De NEC’ers die woensdagavond namens hun land internationaal actief waren in een oefenduel, kunnen met een prima gevoel terugkeren naar Nijmegen. Niki Zimling en Lasse Schöne speelden met Denemarken doelpuntloos gelijk tegen Tsjechië, Björn Vleminckx zag vanaf de reservebank België winnen in Rusland, terwijl Bram Nuytinck en Rick ten Voorde met Jong Oranje korte metten maakten van het Deense beloftenelftal.

Niki Zimling
maakte voor het eerst sinds 2008 zijn opwachting in de nationale ploeg van Denemarken. De middenvelder verving in de match tegen Tsjechië na 69 minuten Liverpool-speler Christian Poulsen en zag hoe beide teams niet wisten te scoren: 0-0. Lasse Schöne kwam niet aan spelen toe

De Denen kregen voldoende kansen op de winst, maar hadden het vizier niet op scherp staan. Zo mocht Michael Krohn-Dehli na negentien minuten aanleggen voor een penalty, maar de voormalig Ajacied wist het buitenkansje niet te benutten. Namens de Tsjechen liet Jaroslav Plašil, voetballer van Girondins de Bordeaux, na om het net te laten bollen.

Björn Vleminckx moet nog even wachten op zijn tweede interland voor België. De aanvaller, dit seizoen al goed voor elf competitietreffers, zag vanaf de bank hoe zijn teamgenoten in Voronezh knap afrekenden met Rusland: 0-2. De pas 17-jarige Romelu Lukaku stal met twee doelpunten de show in het voormalige Sovjet-Unie. Daarmee werd de voorhoedespeler van Anderlecht de jongste doelpuntenmaker van de Rode Duivels sinds Paul Van Himst, die vijftig jaar geleden op dezelfde leeftijd trefzeker was tegen Hongarije.

In België zal men ongetwijfeld een lange neus trekken naar Dick Advocaat. De 63-jarige bondscoach kocht in april van dit jaar zijn contract bij onze zuiderburen af om naar de Russen te verkassen en zag zijn elftal al na twee minuten op achterstand komen. De Russische goalie Igor Akinfeev ging in de fout bij een terugspeelbal en zag Lukaku gemakkelijk voor de openingstreffer tekenen. De gasten loerden in het vervolg op de counter en zouden een kwartier voor tijd uiteindelijk de score verdubbelen via diezelfde Lukaku.

Bram Nuytinck en Rick ten Voorde hadden beide een aandeel in de 1-3 overwinning van Jong Oranje op haar Deense leeftijdsgenoten. De verdediger startte in de basis, terwijl de talentvolle centrumspits na de thee zijn debuut mocht maken voor het beloftenelftal. SC Heerenveen-speler Bas Dost eiste met twee goals, waarvan één vanaf de strafschopstip, de hoofdrol voor zich op in Herning, nadat Feyenoorder Kelvin Leerdam Nederland op voorsprong had gezet. De Denen zouden in het tweede bedrijf nog wel wat terugdoen via Erik Sviatchenko, maar het bleek slechts een treffer voor de statistieken

Jong Oranje bondscoach Cor Pot liet in totaal negen spelers hun debuut maken. Vitessenaar Davy Pröpper en buitenspeler Luciano Narsingh van Heerenveen maakten hun eerste interland direct vanaf het begin mee, terwijl Leonard Nienhuis (FC Groningen), Florian Jozefzoon (Ajax), Ricky van Haaren (Feyenoord), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Kaj Ramsteijn, Jordy Clasie (beiden Excelsior) en de eerdergenoemde Ten Voorde invielen.