LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

14-08-2018 08:00 UUR Door: Sander Janssen

Eerste Divisie begint: vertrouwen in, maar ook twijfels over NEC


NEC begint vrijdag na een turbulente zomer aan het tweede seizoen op rij in de Eerste Divisie. De Nijmegenaren spelen opnieuw op een niveau waar eigenlijk niemand op zit te wachten, zeker niet nu clubs als FC Emmen en Fortuna Sittard wél in de Eredivisie uitkomen. Zaak voor NEC om zo snel mogelijk terug te keren. De vraag is of dat dit seizoen gaat lukken. Technisch directeur Remco Oversier heeft zijn best in ieder geval gedaan.

Ruim twee maanden geleden werd het geduld van de Nijmeegse fans nog flink op de proef gesteld, want na de snelle aanstelling van trainer Jack de Gier duurde het voor veel fans wel erg lang voordat de eerste nieuwe speler werd vastgelegd. Zeker omdat er een elftal uit Nijmegen vertrok met niet de minste spelers. Oversier gaf aan dat hij - in tegenstelling tot vorig jaar - de tijd had en die ook nam. Op 13 juni stelde hij Gino Coutinho voor als nieuwe keeper van NEC en in de twee maanden daarna werden de fans vaker positief verrast.

Namen van spelers die vooraf voor velen onhaalbaar leken, prijkten deze zomer op de website van NEC. Het begon al met Anass Achahbar, die eerder nog aangaf graag de stap naar de Eredivisie te willen maken. Een negental spelers volgden Coutinho en Achahbar. Na Josef Kvida was Tom Overtoom al een lichte verrassing, maar na Terry Lartey Sanniez, Randy Wolters en Paolo Sabak pakten de Nijmegenaren uit met Joey van den Berg en de terugkeer van Rens van Eijden. Met Leroy Labylle en Brahim Darri erbij is de selectie van NEC zo goed als compleet. En dat voor de eerste competitiewedstrijd. Niet voor niets verkocht de club al meer dan 5000 seizoenkaarten.Voorbereiding
Over de oefenwedstrijden in de zomer valt meestal niet veel te zeggen, zeker niet als het zoals de afgelopen weken vaak Sahara-heet is. De Gier speelde vaak met een 'basis' in de eerste helft en de beloften in de tweede helft, dus echt veel hebben we er niet aan gehad. Pas tegen Fortuna Düsseldorf, het duel waar niemand iets vanaf wist behalve de krant, leek De Gier de hele wedstrijd met een beoogde basis te hebben gespeeld.

Coutinho; Joppen, Van Eijden, Kvida, Labylle; Dijkstra, Overtoom, Van den Berg; Achahbar, Braken, Romeny.

Het positieve is dat Coutinho en Braken weer een wedstrijd hebben gespeeld. Van Eijden lijkt achterin zeker van een plekje en ook Kvida mag zich verheugen op een debuut. Labylle zal linksback staan, ook aangezien hij de enige echte linksback in het team is. Op het middenveld is de keuze van De Gier tegen Fortuna opvallend. Er staat namelijk een meer behoudend middenveld met Dijkstra, Overtoom en Van den Berg, terwijl Achahbar niet voor niets nummer 10 heeft gekregen en ook achter de spits kan spelen voor wat meer creativiteit en scorend vermogen. Misschien dat de komst van Darri daar nog verandering in brengt.

Qua selectie ziet het er in het doel, achterin en op het middenveld prima uit. De spitspositie is met Braken en Achahbar goed bezet, al moet je wel ernstig hopen dat een van beide niet geblesseerd raakt. Met de sterke, maar smalle selectie zouden blessures sowieso geen pretje zijn. Op de vleugel is met Darri wat meer keus, maar omdat Wolters er maanden uitligt, is hij eigenlijk ook de enige echte vleugelspeler met het vereiste niveau. De Gier lijkt daarnaast vertrouwen te hebben in Ole Romeny, die tijdens de voorbereiding steevast bij de basis hoorde.Al kunnen we weinig zeggen over de oefenpotjes, de resultaten en het spelbeeld waren geregeld matig. Oké, 7-0 tegen de amateurs en 6-0 tegen het Helders elftal, maar dat moeten vanzelfsprekendheden zijn. 0-0 en bar weinig kansen tegen Al-Gharafa, een op het nippertje 2-1 tegen Alverna en een op het nippertje gelijkspel tegen FC Dordrecht. Vervolgens een knappe 2-1 zege op Kayserispor, maar daarna weer een matige 2-1 winst op RKC. Ook tegen JVC leek ondanks de 0-4 niet vol gas te werden gegeven. Over de 0-1 zege op TOP Oss en de 3-0 nederlaag tegen Fortuna kunnen we echt weinig zeggen, want die duels zijn staatsgeheim.

Vaak leek NEC tijdens de voorbereiding een blaffende hond die niet bijt. De bal in bezit houden en rondspelen rond de zestien van de tegenstander lukte wel, maar tot echte kansen komen was een ander verhaal. Dat lag wellicht ook aan het team, want Braken miste meerdere oefenduels, een onbetwiste 10 is nog niet bepaald en op de vleugels is het al weken puzzelen. Het is te hopen dat dit niet het pijnpunt wordt van het NEC van De Gier. Zoals Wilco van Schaik al aangaf: tel het aantal doelpunten dat elke speler ongeveer zal maken. Je hebt er 80 nodig om mee te doen voor de titel, dus daar gaan we:

Braken 15
Achahbar 15
Darri 10
Overtoom 8
Romeny 5
Wolters 4
Sabak 3
Joppen 3
Kvida 2
Van Eijden 2
Overig 5
Totaal: 72

Het is natuurlijk extreem koffiedik kijken, maar laten we hopen dat dit een magere schatting is. Vrijdag om 20:00 uur: NEC-SC Cambuur.

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS