De Nederlandse Eredivisie ligt dit weekeinde stil, maar desondanks komen er de komende periode enkele NEC’ers in actie vanwege interlandverplichtingen. ForzaNEC volgde de prestaties van de Nijmeegse internationals.
Bram Nuytinck hield als aanvoerder van Jong Oranje de nul met zijn defensie en was derhalve medeverantwoordelijk voor de zege van het Nederlands beloftenelftal in en tegen Oostenrijk: 0-1. Het elftal van Cor Pot werkte een erg matige wedstrijd af, kwam ook amper tot kansen, maar een vroege treffer van NEC-jeugdexponent Nacer Barazite was voldoende voor de drie punten. De thuisploeg had vlak na de thee vanaf elf meter een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Raphael Holzhauser wist het buitenkansje, gegeven na een overtreding van doelman Jeroen Zoet (die tevens kon inrukken met een rode kaart), niet te verzilveren.
Door de derde achtereenvolgende winstpartij blijft Nederland leiden in haar kwalificatiegroep richting het jeugd-EK van 2013 in Isräel. Género Zeefuik behoort normaliter ook tot de vaste kern van Jong Oranje, maar de centrumspits moest in een eerder stadium al verstek laten gaan vanwege een bovenbeenblessure.
In poule H maakt men zich op voor een zinderende apotheose. Zowel Denemarken als Portugal maakte vrijdagavond geen fout, waardoor beide landen na zeven kwalificatiewedstrijden op het puntentotaal van zestien staan. Het onderlinge treffen van volgende week in Kopenhagen zal de beslissing geven: de Scandinaviërs plaatsen zich bij winst automatisch voor het Europees Kampioenschap van 2012 in Polen en Oekraïne, terwijl de Zuid-Europeanen aan een gelijkspel voldoende hebben, daar zij eerder in de cyclus al wonnen van hun concurrent.
De Denen hoefden zich tegen Cyprus niet bovenmatig in te spannen. Het elftal van Morten Olsen, die Lasse Schöne negentig minuten op de bank liet, had geen enkele moeite met de eilandbewoners en speelde zich binnen 22 minuten naar een ruime voorsprong via treffers van Lars Jacobsen, Michael Krohn-Dehli en ex-NEC’er Dennis Rommedahl (twee keer). Niki Zimling, die vorig seizoen nog actief was in De Goffert, stond in de basis bij Danish Dynamite en pakte een gele kaart. Andreas Avraam bepaalde de eindstand net voor de thee op 1-4.
Krisztián Vadócz zal volgend jaar niet kunnen schitteren op het EK. De middenvelder speelt dinsdagavond weliswaar nog met Hongarije tegen Finland, maar zal zich moeten neerleggen bij een derde stek in groep E, daar Zweden en het Nederlands elftal niet meer te achterhalen zijn voor de Oost-Europeanen. Pavel Cmovs kruist maandagavond met Jong Tsjechië de degens met de leeftijdsgenoten van Wales.