LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

16-05-2017 10:13 UUR Door: Julian Paardekooper

FC Emmen heeft degelijk seizoen achter de rug


Donderdagavond staat voor NEC de eerste halve finale op het programma. Het gaat dan op bezoek in de JENS Vesting, waar een gebrand FC Emmen in de startblokken staat. Wat kunnen we van onder meer Youri Loen en Cas Peters verwachten?

 

FC Emmen plaatste zich voor de nacompetitie door op de negende plek te eindigen. Omdat Jong Ajax en Jong PSV een uitstekend jaar achter de rug hebben en op de tweede en vierde plek eindigden, was zelfs de tiende plaats nog goed voor een ticket voor de Play-Offs om promotie/degradatie. De tiende plek werd na 38 speelronden bezet door RKC Waalwijk. Voor Emmen was dat geen enkel probleem. Op bezoek bij RKC won de ploeg van trainer Dick Lukkien overtuigend met 1-5, waarna een 0-1 nederlaag afgelopen vrijdag in eigen huis genoeg was voor een plek in de tweede ronde.

 

De opstelling van FC Emmen in het laatste duel met RKC Waalwijk (0-1)

 

Youri Loen, die van 2010 t/m 2014, met een tussentijdse uitleenperiode, bij NEC speelde, kent een prima seizoen bij Emmen. Hij speelde 27 duels, waarin hij drie maal trefzeker en goed voor zes assists was. In het tweeluik met RKC Waalwijk schoof de 26-jarige middenvelder, die ook regelmatig als linksback speelt, de bal ook eenmalig in het doel. Hoe anders is dat voor Genero Zeefuik, die eind januari als clubloze speler bij de eerste selectie van Emmen aansloot. De man die in zijn enige seizoen bij NEC, 2011/2012, veel moeite had met scoren, speelde tot dusver zeven duels en was goed voor twee doelpunten.

 

LEES OOK: Notities van FC Emmen kunnen de prullenbak in

 

FC Emmen haalde uit 38 wedstrijden 55 punten. Dat NEC aan de bak moet, moge duidelijk zijn. Slechts twee clubs kregen dit seizoen minder doelpunten tegen in de normaal zo doelpuntrijke Jupiler League: VVV Venlo en Jong PSV (beide 35), terwijl de doelman van FC Emmen, Dennis Telgenkamp, slechts veertig keer de bal uit het net moest halen. De ploeg scoort dan weer wat minder makkelijk: Er zijn slechts vier ploegen die minder scoorden. De productie van de Emmenaren bleef dan ook steken op 50. Topscorer Cas Peters was goed voor 30% van die doelpunten. Duels van Emmen waren dit seizoen niet bepaald spectaculair. Alleen MVV Maastricht speelde met 14 keer een keer vaker gelijk dan FC Emmen. We hoeven dus geen doelpuntrijk duel te verwachten aanstaande donderdag. Emmen staat defensief sterk, maar komt voorin duidelijk te kort.

 

Emmen is een constante ploeg zonder echte pieken of dalen

 

NEC is Emmen nog niet vaak tegengekomen. In het Jupiler League seizoen 2014/2015 won NEC in eigen huis overtuigend met 4-0. In Emmen maakte NEC het nog heel spannend. Toen na 84 minuten 0-3 op het scorebord stond, stond de Nijmeegse defensie al te dromen van de titel: het werd uiteindelijk 2-3. NEC speelde dat seizoen tweemaal in Emmen, aangezien Jong FC Twente moest uitwijken naar het kunstgras. Onder het oog van 208 toeschouwers won NEC op een kille maandagavond met 0-1.

 

De JENS Vesting biedt plaats aan 8600 fans. Gemiddeld zijn er daarvan zo'n 2900 bezet elke thuiswedstrijd. Het uitvak heeft een capaciteit van 370. In het voorheen zogenoemde Univé Stadion ligt kunstgras, waarop NEC dit seizoen in zes uitduels slechts vier punten pakte. In de overige uitduels werden er acht gepakt.

 

Foto's/screenshots: Wikimedia/Commons, Transfermarkt.nlBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS