De Nederlandse Eredivisie ligt dit weekeinde stil vanwege interlandverplichtingen overal ter wereld, maar desondanks kwamen er enkele NEC’ers in actie. ForzaNEC volgde de prestaties van de Nijmeegse internationals.
Krisztián Vadócz verruilde Osasuna op de slotdag van de transferperiode voor NEC, maar zijn rentree op de Nederlandse trainingsvelden maakte de middenvelder nog niet. De 26-jarige Hongaar zat vrijdagavond in Budapest negentig minuten op de bank bij het EK-kwalificatieduel tegen Zweden (2-1 winst). Gergely Rudolf was in de blessuretijd verantwoordelijk voor de driepunter en bracht de Hongaren daarmee op gelijke hoogte met de Scandinaviërs in poule E, waarin het Nederlands elftal met 21 op 21 de dans leidt. Beide landen verzamelden tot op heden vijftien punten en zijn nog volop in de race om plek twee, welke recht geeft op twee barragewedstrijden na afloop van de groepsfase. De Zweden hebben echter nog wel één match tegoed en beschikken zodoende over de beste papieren. Hongarije gaat dinsdag op bezoek bij Moldavië.
In groep H is de spanning te snijden. Portugal en Noorwegen boekten beide een overwinning op respectievelijk Cyprus (0-4) en IJsland (1-0) en gaan na zes duels gezamenlijk aan kop met dertien punten. Het Denemarken van Lasse Schöne kwam gisteravond niet in actie en verzamelde in de eerste vijf wedstrijden tien punten. Dinsdag ontvangt de Deense nationale ploeg Noorwegen, terwijl de Portugezen dan vrijaf hebben.
Jong Oranje trapte de kwalificatiecyclus richting het jeugd-EK in Israël van 2013 donderdag prima af met een 0-1 overwinning op de leeftijdsgenoten van Bulgarije. Bram Nuytinck droeg gedurende het treffen de aanvoerdersband bij Nederland, maar Género Zeefuik (foto), die dit seizoen op huurbasis uitkomt voor NEC, stal als invaller de show in het Gradski Stadion. De midvoor verving na 66 minuten Internazionale-speler Luc Castaignos en tekende een klein kwartier later middels een rake kopbal voor de enige treffer van de avond. Het elftal van Cor Pot vervolgt de campagne richting het eindtoernooi dinsdag in Deventer tegen Jong Luxemburg.
Ook Pavel Cmovs hoopt er over twee jaar bij te zijn in Israël. De verdediger zal dinsdagavond met Tsjechië onder 21 aantreden tegen Armenië, dat net als de Tsjechen haar eerste kwalificatiematch won.