NEC heeft woensdagavond pas na strafschoppen haar meerdere moeten erkennen in Eredivisie-koploper Feyenoord. De Nijmegenaren keken de hele wedstrijd tegen een zege aan, maar zagen deze in extremis uit handen glippen na een rode kaart voor Philippe Sandler. Het tiental incasseerde in blessuretijd + verlenging liefst vier treffers, maar invaller Jordy Bruijn schoot er ook twee in: 4-4. Penalty’s bepaalden uiteindelijk dat Feyenoord naar de kwartfinales van de KNVB Beker gaat.

NEC verscheen met basisdebutant Andri Baldursson aan de aftrap door de absentie van Lasse Schöne. De aanvoerder van NEC was niet op tijd hersteld van de blessure die hij opliep in het uitduel met Go Ahead Eagles afgelopen zondag. Daarin haalde NEC een beduidend lager niveau dan de afgelopen weken. Rogier Meijer wilde in Rotterdam een reactie van zijn ploeg en die kreeg de oefenmeester ook. Zijn omzettingen pakten daarbij goed uit, want het was uitgerekend oud-Feyenoorder Calvin Verdonk die na een half uur spelen de score opende. De linksback startte in de basis ten koste van Ibrahim Cissoko. El Karouani was daardoor de linksbuiten.

Stevige charge

De van origine linksback was in de openingsfase met name druk om de veelal opkomende Marcus Pedersen af te stoppen. NEC stond bij vlagen met de rug tegen de muur, maar Mattijs Branderhorst werd amper getest. Scheidsrechter Rob Dieperink werd dat wel en ging direct de mist in: de arbiter miste, mede door afwezigheid van de VAR in het bekertoernooi, een overduidelijke rode kaart voor Feyenoord-linksback Hartman.

Voorsprong

NEC wist Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther ook amper te testen in de eerste helft, want slechts twee keer schoot de ploeg op het vijandige doel. Effectief was het daarmee wel: het was direct twee keer raak voor de Nijmeegse equipe. Verdonk, die vorig jaar ook al namens NEC scoorde in de Kuip, werkte een werkelijk fenomenale steekbal van Oussama Tannane via de doelman tegen de touwen. Na opnieuw half ingrijpen van de tweede goalie van de Eredivisie-koploper maakte Pedro Marques er op slag van rust 0-2 van. Marques speelde omdat Nany Dimata nog ontbrak vanwege zijn koorts van de afgelopen dagen.

Arne Slot kon moeilijk tevreden zijn over het optreden van zijn ploeg en bracht direct na rust Santagio Giménez en Quinten Timber. Het duo stichtte veel gevaar en het spelbeeld was dan ook vanaf de aftrap een gretig Feyenoord tegen een achteruit gedrukt NEC. Daar reageerde Meijer op door een extra centrumverdediger in de naam van Philippe Sandler te brengen. Dat bracht weliswaar wat rust in de ploeg, maar de grootste kansen van de wedstrijd volgden kort op die wissel. Giménez schoot in kansrijke positie huizenhoog over en Branderhorst onderscheidde zich tweemaal met fenomenale reddingen.

Fenomenale Branderhorst toch geklopt

De keeper werd kort voor het laatste fluitsignaal dan toch gepasseerd en zag het duel vervolgens volledig kantelen. Sandler leek de goalie in eerste instantie nog te redden, maar deed dat met zijn arm en werd daarom met rood naar de kant gestuurd. De daaropvolgende strafschop van Orkun Kökcu was onberispelijk raak en de man-minder-situatie werd NEC direct fataal: binnen twee minuten maakte Igor Paixao er met zijn hoofd al 2-2 van. Verlenging was het gevolg.

Daarin bleef Feyenoord onverminderd aandringen. Meijer stak zijn spelers in de korte onderbreking toe dat er nog enkele kansjes zouden komen voor de Nijmegenaren en kreeg daar gelijk in. Invaller Jordy Bruijn zorgde voor de 2-3, maar kon daar niet lang van genieten. Binnen de minuut reageerde de thuisploeg met de gelijkmaker via Giménez. Wat Feyenoord kan, kon NEC ook. Want toen Javairo Dilrosun in minuut 116 de Feyenoorders voor het eerst deze avond op voorsprong zette, was Bruijn daar binnen twee minuten voor zijn tweede treffer van de avond: 4-4.

Een ongekende ontknoping voltrok zich in Rotterdam-Zuid: het zou vanaf de strafschopstip beslist moeten gaan worden. Cissoko begon de reeks voor NEC nog met een leep stiftje, maar uiteindelijk was het Feyenoord dat aan het langste eind trok na een fatale misser van Ilias Bronkhorst. Desondanks mogen de Nijmegenaren het bekertoernooi met opgeheven hoofd verlaten. Aankomende zaterdag nemen zij het thuis op tegen SC Cambuur. Sandler is daar niet bij. Hij wordt normaal gesproken voor één duel geschorst.

In het kort

Scoreverloop:
33′ 0-1 Verdonk
45′ 0-2 Marques
89′ rode kaart Sandler
90′ 1-2 Kökcu (penalty)
90+2′ 2-2 Paixao
97′ 2-3 Bruijn
98′ 3-3 Giménez
116′ 4-3 Dilrosun
118′ 4-4 Bruijn