Het was het jaar dat Mao Zedong overleed, de eerste VHS-videorecorder op de markt kwam, de Lockheed-affaire woed­de en schaatser Piet Kleine olym­pisch kampioen op de tien kilome­ter werd. In dat jaar had ABBA met Dancing Queen, Fernando en  Money, Money, Money drie num­mer 1 hits in Nederland, werd het computerbedrijf Apple opgericht en werd Jimmy Carter verkozen tot Amerikaans president. Het was ook het jaar dat Patrick Pothuizen en Rein Baart voor het eerst naar de kleuterschool gingen.
In januari van dat jaar 1976 won NEC voor het eerst en voor het laatst een competitiewedstrijd bij AZ. Tot zaterdagavond. Toen Lo­renzo Davids de Nijmeegse ploeg in de 87e minuut op 0- 1 zette, kreeg Jan Hoogendoorn, destijds matchwinner, na bijna 34 jaar ein­delijk een opvolger. Uiteraard was Dwight Lodeweges in zijn nopjes met de onverwachte bonus in Alkmaar. "Niet verwacht maar zeer welkom", glunderde de NEC- trainer. "Deze overwinning kan de komende weken voor ons als doping werken."
Lodeweges was de ontwerper van het strijdplan dat de basis legde voor de zege op de landskam­pioen. In plaats van het 4-2-3-1 sys­teem dat hij in de eerste vijf wed­strijden hanteerde, koos hij tegen AZ voor een iets behoudender 4-3-3 concept, met Arek Radomski als meest verdedigende middenvel­der.
Het nieuwe jasje zat de Nij­meegse formatie als gegoten. AZ had een zware Europese wed­strijd tegen Olympiakos Piraeus in de benen. Dat was te merken. De Alkmaarse formatie miste scherp­te en wist nauwelijks raad met de strijdwijze van de bezoekers. "We begonnen veel te slap", mopperde Ronald Koeman. De AZ-coach wei­gerde de midweekse excursie naar Griekenland als excuus aan te voe­ren. "We zitten pas in het begin van het seizoen. Het is eerder een mentale kwestie."
NEC bleef voor rust moeiteloos op de been. Na de hervatting kwam Graziano Pellè als extra stormram in de Alkmaarse ploeg. Die maatre­gel kostte oud-NEC’er Brett Hol­man zijn plaats. De Italiaan, vorig seizoen matchwinner, kreeg na 65 minuten gezelschap van Jeremain Lens, nog een oude bekende voor de Nijmegenaren. Veel verschil maakte het niet. NEC deelde hal­verwege de tweede helft zelfs een paar venijnige plaagstootjes uit.
Pas nadat Koeman in de 72e mi­nuut zijn laatste troef op tafel gooi­de, Rasmus Elm kwam voor Maar­ten Martens, begon NEC te wanke­len. Youssef El-Akchaoui redde op de doellijn op een inzet van Elm, Gábor Babos reageerde fantastisch op een hard schot van Pellè.
Uitgerekend in die moeilijke fase sloegen de bezoekers hun slag. Lo­renzo Davids kreeg alle ruimte om uit te halen. Het schot werd moge­lijk licht getoucheerd door Björn Vleminckx, in elk geval belemmer­de de Belg het zicht van doelman Sergio Romero: 0-1.
Bron: De Gelderlander