NEC heeft het PSV heel moeilijk gemaakt in strijd om de koppositie. Zeventig minuten lang verdedigden de Nijmegenaren een voorsprong, maar in de laatste tien minuten draaide PSV het toch nog om. Het werd in het Goffertstadion 1-2.

Rogier Meijer moest improviseren met zijn opstelling. Iván Márquez, die tot nu alle competitiewedstrijden in de basis startte, ontbrak door een schorsing. Ook Ali Akman moest de wedstrijd tegen de Eindhovenaren missen door ziekte. Daardoor startte NEC met Rodrigo Guth en Calvin Verdonk in een vijfmansdefensie, wat voor beide spelers hun basisdebuut in de Eredivisie betekende. PSV had juist goed nieuws te horen gekregen: door de resultaten van Feyenoord (1-1 gelijk) en Ajax (2-1 verlies) kon het bij een overwinning naar de koppositie stijgen.

Toch was het NEC dat uit de startblokken schoot. Een vrije trap van Lasse Schöne in de achtste minuut werd niet goed gekeerd door Joël Drommel, waardoor Magnus Mattsson de rebound eenvoudig kon binnentikken. Het was PSV dat in de eerste helft voornamelijk het balbezit. Toch kwam het weinig tot uitgespeelde kansen, omdat NEC als een eenheid het doel verdedigde. Naarmate de helft vorderde, was het NEC dat de grootste kansen kreeg. Souffian el Karouani dwong Drommel tot een uiterste, terwijl PSV juist meer moeite kreeg om voor de goal van Mattijs Branderhorst te geraken.

Tegen het einde van de eerste helft bonsde PSV weer hard op de deur. Een vrije trap van Boscagli werd goed gekeerd door Branderhorst en een schot van Marco van Ginkel ging over. Het was voor NEC vooral zaak om met die 1-0 voorsprong de rust in te gaan. Vlak na de pauze kreeg Jordy Bruijn een grote kans om de score te verdubbelen. In een drukbezette zestien volleerde de middenvelder de bal uit de draai net niet voorbij Drommel.

Na een uur spelen leek PSV op gelijke hoogte te komen. Ibrahim Sangaré frommelde de bal van dichtbij langs Branderhorst, maar na inbreng van de VAR bleek de Ivoriaan buitenspel te staan. Met nog een kwartier te gaan werd het echt stuivertje wissel. Eerst was het Elayis Tavsan die vanaf eigen helft werd weggestuurd, maar uitkwam op zijn zwakke rechter en daardoor niet genoeg kracht kreeg achter het schot. Nog geen minuut later voorkwam Branderhorst met een knappe redding met zijn voet de gelijkmaker. Die kwam vijf minuten later alsnog. Koppend zorgde invaller Yorbe Vertessen voor de voor PSV bevrijdende gelijkmaker.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kwam PSV zelfs nog op 1-2. Carlos Vinicius stond op de goede plek om een voorzet van invaller Maximiliano Romero in te tikken. In de zeven minuten extra tijd die er resteerde, was het aan NEC om nog een gelijkspel te forceren, maar dichtbij kwam NEC niet meer. Daardoor stijgt PSV naar de koppositie en blijft NEC op de twaalfde plek hangen.

Scoreverloop:
8′ Magnus Mattsson (rebound) 1-0
80′ Yorbe Vertessen (Cody Gakpo) 1-1
90′ Carlos Vinicius (Maximiliano Romero) 1-2

Gele kaarten: Schöne, Proper (NEC)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Rodrigo Guth, Cas Odenthal, Calvin Verdonk, Souffian el Karouani (88′ Ilias Bronkhorst); Dirk Proper, Jordy Bruijn (75′ Javier Vet), Lasse Schöne; Elayis Tavsan (83′ Mikkel Duelund), Magnus Mattsson (88′ Ole Romeny).

Opstelling PSV: Joël Drommel; Jordan Teze (87′ Maximiliano Romero), André Ramalho, Olivier Boscagli, Mauro Junior (65′ Philipp Max); Ibrahim Sangaré, Mario Götze, Marco van Ginkel (65′ Yorbe Vertessen); Armindo Bruma, Carlos Vinicius (90′ Erick Gutierrez), Cody Gakpo.