelen ons niet geremd om alles te bekritiseren wat er gebeurt bij onze club. Het gekke is: het is zo’n beetje het laatste wat NEC nodig heeft nu.

Na de degradatie van dit jaar is er een compleet nieuw management gekomen. Een algemeen directeur die van FC Utrecht een commercieel succes heeft gemaakt. Een technisch directeur die zonder geld RKC heeft weerhouden van een omval en vele schulden wist weg te werken. Een knappe prestatie. Deze mensen proberen de potentie van NEC eruit te halen. Maar ze hebben een enorme tegenwind: van ons. We vertrouwen ze niet. Het is nog geen jaar geleden dat een oud-algemeen directeur beveiliging nodig had. 

 

Het is lang geleden dat een club die tweemaal degradeerde in drie jaar tijd en tweemaal meteen terugkwam. En dit zijn de jaren die NEC gaan maken of breken. Dan kijk ik simpel wat er gebeurd is sinds juni. De selectie is gerenoveerd: meer Nederlandse spelers. Er is overeenstemming over de aankoop van het stadion. Nieuwe sponsors, het tekort is voor een groot deel weggewerkt. De jeugd heeft een grote aandacht. En veel supporters nuilen maar, steunen niks.

We zullen samen moeten realiseren dat er een aantal zaken is waar we afscheid van moeten nemen. NEC is geen arbeidersclub meer. NEC heeft die historie, maar moet een club worden van Nijmegen. Waar plek is voor iedereen, van bobo tot de simpele supporter. Het stadion moet beter worden, meer plek voor commercie, sponsors, moderne faciliteiten die ons bijbrengen in deze eeuw en ja: ook zitplaatsen. Een jeugdopleiding die vooral het Nederlandse voetbal in het algemeen steunt: Nijmegen doet zijn deel. Omdat NEC voordeel heeft bij goed Nederlands voetbal. En we moeten de mensen steunen in het bestuur, de directie, de leiding.

We hebben een goede selectie nu. We hebben een jonge en ambitieuze trainer. Ik weet niet of wat deze trainer wil, zijn ideaalbeeld, past bij deze selectie. Maar ik hou van zijn visie en deze past bij wat we willen. Maar als we winnen, maar slecht spelen, nuilen supporters. En als we goed spelen, maar niet winnen, nuilen andere supporters. Een trainer is vier weken onderweg, en hij is niks. De td is niks, het bestuur is niks.

 

Het wordt tijd dat elke supporter een beslissing gaat nemen. Niet een van een week, of twee… maar voor altijd. Wat willen jullie nou? Terugkeren naar de tijd van balkenshirt, wij tegen iedereen? Geld wordt inmiddels bepaald door populariteit. Het probleem van NEC ligt niet bij NEC. Wij, en alleen wij zijn het probleem. Er staat een goede groep, een talentvolle trainer. Het stadion kan gekocht worden en de schulden zijn kleiner en kleiner aan het worden. 

Als supporters, ware NEC-fans, moeten wij kappen met die domme discussie. Elke supporter, moet nu wakker worden, gaan voor nu. De huidige regels, de huidige wetten. En de club 1000% steunen. Normaal zou dit een simpele eis zijn, die velen zullen negeren. Maar NEC is bezig met een doodstrijd, het is nu of nooit. Het beleid is goed, de plannen voor het stadion hoopvol, het heeft alleen nog geen effect. Maar we moeten er voor gaan. Het is tijd om samen te komen, het verleden los te laten en te zeggen: wij staan voor NEC!BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS