NEC heeft zondagmiddag in de eigen Goffert met 2-0 gewonnen van De Graafschap. Doelpunten van Lasse Schöne en Genero Zeefuik zorgden door een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen tussen de Gelderse clubs. Het was dat de thuisploeg na de verlossende 2-0 werkelijk niets meer leek te willen doen om het doelsaldo wat op te vijzelen. De gasten kónden simpelweg niet, zeker niet nadat De Graafschap-speler Lion Kaak met een rode kaart van het veld werd gestuurd.
Het begon zondag leuk in De Goffert. Het eerste kwartier had het doel van De Graafschap-keeper Joost Terol wel wat weg van een schiettent. NEC begon fel en kansen waren er dan ook al snel voor Navarone Foor en Genero Zeefuik. Het was dan ook een klein wonder dat NEC de zwakke nummer laatst van de eredivisie pas in de 12e minuut op achterstand zette. Na goed ingrijpen van NEC-back Nathaniel Will combineerden Zeefuik en Schöne op hun dooie akkertje door de verdediging van de gasten. Na de kaats van Zeefuik had Schöne op zijn beurt alle tijd om Terol met rechts te passeren. Nog geen twintig seconden na de aftrap van de Doetinchemmers had het zomaar 2-0 kunnen staan als Zeefuik zorgvuldig was omgesprongen met een vrije schietkans.

Na de openingsgoal en de mooie kans van Zeefuik zakte het wedstrijdpeil naar een bedenkelijk niveau. Het duurde tot de 41e minuut voor er weer wat opwinding door de Goffert ging. Na een voorzet van De Graafschap-spits Rydell Poepon stond Michael de Leeuw opeens zomaar oog in oog met Gabor Babos. De Leeuw mikte echter een centimeter of drie te ver links waarna de bal via de paal terug het veld in kwam. Amper bekomen van de opwinding stonden de gasten opeens met tien man. Lion Kaak ging een duel met Ryan Koolwijk veel te hard aan en kon inrukken met rood. Als scheidsrechter Ruud Bossen consequent was geweest, had hij eerder ook Jan-Paul Saeijs weggestuurd voor een soortgelijke overtreding.
Met de rode kaart van Kaak was het eigenlijk wel gedaan tussen beide ploegen. Zeker toen Genero Zeefuik net binnen het uur zijn tweede competitiedoelpunt voor NEC maakte. Na een diepe bal schudde hij twee verdedigers van zich af en tikte hij rustig met rechts binnen.
Het laatste half uur moet maar gauw vergeten worden. De Graafschap kon niet meer, NEC vond het allemaal wel prima. Met wat meer precisie hadden de flets spelende Foor en invaller Melvin Platje de score nog hoger kunnen tillen maar het werk was gedaan, zo leek het. Door de winst komt NEC op plek acht en heeft het kwalificatie voor de play offs voor Europees voetbal zowaar helemaal in eigen hand. De Gelderse buurman De Graafschap stevent af op roemloze degradatie.

Voor foto’s klik hier.