LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

20-09-2019 23:00 UUR Door: Julian Paardekooper

Branderhorst erkent fouten: "Maar hoge ballen zijn wel mijn kwaliteit"


Aanvoerder Mattijs Branderhorst zag zijn ploeg vrijdagavond met 2-0 onderuit gaan bij FC Dordrecht. Spelers moeten in het veld meer verantwoordelijkheid gaan nemen. "Deze jongens luisteren heel erg naar de tactiek van de trainer", luidt zijn conclusie. Ook gaat hij in op zijn weifelende persoonlijke optredens de laatste weken.

 

Branderhorst noemt het een "terechte" nederlaag. "Ik denk wel dat het heel onnodig was. We hebben zelf te weinig gecreëerd en er te weinig energie in gestoken." Na de wedstrijd ging Branderhorst met Van Landschoot naar de fans. "Zij gaven ook aan dat ze de inzet misten. Iedereen doet wel z'n best, maar we speelden heel voorspelbaar. We hadden vandaag de focus op doorkomen via de flanken. Dat was op voorhand niet per se de bedoeling, maar met Randy en Jonathan hebben we wel twee spelers die een goede voorzet in huis hebben."

 

Na een kwartier werd wel duidelijk dat het niet ging werken. "Dan moet je je spelplan aanpassen." NEC mist de kwaliteit om dit voor elkaar te krijgen. "Ik wil het geen excuus laten zijn, maar we hebben een heel jong team. Deze jongens luisteren heel erg naar de tactiek van de trainers. Als het dan in de wedstrijd niet loopt, hebben we geen idee hoe we dat op moeten lossen." In de rust gaven de trainers aan dat het tempo hoog moest blijven en we geduldig moesten blijven. "Uiteindelijk kregen we dus ook nog een, twee kansen. Die moet je dan maken."

 

Persoonlijke optreden

Al sinds de seizoensstart ziet Branderhorst er niet altijd even goed uit. Ook vandaag ging de doelman niet vrijuit bij de 1-0. "Deze bal was niet te vergelijken met die van Den Bosch vorige week. Deze bal is lastig, valt precies tussen mij en de verdediging. Ik kom, laat me horen, maar de bal gaat er toch in. Als Van de Looi reageert op mijn stem, kan ik de bal zo vangen. Nu ziet het er gewoon weer heel lullig uit", aldus Branderhorst, die gewoon zijn ding zal blijven doen. "Ook al heb ik een aantal foutjes gemaakt hierin de laatste weken, deze ballen zijn wel mijn kwaliteit."

 

De laatste vijf tegentreffers die de Nijmegenaren incasseerden, vielen uit standaardsituaties. "Dat heeft te maken met organisatie en scherpte. We hebben daar de nadruk op gelegd. Het is niet dat we denken: volgende keer beter. Het gaat weer mis, maar ditmaal is het echt ongelukkig", doelt de goalie op de 1-0. De 2-0 kon hij niets aan doen. "De bal wordt goed ingeschoten en gaat via mijn hand tegen de paal. Helaas rolt hij binnen, anders was het gewoon een goede redding."

 

Supporters

Zoals gezegd was Branderhorst de enige, samen met Van Landschoot, die zich kwam verontschuldigen bij de supporters. Zij spraken over een gebrek aan inzet, een bepaalde laksheid. "Ik snap heel goed wat ze bedoelen. Ik ben ervan overtuigd dat in deze selectie alleen jongens zitten die voor elke meter willen vechten. Het heeft ook te maken met verantwoordelijkheid nemen, fouten voor elkaar willen oplossen. Als je dat niet voor elkaar hebt, wordt het heel lastig en ziet het er heel laks uit. Het klopte gewoon niet in de organisatie."

 

Hoe kun je die verantwoordelijkheid creëren bij spelers? "Dat durf ik niet te zeggen. Dat heb je of heb je niet. Ik geloof wel dat dat meer kan komen naar mate je meer vertrouwen krijgt, je beter thuis voelt. Het is fijn dat Rens (Van Eijden, red.) er weer bij gaat komen. Ik ben eigenlijk de enige met die ervaring en ben blij als ik de laatste lijn kan bereiken. Als Rens erbij is, kan hij het hele team aansturen." Volgende week wacht een lastig weerzien met ex-trainer Jack de Gier zijn Go Ahead Eagles. "Het is een nieuwe kans om het te laten zien. Misschien zijn we dan beter gemotiveerd. Het moet geen verschil maken, maar helaas bleek dat vandaag wel het geval", besluit Branderhorst.

 

Foto: Rob Koppers

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS