Op technisch vlak is het een rommeltje bij NEC. Dat schrijft Voetbal International woensdag in een groot artikel (€) over de Nijmeegse club. De club wilde weer baas in eigen huis worden, nadat er afscheid werd genomen van het makelaarsbureau Futuralis. Die poging is jammerlijk gestrand, aldus het voetbalblad.

Een half jaar geleden verbrak NEC openlijk alle banden met Futuralis, dat sinds de degradatie van NEC in 2014 verantwoordelijk was voor het aan- en verkoopbeleid van de club. Daarmee moest het technisch beleid weer een aangelegenheid worden van NEC zelf. Dat is, aldus VI, nooit gelukt. "Het is een publiek geheim dat iedereen in Nijmegen met een seizoenkaart en een zak geld mag meepraten over het technisch beleid", aldus het voetbalblad.

Investeerders
Vooral een groep investeerders speelt een belangrijke rol. VI noemt Harold Bons, die namens de investeerders in het technisch hart zit, als voorbeeld. Bons heeft weliswaar geen stemrecht, maar zou van grote invloed zijn op de beslissingen. Hetzelfde geldt voor Marcel Boekhoorn. VI is duidelijk: "NEC kan in de huidige situatie simpelweg niet overleven zonder zijn suikerooms. De trainer, de technisch manager én de algemeen directeur kunnen naar links willen; als de investeerders naar rechts willen, gaat NEC doorgaans toch naar rechts."

Dan is er nog het veelbesproken interview dat voormalig adviseur Danny Hoekman geeft aan VI. In het interview vertelt Hoekman dat hij alleen contact heeft met algemeen directeur Bart van Ingen en niet met technisch adviseur Erwin de Kruijff. Het technisch hart bestaat volgens Hoekman bovendien uit middenstanders en ondernemers die willen meepraten over voetbalzaken. Ook Futuralis, zegt Hoekman tegen VI, ondersteunt NEC nog altijd.

Verantwoordelijkheid
Het vreemde is dat niemand binnen de club toegeeft verantwoordelijk te zijn voor het samenstellen van de kwalitatief matige selectie. "Volgens de club-leiding zijn er notulen van de vergaderingen, waarbij het toenmalige technische hart iedere speler individueel heeft beoordeeld. Nu trekt iedereen de handen van de selectie af. Futuralis liet in september weten veel minder invloed te hebben gehad op het componeren van de groep en ook toenmalig technisch manager Hoekman wast zijn handen in onschuld."

VI concludeert dat het NEC al jaren ontbreekt NEC aan continuïteit op technisch gebied en dat breekt de club pijnlijk op. De Kruijff en trainer Peter Hyballa zijn druk bezig met de selectie voor volgend seizoen, maar weten allebei niet of ze na de zomer nog in Nijmegen werkzaam zijn. Hyballa blijft onverminderd positief. Tegen VI zegt hij: "Ik geef het goede voorbeeld aan alle anderen óf ik zeg nu Auf Wiedersehen. En Auf Wiedersehen zeg ik niet. Ik geloof dat wij tegen Excelsior een kans hebben."

Foto: Rob Koppers