Het is NEC gelukt om het goede spel van de wedstrijd tegen FC Twente door te zetten in de wedstrijd tegen FC Groningen. De ploeg van Rogier Meijer was, zeker de eerste helft, dominant en zette dat dominante spel om in drie goals (3-0). Hiermee verstevigde de Nijmegenaren een plek in het linkerrijtje. NEC staat nu zevende en mag naast het resultaat dus ook tevreden zijn over het vertoonde spel.

NEC domineert, maar wacht heel lang om die dominantie om te zetten in een goal

Na een seizoen waarin bijna alle wedstrijden zonder publiek werden afgewerkt, was dit bij de wedstrijd NEC – FC Groningen weer het geval. Hoewel het met een andere reden was en er wel publiek hun ploeg buiten het stadion konden aanmoedigen, de sfeer van de afgelopen thuiswedstrijden van NEC ontbrak. De eerste paar minuten waren voor de Nijmegenaren. Na vijf minuten was daar dan ook het eerste schot op doel voor NEC. Jonathan Okita kwam vanaf links naar binnen en probeerde het met een schot vanaf de rand van de zestien meter, maar zijn schot was makkelijk te pakken voor de doelman van FC Groningen, Peter Leeuwenburgh. NEC was heer en meester in de eerste tien minuten. Het combinatievoetbal van de Nijmegenaren was flitsend en NEC creëerde ook een aantal kansen. Zo was er een omhaal van Jordy Bruijn en een afvallende bal voor Edgar Barreto die net naast ging. Het eerste gevaar aan de kant van FC Groningen kwam na ongeveer twintig minuten. Na een dramatische pass van Okita kreeg Cyril Ngonge de bal, zijn voorzet werd er half uitgehaald door Cas Odenthal en kon zo makkelijk worden gepakt door Mattijs Branderhorst. NEC had veel de bal, maar na de eerste tien minuten, waarin veel kansen werden gecreëerd, kwamen er minder kansen. NEC zakte wat meer in en gokte wat meer op de counter, ook omdat Groningen beter in de wedstrijd kwam. Die counter kwam er in de 29ste minuut. Okita en Bruijn kwamen in een twee tegen één situatie. Bruijn legde de bal af maar die kon nog net worden weggewerkt door Neraysho Kasanwirjo, waardoor Okita niet kon binnenwerken. De kansen voor NEC bleven komen, maar Leeuwenburgh stond keer op keer in de weg en voorkwam zo de goal voor NEC. NEC probeerde voor de rust nog een goal te forceren. Die goal viel dan ook net voor de rust. Mo El Hankouri speelde een dramatische terugspeelbal die veel te kort was voor keeper Leeuwenburgh. Ali Akman kon deze bal onderscheppen en omspeelde ook Leeuwenburgh waardoor hij voor een lege goal kon binnenschieten. Zo pakte NEC net voor rust de voorsprong en kon het tevreden aan de thee.

NEC heeft weinig meer te duchten van FC Groningen

NEC begon in de tweede helft waar het de eerste helft geëindigd was. Met het creëren van kansen. Net na rust kwam Bruijn aan de bal in de zestien. Hij gaf de bal laag voor, maar Okita kwam te laat om de bal binnen te werken. Die dominantie duurde echter maar kort. Groningen kwam sterker uit de kleedkamer en begon dreigender te worden. NEC zakte meer in en liet de bal aan Groningen. De gelijkmaker hing in de lucht. Het was echter NEC die de voorsprong vergrootte in de 55ste minuut. Akman gooide een bal snel in waardoor Okita op weg kon naar Leeuwenburgh. Die pareerde in eerste instantie nog de inzet van Okita, maar daar was, net zoals tegen FC Twente, Elayis Tavsan om de rebound binnen te werken en de voorsprong van NEC te verdubbelen. De goal kwam hard aan bij Groningen die nu een achterstand van twee doelpunten goed moest maken. Groningen probeerde wel wat te forceren, maar tot uitgespeelde kansen kwamen de noorderlingen niet. NEC vond het wel prima en liet de bal aan Groningen. NEC gokte op de counter met de snelle aanvallers. Groningen probeerde wel kansen te creëren maar kwam gewoon echt kwaliteit te kort om aanvallend dreigend te worden. In het laatste kwartier gebeurde er erg weinig. NEC vond de voorsprong prima en de spelers van Groningen werden zich ervan bewust dat ze geen goed resultaat gingen halen tegen NEC. Er kwamen nog drie minuten extra tijd bij. NEC kreeg in die extra tijd ook nog een goal. Okita pakte ook nog even zijn goal mee en besliste de wedstrijd in het voordeel van NEC (3-0).

Wedstrijdverloop:
45+1′ 1-0 Akman
55′ 2-0 Tavsan
90+3 3-0 Okita

Geel: Ngonge, Dammers (Groningen

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Odenthal, El Karouani; Barreto, Schöne, Bruijn (77′ Vet); Tavsan (83′ Verdonk), Akman (66′ Mattsson), Okita.

Opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh; Dankerlui, Dammers, Kasanwirjo (46′ Irandust), Van Hintum (39′ Sverko); El Hankouri (73′ Strand Larsen), Suslov, Duarte, Abraham (73′ Joosten); De Leeuw (73′ Postema), Ngonge.

Foto’s Rob Koppers