De focus van Wilco van Schaik ligt al bij het nieuwe seizoen. De algemeen directeur van NEC is na de teleurstellende uitschakeling tegen RKC Waalwijk van dinsdag druk bezig met de plannen voor een derde jaar in de Eerste Divisie. Hoe het er financieel uit gaat zien, is nog een vraagteken. Van Schaik schoof vrijdagochtend aan bij de Ontbijtshow op RN7.

Van Schaik zag NEC dinsdag een 2-0 voorsprong uit handen geven in Waalwijk. "Wat er mis ging? Wat ging er goed? Het was collectief gewoon heel slecht. Het hele seizoen zat opgesloten in deze wedstrijd. Mentale weerbaarheid, de absolute wil om te winnen, met een plan de tegenstander aanvallen… RKC was op alle fronten meer gedreven. Bij ons kwam het er niet uit. Van tevoren was er weer wat hoop, maar vaak is dat uitgestelde teleurstelling. Dat bleek wel weer."

De directeur zag net als veel fans dat de spelers van NEC maar weinig strijd op de mat legden. Sommige stonden na afloop wel met tranen in de ogen op het veld. "Ik denk dat niemand moedwillig verliest. Ik heb de spelers na afloop gezien, iedereen was natuurlijk teleurgesteld. Maar iedereen uit dat ook op een andere manier. Ik denk dat de echte wil om te winnen in je moet zitten. Dat kun je een beetje ontwikkelen. Daar moet je ook in je aankoopbeleid naar kijken. Spelers als Branderhorst, Druijf en Bruijn hadden die wil. Naar dat soort types moeten we meer zoeken. We hadden dit seizoen te veel spelers die niet de weerbaarheid en de kwaliteit hadden."

Van Schaik was er al niet gerust op nadat NEC vrijdag met 2-0 had gewonnen in De Goffert. "Ik kwam vrijdagavond boven in het stadion waar een aantal voetbalvrienden van me ook waren. Maar ik was echt niet zo opgetogen. Mensen vroegen of ik chagrijnig was. Dat was ik niet, maar ik zag wel dat het moeilijk ging tegen RKC. We hebben met Ronnie vijf wedstrijden goed gespeeld. Dan zie je ook dat ze het wel kunnen, maar daarna valt er een spanningsboog weg. Zo leek het althans. Dat zag ik tegen MVV ook. Ik zei vrijdag: het is nog niet gelopen."

Bus
Een groep supporters haalde dinsdagavond verhaal toen de spelersbus terugkwam in Nijmegen. Vorig seizoen gebeurde dat al regelmatig. "Emotie kan ik me altijd voorstellen, zeker gezien het wedstrijdbeeld van dinsdag. Toen ik hoorde dat er supporters naar het stadion gingen, dacht ik: iedereen moet dit op zijn eigen manier verwerken. Voor heel veel fans is NEC heel belangrijk. Ik heb er veel gesproken, hier en bij FC Utrecht. Ook over hun persoonlijke situatie. Sommige mensen hebben geen werk, zitten in de schuldhulpverlening, door een scheiding zien ze hun kinderen niet meer. Zij hebben maar één ding: NEC."

"Als je dan ziet wat er met de club gebeurt, moet je ergens emotie kwijt kunnen", vervolgt Van Schaik. "Als je dat op een normale manier doet, mag je best een keer die bus opwachten en in gesprek gaan met spelers. Soms gaat het over de schreef en dat moeten we nooit accepteren. Bier gooien of spugen? Ongekend, dat doe je niet. Maar emotie tonen mag. Ik rijd ook naar Cambuur, door de regen. Dan zie ik vijf bussen aankomen en dan denk ik: die zijn om half vier vertrokken, waarschijnlijk een middag vrijgenomen voor je cluppie."