LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

08-01-2019 12:00 UUR Door: Redactie

Analyse: zo speelde NEC tijdens het trainingskamp


Na het trainingskamp in Spanje staat voor NEC de hervatting van de competitie op het programma. De Nijmegenaren reizen komende zondag af naar FC Eindhoven. Voor het zover is, kijken we nog een keer terug op de twee oefenwedstrijden in het zuiden van Spanje tegen Westlandia en Hannover 96.

 

NEC - Westlandia

Hoewel trainer Jack de Gier het oefenduel met Westlandia bestempelde als een training vielen er wel degelijk dingen op aan de speelwijze van de Nijmegenaren. Zo mocht Paolo Sabak de hele wedstrijd meedoen en had de Belg ook een belangrijke rol. Met hem op 10 en Anass Achahbar in de spits was er veel meer beweging in het spel van de Nijmegenaren. Sabak had meer een vrije rol en dook soms ook op de flanken op om daar het spel te verdelen. De middenvelder tikte de ballen snel door en zorgde daarmee voor veel dynamiek in het spel. Achahbar was ondertussen een wat meer ingezakte spits, hij moest misschien ook een beetje wennen aan zijn nieuwe rol.

 

Toch lijkt De Gier, met de komst van Ferdy Druijf in het achterhoofd, ervoor te kiezen om Achahbar weer achter de spits te zetten. Sabak is echter wel een speler voor de toekomst en nadat de Belg zijn schorsing heeft uitgezeten, krijgt hij mogelijk meer speeltijd. Zowel Achahbar als Druijf vertrekt in de zomer in principe weer bij NEC. Op de vleugels lijken Jonathan Okita en Brahim Darri ondertussen zeker van hun plekje, aangezien Randy Wolters ook nog niet helemaal fit is. Okita had tegen Westlandia veel aanwijzingen nodig van de staf, maar scoorde wel een keer. Darri werd een aantal keer gevaarlijk, maar eigenlijk te weinig gezien het niveau van de tegenstander.

 

 

Achterin was Josef Kvida de belangrijkste kracht. Hij speelde de hele wedstrijd - in de eerste helft centraal en na rust als linksback - en maakte een sterke indruk tegen de aanvallers van Westlandia. Na de wijzigingen in de rust was NEC wat jeugdiger en dat was vooral in de aanval te merken. Morad El Haddouti debuteerde en had wel wat leuke acties, maar was verder niet vaak zichtbaar. Ole Romeny overtuigde, hoewel hij wel scoorde, nog niet als spits en Mike Ndayishimiye was het minste van de drie. Hij gaf vooral zijn ploeggenoten aanwijzingen over hoe ze hem beter konden aanspelen, maar liet zelf weinig zien. Leroy Labylle kreeg toch weer speelminuten op het middenveld. Hij verwachtte eerder juist weer als back te gaan spelen.

 

Wat verder opviel is dat NEC weinig echt uitgespeelde kansen kreeg. Voorzetten kwamen vaak niet aan en Achahbar leek meer een gelegenheidsspits, zeker nu Druijf én Braken inzetbaar zullen zijn. De Nijmegenaren speelden met de backs hoog en Joey van den Berg als teruggezakte middenvelder om de verdediging te ondersteunen. Kijkend naar de vijf goals hebben we een van richting veranderde vrije trap, een geweldig schot van Van den Berg, Jonathan Okita die een enorme keepersfout afstraft en diezelfde keeper die grabbelde bij een schot van Sabak en deze eigenlijk had moeten hebben. De vijfde goal kende als enige een assist: Sabak stuurde Romeny diep, die de keeper omspeelde en scoorde.

 

NEC - Hannover 96

Het ‘probleem’ van het geringe aantal kansen deed zich ook twee dagen later tegen Hannover 96, een tegenstander van een veel hoger niveau, voor. De 0-0 was op papier een prima resultaat voor de Nijmegenaren, maar opnieuw worstelde de formatie van De Gier in de aanval. Naar de wens van de trainer zocht NEC veelal de vleugels via Okita en Darri, terwijl backs Labylle en Terry Lartey Sanniez mee naar voren gingen. Joey van den Berg of de later ingevallen Mart Dijkstra zakte dan terug om het centrale duo te ondersteunen bij een mogelijke counter van Hannover.

 

Door de tactiek van het constant zoeken van de vleugels, gepaard met het tamelijk lage tempo van de balverplaatsing, kwam NEC aanvallend voorspelbaar over. Ging het niet over rechts, dan ging de bal een paar keer breed om het via links te proberen. Daarbij komt nog dat Okita en Darri vaak het tempo uit de aanval haalden. Veel leverde het niet op, want het aantal kansen - en ook het aantal voorzetten op debutant Druijf - viel tegen. Ondertussen vroeg Achahbar, nu weer aanvallende middenvelder, zich tijdens de wedstrijd bij vlagen af waarom hij niet meer ballen kreeg. De ruimte kreeg hij namelijk wel. En natuurlijk, het was tegen een Bundesliga-club, maar het viel wel op.

 

 

Positief is dat NEC de nul hield. Achterin stond het aardig en te merken was dat ook Hannover niet een ploeg is die met veel vertrouwen speelt. Het aantal schoten van doel van de Duitsers was gering. Oliver Zelenika hoefde een enkele keer in actie te komen, maar de meeste ballen gingen naast of over het doel. Marco van Duin redde een keer goed op een steekpass. Het druk zetten van NEC gebeurde bij vlagen fel, maar er vielen ook soms grote gaten waardoor Hannover ruimte kreeg om tot kansen te komen.

 

De Gier leek tegen Hannover met zijn beoogde basiself te spelen. Dat betekende dus met Labylle weer als linksback, Bossaerts en Van Eijden als centrale duo en op het middenveld Van den Berg, Tom Overtoom en in de punt Achahbar. Enkele vraagtekens zijn nog de keeper (Zelenika of Van Duin), de rechtsback (Joppen of Lartey Sanniez) en uiteraard de spits. De Gier zal moeten kiezen tussen Druijf en de teruggekeerde Sven Braken.

 

Conclusie:

Een paar dagen in Spanje is geen wondermiddel voor een ploeg met een kras, dat is wel weer gebleken. Waarschijnlijk had men bij NEC ook niet de illusie dat het na een week in Estepona allemaal weer goed zou zijn. Aan de tactiek lijkt weinig veranderd ten opzichte van de eerste seizoenshelft. Op mentaal vlak hebben de spelers het eerste half jaar in ieder geval achter zich gelaten, zo was te merken aan de gesprekken die ForzaNEC en RN7 met de selectie voerde. Wat dat betreft is de gewenste nieuwe start gemaakt in Spanje.

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS