LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

19-04-2019 22:00 UUR Door: Julian Paardekooper

Bossaerts vindt plezier terug bij NEC en leert negatieve kant City-stempel kennen


Mathias Bossaerts is op zijn plek bij NEC. De verdediger kwam eind augustus vorig jaar over van KV Oostende en heeft zich in Nijmegen ontpopt tot vaste waarde. Bossaerts, iets later dan gepland op dinsdagmiddag, komt aan op de club. “Ik dacht echt dat we morgen pas zouden zitten”, lacht de Belg. Hij neemt plaats in Bikkels en heeft een hoop te vertellen. Over zijn overstap naar Manchester City, talenten bij NEC en het Belgische nationale elftal.

 

Bossaerts (22) begon zijn voetbalcarrière bij Gooreind VV, een klein clubje uit zijn woonplaats. Al snel maakte hij de overstap naar Beerschot. Toen Bossaerts 15 was werd hij gescout door RSCA Anderlecht en vanaf dat moment ging het heel snel. “Er kwam veel interesse uit het buitenland. Ik kon naar veel clubs, maar wilde echt naar Engeland. Ik heb gekeken bij Liverpool, Manchester United en buurman City.” De keuze viel op laatstgenoemde. “City sprak mij echt het meeste aan. De club was echt aan het bouwen en was op dat moment de beste van Engeland. Ik vond het interessant: alles daar was zó groot.”

 

Dromen

Anderlecht is daarentegen geen kleine club. Waarom wilde Bossaerts dan toch zo graag naar het buitenland? “Ik had al snel de ambitie om naar het buitenland te gaan. Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf. Ik was een van de eersten in België die naar het buitenland ging, tegenwoordig is dat heel normaal. Er zijn ook voorbeelden van spelers die daar echt zijn doorgebroken. Jadon Sancho speelt nu bij Dortmund, Karim Rekik bij Hertha BSC.”

 

 

“Daarnaast speelden er bij City vrijwel alleen maar internationals. Het niveau was daar echt heel hoog. Je leerde ook allemaal verschillende nationaliteiten kennen, wat ook alleen maar in je voordeel kan werken.” Bossaerts begon in de Onder 18, maar ging al snel naar het hoogste jeugdteam, Onder 21. “Ik trainde een week bij O18 en werd vervolgens doorgeschoven naar de beloften. Daar heb ik de hele periode in Engeland gevoetbald.” Bossaerts droomt nog steeds van zijn debuut bij City 1. “Natuurlijk moet je dat willen. Dat is iets wat iedereen wel ziet zitten.”

 

De centrumverdediger liet zijn familie en vrienden achter om bij City te kunnen voetballen. “Ik stopte ook met school. Ik heb geen diploma gehaald.” Het was voor Bossaerts wel erg belangrijk dat zijn ouders en jongere broertje mee naar Engeland gingen. “Ik was nog heel jong. Ik was pas 15, ik kon echt nog niet op mezelf wonen. Mijn broertje ging daar naar school, mijn ouders deden daar eigenlijk niet zoveel. Ze hebben me vier jaar gesteund.”

 

Stempel

Doordat Bossaerts bij City onder contract stond, zal hij voor altijd een stempel op zijn hoofd hebben. Maar, die stempel kan ook in zijn nadeel werken, zo weet de Belg. “Mensen verwachten heel veel. Bij Oostende had ik daar ook last van. Ik was nog heel jong, maar ja, ik had bij City gespeeld. Ik moest moeiteloos meekunnen. Als dat dan niet lukt, is dat echt een enorme teleurstelling voor iedereen daar. En dat terwijl ik nog geen minuut in het betaald voetbal had gespeeld.”

 

 

Afgelopen zomer kwam Bossaerts transfervrij over van datzelfde KV Oostende. “Ik had daar nog een eenjarig contract plus een optie, maar na een klein conflict leek het beide partijen beter om uit elkaar te gaan. We zijn er goed uitgekomen.” De Belgische verdediger kon naar diverse clubs, maar koos voor NEC. “Een van mijn zaakwaarnemers kent Anthony Limbombe goed. Hij heeft zich hier heel goed ontwikkeld en inmiddels alweer de volgende stap gemaakt. Ook met Arnaut Groeneveld en Ferdi Kadioglu toont NEC aan goed met talenten om te gaan.”

 

Jong België

Bossaerts sloot pas eind augustus aan, toen de competitie al begonnen was. “Ik was hier amper vier dagen en toen stond ik al aan de basis. Sinds dat moment ben ik ook niet meer gepasseerd, alleen een aantal keer door blessures of interlands.” Afgelopen interlandperiode werd Bossaerts echter niet opgeroepen voor Jong België. Hij had er wel op gerekend. “Ik heb vanaf de Onder 15 alle jeugdteams doorlopen en hoop bij de Onder 21 op een waardige manier af te sluiten. Het zou mooi zijn als ik in juni mee mag naar het EK. Ik heb de bondscoach gesproken en ik respecteer zijn redenering.”

 

Nijmegen

Bossaerts kijkt met een goed gevoel terug op zijn overstap naar Nijmegen. “Ik miste de druk, ik miste het moeten presteren. Ik speelde daar bijna niet meer. Ook mentaal was dat niet altijd even makkelijk.” Ondanks de slechte prestaties van zijn ploeg dit seizoen, vermaakt Bossaerts zich wel. “Ik heb het plezier weer helemaal teruggevonden. Dat is het belangrijkste. Natuurlijk is het ook ons werk, we moeten presteren. Maar om resultaat te behalen moet je ook plezier hebben.”

 

 

In Wijchen woont hij alleen in een appartement. “Het is daar echt heel rustig, maar dat is goed denk ik. Het is belangrijk om tot rust te komen. Als ik me verveel, kan ik het levendige opzoeken in het centrum van Nijmegen.” Daarnaast trekt hij veel op met andere spelers. “Vooral met de andere Belgische jongens, Paolo en Mike Tresor (Sabak en Ndayishimiye, red.). Laatst hadden we nog een barbecue bij Paolo met de hele selectie. Of ik ga een hapje eten in de stad, met Randy (Wolters, red.) bijvoorbeeld.”

 

“Randy, haha”, lacht de verdediger. “Zo’n persoon kom je maar een keer in je leven tegen. Die brengt een bak vol positiviteit, op elk moment van de dag.” Op de vraag of hij ook volgend jaar nog bij NEC speelt, heeft hij ook zijn antwoord klaar. “In voetbal weet je het nooit. Ik heb nog een contract hier tot 2021 en heb het naar mijn zin. Maar nogmaals, niets is zeker in de voetballerij.”

 

 

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS