LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

29-09-2019 19:00 UUR Door: Sander Janssen

Bongers wil stokje bij NEC overdragen: "De B's worden ouder"


NEC is op zoek naar een nieuwe groep regionale investeerders die de club verder willen helpen. Jack Bongers, die samen met Marcel Boekhoorn, Harold en Jos Bons de vier B's vormt, is overtuigd van het belang dat een grotere groep mensen aan de Nijmeegse club gaat bouwen. De vier B's springen al jaren bij als NEC in geldnood zit. "Ik zou graag zien dat anderen ook opstaan."

 

Dat deze week in het nieuws kwam dat NEC in gesprek is met onder anderen de Russische zakenman Mikhail Ponomarev is een ander verhaal. "Ik heb het ook gelezen", vertelt Bongers. "Ik ken de man niet, maar ik heb begrepen dat hij een van de kandidaten is. Er wordt met meer partijen gesproken. Het gaat om een tijdelijke financiering. Van een overname is geen sprake. Er is ook nog geen beslissing genomen."

 

Algemeen directeur Wilco van Schaik en de raad van commissarissen houden zich bezig met die gesprekken, net als de zoektocht naar nieuwe regionale investeerders. NEC wil een grotere groep ondernemers enthousiast maken over de club. "Ik ben ervan overtuigd dat dit belangrijk is voor NEC. Het gaat hier om jonge, Nijmeegse en regionale ondernemers die graag willen bouwen aan een nieuwe succesvolle periode."

 

Ouder

De vier B's kwamen in de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws als ze een tekort hadden gedekt of de financiering voor een nieuwe speler hadden verzorgd. "We hebben de club nooit laten vallen, ook dit seizoen niet. Maar we worden ook ouder, lopen bijna allemaal tegen de zestig aan of zijn die leeftijd al gepasseerd. We kunnen dit niet eeuwig doen." Bongers haalt het voorbeeld aan van Harold Bons, die werd getroffen door een hartaanval. Inmiddels gaat het beter met hem. "Afgelopen vrijdag was hij gelukkig weer bij de wedstrijd. Ik zei: 'Welkom thuis.'"

 

V.l.n.r.: Marcel Boekhoorn, burgemeester Hubert Bruls, wethouder Renske Helmer en Jack Bongers tijdens de huldiging van NEC in 2015.

 

NEC maakt dit seizoen een pas op de plaats. De Nijmeegse club hoopte in de afgelopen twee jaar directe promotie naar de Eredivisie te behalen, maar dat mislukte. De vier B's zaten in die periode niet stil. "We hebben geprobeerd om NEC voor de titel te laten spelen, maar dat is mislukt. Wij bemoeien ons nooit met het beleid. Wij hebben een bijdrage geleverd en er zijn op technisch gebied verkeerde keuzes gemaakt. Daar ondervindt NEC nu de nasleep van."

 

Jeugd

Het is voor de club van belang dat dit seizoen op technisch vlak weer stappen worden gemaakt en er langzaam maar zeker afscheid wordt genomen van meer spelers die in het verleden niet voldeden. "Die spelers hebben veel geld gekost. Vorig seizoen zijn er veertien aankopen gedaan en eindigde NEC als negende. Dat is dramatisch. Nu probeert de club het met jeugd, zij het uit nood. Dat kan op termijn goed uitpakken, want er lopen echt een paar pareltjes rond."

 

Bongers moet nog wel wennen aan de veranderde ambities van NEC, dat dit seizoen voor een plek in de nacompetitie gaat. "Ik voel me er zelf ook beroerd over als ik eraan denk, maar het is wel de realiteit. We hebben de club ook deze zomer niet laten vallen, zelfs behoorlijk ingegrepen."

 

Nu hoopt Bongers dat anderen het stokje overnemen, ook met het oog op de investeringen voor de koop en renovatie van het Goffertstadion. "De club is druk bezig om jonge ondernemers enthousiast te maken met als doel om NEC terug te brengen naar de Eredivisie. Daar is het stadion van groot belang bij. De club wil zich wat dat betreft in de breedte versterken en heeft ons als B's gevraagd om ook in gesprek te gaan en een keer te gaan eten met die mensen. Ik wacht het af."

 

Reactie SV

De supportersvereniging van NEC noemt het nieuws over Ponomarev 'verontrustend' en zocht contact met voorzitter Ron van Ooijen. "Ponomarev is net als andere personen bij NEC, een investeerder is die de club een lening verstrekt. Er is totaal geen bemoeienis van deze persoon met het beleid van NEC", was zijn reactie. De SV staat in contact met Van Schaik, de rvc, het Stak en de investeerders. "Vooropgesteld, de continuïteit van de club is het belangrijkste, maar we laten ons graag informeren of dit dan ook de juiste keuzes zijn", laat de supportersvereniging weten.

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS