LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

18-10-2019 23:58 UUR Door: Sander Janssen

Branderhorst blij met 'de nul': "Dit geeft vertrouwen"


Mattijs Branderhorst was vrijdag extra blij met de 1-0 zege van NEC op Jong PSV. De Nijmegenaren wonnen niet alleen voor het eerst sinds augustus, maar hielden ook voor het eerst in maanden de nul. Ook de doelman moest even graven wanneer de laatste keer was.

 

“Wat zal het geweest zijn, RKC?”, raadde de doelman juist. “Voor een keeper en de verdediging geeft het vertrouwen om de nul te houden. Dit zijn van die wedstrijden waarin je scherp moet blijven, omdat je weet dat er twee of drie momenten komen waar je er moet staan. Dat is goed gelukt.”

 

Toch had NEC met meer dan 1-0 kunnen en misschien wel moeten winnen. “Aan de ene kant moeten we zelf beter afronden, maar ik kijk ook als keeper. Complimenten aan die van hen, want hij (Mike van de Meulenhof, red.) heeft goed gekeept. Daardoor bleef het spannend. We hadden het veel eerder moeten beslissen. Dan hadden we ook de krachten kunnen sparen richting maandag. Herstel wordt belangrijk de komende dagen.”

 

Maandag is net als vrijdag een beloftenteam de tegenstander. “Het is lastig om ertegen te spelen, omdat ze eigenlijk niet zo veel te verliezen hebben. Dat zie je ook, want ze nemen veel risico in hun spel. Ze kunnen goed voetballen en de man tussen de linies vinden, maar nemen daarin wel veel risico. Daar hebben we het van tevoren ook over gehad. We wilden zo hoog en zo fel mogelijk druk zetten om de bal te veroveren en te scoren. Maar dan moet je wel de trekker overhalen.”

 

Na ruim een uur was het raak via Zian Flemming en dat werd ook wel tijd. “Op een gegeven moment merk je dat je een goal moet gaan maken en dan zet je vanzelf meer druk op de bal. In de tweede helft hebben we ook een fase gehad waarin zij er meer aan kwamen. Dan is het belangrijk om achterin de organisatie goed te hebben staan. Volgens mij zijn zij niet echt gevaarlijk geworden.”

 

Het hielp NEC ook dat aanvoerder Rens van Eijden terugkeerde in de basis en een goede wedstrijd speelde. Hij werd zelfs verkozen tot Man of the Match. “Hij brengt een brok aan ervaring met zich mee. Hij doet heel weinig gekke dingen, is van nature een leider en onze aanvoerder. Het is fijn om hem erbij te hebben. Het is bekend: hij is de aanvoerder. Als er iets is, is hij de man die het regelt. Ik droeg de band gewoon weer af. Ik ben de nummer twee, zo is het prima. Laat hem de lijnen maar uitzetten, dan focus ik me op het pakken van ballen.”

 

Veel tijd om van de overwinning te genieten is er niet, aangezien de Nijmegenaren maandag afreizen naar het pitoreske Wijdewormer voor het uitduel met Jong AZ. “We weten wat ons te wachten staat. Ze zijn jong en onervaren en nemen veel risico. Als je daar niet goed mee omgaat, word je van het kastje naar de muur gestuurd. De ambiance zal iets anders zijn, maar daar moeten we ons niks van aantrekken. Snel scoren en hopelijk lukt dat maandag wat meer. Wat herstel betreft is het voor mij meer mentaal. Negentig minuten focus houden, maandag sta ik er weer.”

 

De vrijdag erna komt MVV op bezoek in De Goffert. NEC kan belangrijke zaken doen in deze weken. “In deze periode valt er - op papier - veel te halen, al moet je het in deze competitie altijd nog maar zien. Het zou lekker zijn als we een serie neer kunnen zetten en vaak de nul houden. Dan kunnen we veel zelfvertrouwen opdoen. Met gelijke spelen schieten we niet zo veel op.”

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS