De achterban van NEC wacht al weken op de gewenste versterking in de voorhoede. Hoewel trainer Rogier Meijer wekelijks aangeeft er alle vertrouwen in te hebben dat er een nieuwe spits en mogelijk ook een vleugelaanvaller bijkomt, zal ook voor hem de tijd inmiddels beginnen te dringen. In de nacht van woensdag op donderdag gaat de markt in Nederland op slot.

Maar waar zo’n marktsluiting de laatste jaren voor NEC vaak niet heel spannend was, kan het dit jaar chaotischer dan ooit worden. Dat denkt algemeen directeur Wilco van Schaik die desgevraagd ingaat op een aantal vragen van ForzaNEC.nl. Hij ziet dat de markt nu pas loskomt. Corona, de Nations League, allemaal redenen voor de bijzondere marktwerking afgelopen zomer. 

Hoewel de tijd begint te dringen: er moet dus wat kunnen komende dagen?

Het lijkt nu echt pas los te komen, in heel Europa. De uitspraak als het bovenin gaat regenen dat het bij ons gaat druppen, gaat opnieuw op. United brengt straks mogelijk 100 miljoen euro naar de Eredivisie. Dat gaat wat doen met de markt in Europa en dus ook Nederland verwacht ik. 

Wordt het dan een chaotisch slot?

Daar zou ik niet van staan te kijken. Er zijn nog heel veel clubs met wensen. Feyenoord, PSV, ze spreken allemaal uit dat ze nog wat willen gaan doen op de markt. Utrecht doet van alles, Vitesse wil nog meerdere spelers halen, Go Ahead haalt vandaag nog een spits en Ajax zal ook weer gaan speuren als ze Antony kwijtraken. Niemand lijkt nog klaar. 

Is er paniek binnen de club?

Daar is helemaal geen sprake van. We hebben al een goede transferzomer gehad, waarin we veel stappen hebben gezet. We zijn beter geworden dan vorig seizoen. In kwaliteit, in mentaliteit en met de ervaring inmiddels van onze jonge spelers na een seizoen Eredivisie. Er staat een veel breder technisch fundament. Maar dat we nog een extra spits zoeken, is geen geheim. 

Je zegt ‘extra’ spits: jullie vinden de huidige selectie dus voldoen?

We zijn op zoek naar extra smaken, iemand die iets anders kan brengen dan we al hebben, zo geven Rogier en Ted dat ook steeds aan. Het is niet zo dat we iemand zoeken om een stoel in de kleedkamer op te vullen. Dat heb je de afgelopen twee jaar als het goed is al niet meer gezien: we halen alleen spelers met extra kwaliteiten die we nog niet bezitten.

Maar fans rekenen wel op een spits, hoe dan ook.

Dat snappen wij ook, want dat doen we zelf ook nog altijd en dat steken we niet onder stoelen of banken. Maar we gaan alleen voor kwaliteit. Als je die niet voor handen hebt, dan kan je ervoor kiezen om die investering niet te doen. Als we helemaal geen spits hadden, was het een andere zaak geweest.

Een andere aanname als je nu nog een spits haalt is al snel dat het een paniekaankoop is. Geldt dat nu ook?

Nee, helemaal niet zelfs. Want er zijn gewoon spelers die we al heel lang op het oog hebben, maar tot dusver niet mochten vertrekken. Nu we even onderweg zijn met de competities zien clubs pas of een speler overbodig is of niet. Misschien komt onze eerste keuze nu wel vrij daardoor en hebben we hem alleen kunnen halen omdat we zoveel geduld hebben opgebracht. 

Er komt al snel een WK aan. Is het mogelijk een afweging om te zeggen: die 11 wedstrijden tot de winterstop overleven we wel, dan hebben we daarna weer lang de tijd om alsnog te zoeken?

Dat lijkt mij niet, want in 11 wedstrijden kan je 33 punten halen. Dan ben je veilig. Dus die luxe hebben wij helemaal niet. De wedstrijd van morgen is het belangrijkste.

Tot slot, Elayis Tavsan. Kan een club als NEC het zich veroorloven twee jaar op rij geen uitgaande transfers te maken?

Een club als NEC moet altijd proberen te verkopen. Als het juiste bedrag op tafel komt zullen ook wij akkoord gaan. Maar er komt nu ook een moment dat we zeggen: het is te laat, het kan niet meer. Dat speelt nu al mee in de hoogte van zo’n bedrag, maar als Tavsan gaat moeten wij een vervanger kunnen halen of kijk je wat je in je selectie nog kunt doen. Die afweging maakt Ted elke dag in overleg met Rogier en de staf.

Ben je bang dat er op 1 september, als de markt in bijna heel Europa nog wel doorloopt, uitgaand dan nog iets geks gebeurt?

Wij blijven altijd zelf aan zet. Wij kunnen Ted (van Leeuwen, red.) op vakantie sturen en z’n telefoon afpakken. Als we nee zeggen, blijft het bij nee. Ted bepaalt dit ook met Rogier, technisch is dan leidend, we hoeven niet te verkopen, dat geeft rust en regie.

Foto: Rob Koppers & Orange Pictures