LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

08-07-2020 20:16 UUR Door: Emiel Toonen

Proper verlengt: "Het vertrouwen van en in NEC waren de doorslag"


Algemeen directeur Wilco van Schaik noemde hem ‘het gezicht van de academie’; Dirk Proper zette woensdagavond bij ‘het Gezicht van Nijmegen’ zijn handtekening onder een contract dat hem tot 2023 aan NEC zal verbinden. Ondanks het feit dat het voor de Elstenaar heel snel ging na de winterstop, kon hij zich goed aanpassen aan de selectie van NEC. Het vertrouwen van NEC in de jonge middenvelder was doorslaggevend om in Nijmegen te blijven. 

 

De grapjes over het verstellen van de microfoons en camera's kon Proper onder de mooie zon wel waarderen. De kleine middenvelder stond de pers vrolijk en goedlachs te woord en is blij met deze verlenging. "Vertrouwen is belangrijk. Van beide kanten. Gelukkig is dat al heel lang zo het geval. Voor de aankomende drie seizoenen is het de taak om veel minuten te maken, veel stappen te zetten en weer met NEC naar de Eredivisie te gaan!"

 

Het voetballende leven van de achttienjarige middenvelder ging vanaf december als een sneltrein voorbij. Op 13 december 2019 maakte hij zijn debuut voor NEC, Proper ging mee op trainingskamp in Spanje en werd al snel na de winterstop definitief naar de eerste selectie gehaald. Volgens Van Schaik is Proper hier erg goed mee omgegaan. "Dirk is ondanks zijn leeftijd al erg volwassen, zowel binnen als buiten het veld. Dat werd al duidelijk op het trainingskamp in Estepona. Ik denk dat hij na die tijd enkel volwassener is geworden. Daarom zijn we heel blij dat we hem hebben kunnen vastleggen voor twee extra seizoenen, ondanks veel interesse van clubs als Ajax en PSV. We zijn als NEC heel blij dat we jongens als Dirk de kans kunnen geven om zichzelf verder te ontwikkelen. Persoonlijk zie ik dit als een groot compliment aan alle partijen die hier bij betrokken zijn geweest. Die transfer komt wel, daar ben ik van overtuigd!"

 

 

Proper zelf bleef erg nuchter over de hele situatie. "Natuurlijk is het aanpassen als je ineens met allemaal volwassen kerels op het veld staat, in plaats van jongens van je eigen leeftijd die je goed kent. De trainingen werden meer fysiek en zwaarder, dingen die als vanzelf gingen, gingen nu anders, maar ik denk dat ik me daar goed in heb kunnen redden."

 

Het gezicht van de academie
Dirk Proper kwam in de E-jeugd naar NEC toe, vanuit SV Spero in Elst. Afgelopen seizoen maakte Proper op 13 december zijn debuut voor NEC. In de verloren thuiswedstrijd tegen Almere City FC verving Proper na 68 minuten de inmiddels vertrokken Mart Dijkstra. Het hielp helaas niet, daar de gasten met de overwinning er vandoor gingen.

 

 

Na de winterstop kwam Proper definitief bij de selectie en speelde uiteindelijk in acht wedstrijden mee. In vijf wedstrijden begon Proper als basisspeler. "Dat was gaaf! Je droomt er natuurlijk van, om daar te staan. Na de eerste invalbeurt bleef het vertrouwen groeien, met de basisplaatsen als beloning."

 

"NEC nu eerst naar de Eredivisie brengen"
Over ambities op de lange termijn wil Proper het echter nog niet hebben. "Ik wil me nu focussen op NEC. Carrières zoals die van Jasper Cillessen zijn natuurlijk het ultieme doel, maar voor nu is het zaak om basisspeler te worden en NEC zo snel mogelijk weer naar de Eredivisie te brengen! Concurrentie? Daar maak ik me voor nu even niet zo druk om. Jordy Bruijn is erbij gekomen en intern lopen er nog wat zaakjes heb ik begrepen. Tegen die tijd zal de onderlinge concurrentie wel groeien maar ik moet het in eerste instantie het bij mezelf zoeken en me de basis in spelen!"

 

Proper had nog een contract voor één seizoen, maar na woensdag komen daar twee extra seizoenen bij. Proper is na Bart van Rooij de volgende speler uit de eigen academie die zich voor langere tijd aan NEC verbindt. Na goed overleg met zijn ouders was het voor Proper duidelijk dat hij het voorbeeld van Bart van Rooij zou gaan volgen.

 

Foto's: Rob Koppers

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS