De Nederlandse Eredivisie ligt dit weekeinde stil, maar desondanks komen er de komende periode enkele NEC’ers in actie vanwege interlandverplichtingen. ForzaNEC volgde de prestaties van de Nijmeegse internationals.
Pavel Cmovs werkte vorige week een uitstekende wedstrijd namens NEC af tegen Feyenoord (1-0), maar blijkbaar is het optreden van de centrumverdediger niet opgevallen bij Jakub Dovalil, bondscoach van Jong Tsjechië. De 21-jarige mandekker zat tegen de Armeense leeftijdsgenoten negentig minuten op de bank en zal maandag naar alle waarschijnlijkheid weer aansluiten bij de groepstraining van NEC.
De Tsjechen hadden overigens niet voor niets de lange reis naar het Zuidelijke Kaukasus gemaakt: door twee doelpunten van invaller Jan Chramosta werd er met 0-2 gezegevierd. Derhalve doen Cmovs en co andermaal goede zaken in de strijd om de groepswinst, een prestatie die aan het einde van de kwalificatiecyclus goed zou zijn voor een EK-ticket. Tsjechië vergaarde in de eerste vier duels tien punten en voert haar poule zodoende fier aan.
Krisztián Vadócz stak zijn ambities deze week niet onder stoelen of banken. De middenvelder gaf in gesprek met Voetbal International aan NEC volgend jaar alweer te willen verruilen voor een grotere club, maar heeft in elk geval niet de mogelijkheid om zich op het Europees Kampioenschap van 2012 in de kijker te spelen, daar Hongarije zich niet plaatste voor de eindronde in Polen en Oekraïne. Desondanks speelden de manschappen van Sándor Egervári vrijdagavond een oefenpartij: in Székesfehérvár werden de degens gekruist met Liechtenstein.
De Hongaren hadden als verwacht weinig te duchten van de voetbaldwerg. Een dubbelslag van Tamás Priskin in de eerste helft bracht de Oost-Europeanen op gang, waarna Vladimir Koman, Balázs Dzsudzsák en Róbert Feczesin na de thee verantwoordelijk waren voor de afstraffing: 5-0. Vadócz zat negentig minuten op de bank en zal volgende week hopen op speelminuten, wanneer Hongarije Polen ontmoet.
Ook Lasse Schöne is in het bezet van een aflopend contract bij NEC. De spelmaker krijgt in tegenstelling tot teamgenoot Vadócz echter de kans om te schitteren op een prestigieus toernooi, omdat de Denen volgende zomer wél acte de présence zullen geven op het EK. De eerste vriendschappelijke wedstrijd richting dat kampioenschap stond vrijdag in Parken Stadium op het programma.
Denemarken ontving Zweden en zou haar Scandinavische rivaal uiteindelijk met een nederlaag terugsturen naar eigen land: 0-2. Nicklas Bendtner en Michael Krohn-Dehli verzorgden de doelpuntenproductie namens Danish Dynamite, dat dinsdag zal oefenen tegen Finland. NEC’er Schöne viel een half uur voor tijd in voor Ajacied Christian Eriksen.
Bram Nuytinck en Género Zeefuik zijn normaliter ook vaste waardes in deze rubriek, maar zij moeten maandagavond verstek laten gaan voor een kwalificatieduel van Jong Oranje met Schotland. Nuytinck kampt met een knieblessure, terwijl Zeefuik pas net hersteld is van een blindendarmoperatie.