LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

15-09-2018 13:03 UUR Door: Sander Janssen

Een blik op Darri: aanvaller is zoekende op de linkerflank


Brahim Darri moet zijn draai duidelijk nog vinden bij NEC. Na afloop van de wedstrijd tegen Jong PSV meldde de aanvaller, die zijn 24e verjaardag vierde, op Instagram dat hij ongelukkig speelde. Zelf ziet hij dus ook dat het nog niet helemaal gaat zoals hij wil. Met de komst van Mike Trésor Ndayishimiye lijkt Darri serieus te moeten vrezen voor zijn basisplek.

De van Heracles Almelo overgekomen vleugelspeler maakte namelijk maar weinig indruk tegen de Eindhovense beloften. De kans die hij in de beginfase kreeg na een pass van Sven Braken (de bal belandde op de paal) was ook meteen zijn hoogtepunt. Darri deed tegen Jong PSV denken aan een kop-van-jut. Met een hamerslag bereikte hij zijn piek door de paal te raken, maar vervolgens nam zijn niveau geleidelijk aan af. In het eerste kwartier, waarin NEC duidelijk de bovenliggende partij was, toonde Darri zich vooral slordig op de linkerflank.

Voorspelbaar
Over de rol van Darri lijkt binnen NEC nog onduidelijkheid te bestaan. De aanvaller werd al eerder bekritiseerd door fans en de pers vanwege zijn voorspelbare, vaak door het midden gaande acties die nauwelijks voor dreiging zorgden. Trainer Jack de Gier gaf al eerder aan dat het ook de bedoeling is dat Darri buitenom gaat op Braken en Anass Achahbar te bereiken, maar tegen Jong PSV kwam het daar niet van. Van de elf acties die wij hebben geteld, gingen er liefst negen binnendoor en slechts twee buitenom. De acties binnendoor eindigden meestal in een te diepe voorzet of een 'veilige' pass richting de middenvelders. Door die keuze was het percentage aangekomen passes van Darri relatief hoog, maar schoot NEC er aanvallend gezien weinig mee op.Dat Darri vaak binnendoor gaat, geeft Leroy Labylle als linksback de kans om in de ruimte te duiken die hij achterlaat en vanaf daat voor dreiging te zorgen. Dat lukte de Belg een stuk beter dan zijn aanvallende ploeggenoot, want het gevaar dat vanaf de linkerkant kwam, kwam vaker van de voorzetten van Labylle dan van Darri. De vleugelspits stond in de opbouw dan ook bijna tegen de zijlijn en kreeg veel ruimte van de PSV-verdedigers, maar zodra NEC de bal naar voren werkte, ging Darri meer richting het centrum om Labylle ruimte te geven eroverheen te gaan.

Misverstand
Ook met zijn ploeggenoten gaat het nog weleens mis, al ligt dat niet helemaal aan Darri. Op een moment in de eerste helft had de aanvaller een misverstand met Braken, die Darri diep wilde sturen. De flankspeler had echter in zijn hoofd dat hij de bal in de voeten zou krijgen. Gezien de aanwijzingen van De Gier, die meermaals naar Darri riep dat hij niet te diep moest staan en de bal als het ware moest ophalen, is die gedachte van Darri niet zo gek.

In de tweede helft leek het erop dat Darri minder werd gezocht door zijn ploeggenoten. De aanvallen gingen meer door het midden of aan de linkerkant via Labylle, terwijl Darri ietwat onwennig en zoekend over het veld sjokte. Wat wel goed was van de aanvaller was dat hij meeverdedigde. Meerdere keren meldde Darri zich achterin om de bal te veroveren en naar voren te spelen. Een positief punt om mee te nemen. Na tachtig minuten zat het erop voor Darri. De Gier, die maar weinig aanvallende opties op de bank had, bracht Josef Kvida voor meer lengte en posteerde Labylle als linkshalf.

Hoe ongelukkig en voor NEC ook nadelig de blessure van Jonathan Okita mag zijn, voor Darri is het misschien een redding. Aangezien Ndayishimiye vrijdag tegen Helmond Sport speelgerechtigd is, zal hij mogelijk zijn debuut maken als rechtsbuiten. Als Okita erbij zou zijn, zou er al snel naar Darri gekeken worden als de man die geslachtofferd moet worden voor het Belgische talent.Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS