De eerste training van NEC zit erop. Onder toeziend oog van ruim 500 supporters en belangstellenden werkte de nieuwe spelersgroep van NEC de eerste training af, onder leiding van trainer Ruud Brood. De selectie is nog niet compleet, maar de eerste contouren van de nieuwe spelersgroep tekenen zich af. Het is de groep, die NEC weer snel naar het hoogste niveau moet brengen. Het hogere doel: de eredivisie.
Het gaat NEC – gezien de omstandigheden – voor de wind. Er zijn ruim 4500 seizoenskaarten verkocht en ook het aantal buisinessclubleden groeit. Al weer zo’n 240 ondernemers steunen ook dit jaar weer de Nijmeegse club. De eerste training van het nieuwe seizoen werd ook prima bezocht, aan interesse voor NEC ligt het niet, ook niet nu de Nijmegenaren gedwongen zijn een niveau lager te opereren.
Rustig
“We zijn er nog niet, hoewel we druk bezig zijn”, zegt Bart van Ingen, directeur algemene zaken van NEC. “We zijn nu bezig met het samenstellen van een Nederlands, cultuur-gedreven team dat past bij deze club.” Met de komst van Gregor Breinburg en Tom Daemen wordt langzaam zichtbaar hoe de selectie die NEC weer op het hoogste niveau moet brengen, eruit zal gaan zien.
“We realiseren ons dat het heel lang rustig is geweest. Althans, dat het lijkt alsof het rustig is.” Mensen moeten zich volgens Van Ingen goed realiseren dat geduld en stategisch handelen de club ook veel geld heeft opgeleverd. “Het vertrek van Heimlein en Jantscher heeft NEC serieuze bedragen opgeleverd.” Van Ingen weet dat veel van het werk dat zij verrichten niet direct zichtbaar is: “Mensen hebben soms de indruk dat er achter de schermen niets gebeurt, maar dat is zeker niet zo.”

Meer nieuwe spelers
De aankomende weken zullen er nog enkele spelers worden gepresenteerd. Dat zullen jongens zijn die de ‘e’ van eendracht heel goed aanvoelen, aldus Van Ingen. “Het is mooi om een groep en een technische staf bij elkaar te krijgen die ons weer binnen een jaar naar de eredivisie gaat brengen.” Van Ingen veert op als hij erover praat: “Als ik zie met welke namen we nu bezig zijn en als ik zie met hoeveel kennis en passie dat gebeurt, en met hoeveel voetbalkennis… Daar word ik enthousiast van!”
Niet alleen op het veld wordt de nieuwe organisatie duidelijk. Ook het veelbesproken ‘technische hart’ nadert voltooiing. Over zijn eigen rol daarin is Van Ingen duidelijk: “Ik heb bij de Raad van Commissarissen aangegeven dat ik me heel prettig voel met een technische rechterhand. Het is nu afwachten en zien hoe zij dat gaan inrichten. Daar kun je allerlei oplossingen voor gaan vinden.” Een ding is volgens Van Ingen ook duidelijk: “Als je gaat saneren en je houdt de directie op dezelfde samenstelling, dan is dat niet logisch.”
Afgewogen keuzes
Wat hem te doen staat, heeft hij ook nog steeds helder voor ogen. “We laten ons niet onder tijdsdruk zetten. Wat mensen mensen ook roepen op Twitter of Facebook, we maken liever een afgewogen keuze met meer tijd dan dat we weer onder hoge druk verkeerde keuzes maken.”