De Nederlandse Eredivisie lag dit weekeinde stil, maar desondanks kwamen er de afgelopen periode enkele NEC’ers in actie vanwege interlandverplichtingen. ForzaNEC volgde de prestaties van de Nijmeegse internationals.
Lasse Schöne gaf onlangs aan niet de intentie te hebben om zijn aflopende contract bij NEC te verlengen, waardoor hij in de zomer van 2012 transfervrij van club kan wisselen. Dinsdagavond plaatste de Deen zich met zijn vaderland voor het Europees Kampioenschap van 2012 in Oekraïne en Polen: een uitgelezen mogelijkheid voor Schöne om zich in de kijker te spelen. In Kopenhagen passeerden de Scandinaviërs middels een overwinning concurrent Portugal, dat door de verliespartij veroordeelt is tot het spelen van twee barragewedstrijden en zich op die manier moet proberen te plaatsen voor het eindtoernooi (1-1). Schöne vertoefde overigens opnieuw 90 minuten op de bank.
Beide landen hadden in de voorgaande zeven kwalificatieduels zestien punten bijeen gesprokkeld, maar voor de Denen was alleen een driepunter voldoende voor de eerste stek in de poule, daar het onderlinge resultaat in het voordeel van de Zuid-Europese opponent sprak. De thuisploeg faalde niet in die opzet: doelpunten van Michael Krohn-Dehli en Nicklas Bendtner zorgden na ruim een uur voor een 2-0 voorsprong. De Portugezen traden aan zonder vaste krachten als Pepe, Fabio Coentrão en Danny, maar brachten de spanning vlak voor tijd alsnog terug door een geweldige treffer van Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo. De voormalig wereldvoetballer van het jaar schoot een vrije trap indrukwekkend binnen, maar zijn goal kwam te laat voor een serieus slotoffensief.
Krisztián Vadócz mocht na 59 minuten invallen voor de nationale ploeg van Hongarije in de thuismatch tegen Finland. De Oost-Europeanen waren in een door Nederland en Zweden aangevoerde groep al uitgeschakeld en konden daardoor vrijuit voetballen. Desondanks slaagde het elftal van Sándor Egervári er niet in om het eigen publiek te vermaken: 0-0.
Ook Pavel Cmovs kwam dinsdag in actie, al betrof het een invalbeurt van enkele seconden. De verdediger van Jong Tsjechië zag zijn teamgenoten via een door Václav Kadlec benutte strafschop al vlot een voorsprong pakken tegen de leeftijdsgenoten van Wales en mocht in de 94ste minuut zijn opwachting maken bij een 0-1 tussenstand. Uiteindelijk trokken de Tsjechen de zege over de streep, waardoor zij na drie kwalificatiewedstrijden (zeven punten) prima op weg zijn richting het jeugd-EK van 2013 in Israël.
Márton Eppel, die zijn debuut voor NEC nog altijd moet maken, speelde zaterdag al een kwartier mee met Jong Hongarije, dat een 2-1 nederlaag leed tegen Turkije. De spits is net hersteld van een blessure, maar vertegenwoordigde desondanks, tegen de zin van zijn Nijmeegse werkgever in, zijn vaderland het afgelopen weekend. De Hongaren vergaarden nog geen punt in de kwalificatiecyclus.
Jong Oranje-aanvoerder Bram Nuytinck had vrijaf, maar zag dat de ontwikkelingen in de poule van het Nederlands beloftenelftal positief waren: Schotland en Oostenrijk speelden gelijk tegen elkaar (2-2), waardoor het verschil met die directe concurrenten na drie duels respectievelijk vier en vijf punten bedraagt.