NEC is de derde periode vrijdag ongeslagen geëindigd door wedstrijd negen te winnen. FC Twente pakte de prijs een week geleden al, maar door de zege op FC Den Bosch en de nederlagen van MVV en Jong PSV eindigde NEC op doelsaldo op de tweede plaats in de derde periode. Krijgt NEC nu het play-offticket van Twente, dat op koers is om kampioen te worden? Nee, zo werkt dat niet. We leggen het even uit.

Dat de Eerste Divisie vol zit met gekke regeltjes en bijzondere afspraken is inmiddels wel bekend. Sommige mensen gingen ervan uit dat NEC het play-offticket van Twente zou krijgen als het tweede zou eindigen in de periodestand, maar zo gaat dat niet. Het play-offticket dat Twente nu heeft gepakt door het winnen van de periodetitel, gaat aan het einde van het seizoen naar de hoogst geklasseerde club op de eindrangschikking zónder periodetitel. Kijkend naar de huidige ranglijst zou dat Go Ahead Eagles zijn.

Als Twente dit seizoen al eerder een periodetitel had gewonnen, had NEC als nummer twee wél het play-offticket van de derde periode gekregen. Wanneer een club voor de tweede keer een periodetitel pakt, schuift het play-offticket door naar de nummer twee in de periodestand. Dit gebeurt ook altijd als een beloftenteam de periodetitel wint.

Een goed voorbeeld is het seizoen 2014/15, waarin NEC glansrijk kampioen werd en alle periodetitels won. Bij de eerste periodetitel schoof het play-offticket niet door naar nummer twee FC Volendam. Bij de overige periodetitels was dat wel zo en kregen Almere City FC, FC Oss en FC Eindhoven het ticket voor de nacompetitie.

Foto: Rob Koppers