NEC heeft vanavond de achtste plaats verstevigd met een prima 0-2 overwinning bij Excelsior. Het is de eerste keer dat NEC in competitieverband in de Eredivisie wist te winnen op Woudestein. Belangrijke man was opnieuw Schöne die uit een penalty de openingstreffer maakte en voor de vijfde keer op rij wist te scoren voor NEC.
Waar NEC vorige week een ultradefensief De Graafschap op bezoek kreeg, trof het vandaag een andere laagvlieger dat een stuk frissere speelstijl hanteert. Dit zorgde voor een aantrekkelijke wedstrijd, waarbij beide ploegen vooral in de eerste helft grote mogelijkheden kregen op de openingstreffer. Toch was het NEC dat beter voetbalde en de beste kansen wist te creëren.
De eerste grote kans was voor NEC , maar Kevin Conboy zag zijn schot over het doel zeilen. Niet veel later voorkwam Gábor Babos met een sublieme redding dat Roland Alberg uit een vrije trap scoorde. Ook NEC mocht een poging wagen met een vrije trap dichtbij de zestien. Schöne krulde de bal over de Rotterdamse muur, maar Wesley de Ruiter toucheerde de bal licht en de bal raakte de binnenkant van de paal.
De volgende grote mogelijkheid was voor Excelsior dat een geweldige kans kreeg via Kevin Jansen. De middenvelder kreeg vrije toegang van de Nijmeegse defensie naar Babos, maar mikte van dichtbij op de lat. Op slag van rust kwam NEC dan toch op een verdiende voorsprong. Nathaniel Will werd neergehaald door Samuel Scheimann en arbiter Makkelie wees naar de stip. Schöne benutte de elfmetertrap koeltjes en tekende voor zijn tiende treffer van het seizoen.

Na de thee begon NEC fel en zette het de ploeg van John Lammers flink onder druk. Het was vooral Género Zeefuik die goede mogelijkheden kreeg om de score te verdubbelen. Hij wist zijn kansen echter niet te verzilveren en na een uur kwam Excelsior wat meer terug in de wedstrijd. Vooral nadat Moussa Kalisse de geblesseerde Luigi Bruins verving, werden de Kralingers gevaarlijk. Met een woeste uithaal was Kalisse dichtbij de gelijkmaker, maar hij zag zijn schot op de paal uiteen spatten.
Vlak voor tijd zette Krisztián Vadocz de wedstrijd op slot. Nick van der Velden legde af op Vadocz, die de bal prachtig in de bovenhoek trapte. Het betekende de beslissing in de wedstrijd. Edwin de Graaf was nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar.  En zo is NEC bezig aan een zeer sterke reeks. Op 19 februari werd er voor het laatst verloren, destijds was Ajax met 4-1 te sterk.
Voor foto’s klik hier.