Mathias Ross maakte tegen Al-Taawoun zijn eerste officieuze minuten in het shirt van NEC. Voor de Deen is het nog even wennen na zijn eerste week in Nederland, maar hij is goed ontvangen door zijn ploeggenoten. Hij kijkt uit naar een mooi jaar in Nijmegen.

“Het is altijd even wennen bij een nieuwe club”, begint Ross. “De manier van verdedigen is bij iedere club net weer even wat anders en de communicatie moet nog even afgestemd worden, maar voor de rest ben ik best tevreden over mijn eerste duel. De jongens hebben mij een fijn gevoel gegeven de eerste week en ik voel me hier op mijn plek, dus daar ben ik blij mee.” Toen NEC interesse toonde in de verdediger, gaf dat Ross een goed gevoel. Hij kende de stad al een beetje. ” En van de club NEC had ik wel al eens gehoord, dus toen ik hoorde dat ze interesse hadden, gaf mij dat een goed gevoel. Toen ben ik informatie gaan inwinnen en klonk dit als de ideale stap voor mij.”

Een huurovereenkomst is het gevolg van die interesse. Ross is blij, want bij Galatasaray, de club waar de verdediger onder contract staat, had hij weinig kans op speeltijd. “Ik heb vorig jaar niet heel veel gespeeld bij Galatasaray vanwege een blessure. Toen ik weer fit was, hadden ze inmiddels een nieuwe verdediger aangetrokken, waardoor mijn kans op speelminuten nihil was.” Maar hoe zou de Deen zich als verdediger omschrijven? “Ik ben een vrij allround verdediger. Ik vind het fysieke gedeelte van het spel heel leuk en kan dat ook goed, maar ik schuw ook zeker niet om af en toe met de bal in te dribbelen en een pass naar voren te geven.”

“Dit is net even wat anders”

Het blijkt wel een cultuurschok voor Ross, die het afgelopen jaar de gekte van het Turkse voetbal meemaakte, maar vrijdag gewoon op sportpark De Passelegt in Overasselt op het veld stond. “Het is hier wel net even wat anders dan in Turkije, ja. Bij Galatasaray had je bijvoorbeeld nooit zo´n oefenwedstrijd kunnen organiseren, want dan had iedereen de hele tijd op het veld gestaan. Maar dit heeft ook zeker zijn charme.” Ross is dus voor een jaar gehuurd van Galatasaray, maar wanneer ziet hij zijn periode in Nederland dan als een succes? “Ik wil dit jaar veel spelen en belangrijk zijn voor het team. Hopelijk kunnen we als team dan de prestatie van vorig seizoen overtreffen. Dan is mijn seizoen hier geslaagd.”

Foto: Rob Koppers