NEC vierde maandag alweer haar 121e verjaardag. Hopelijk is de taart op Stadionplein 1 goed gevallen, want sportief gezien is de week van 15 november vaak helemaal niet zo feestelijk. De Nijmegenaren winnen maar zelden de eerste wedstrijd na hun verjaardag.

Zo nu en dan duik je de geschiedenis boeken in en dan kom je het een en ander tegen. Zo ook deze bijzondere statistiek. In de afgelopen 20 jaar won NEC slechts vier keer de eerste wedstrijd na de verjaardag. Het gaat dan dus om de eerste wedstrijd na 15 november, geen fijne statistiek om mee te nemen voor de wedstrijd uit tegen AZ, de kraker in de subtop die aanstaande zaterdag in Alkmaar gepland staat.

Alleen in 2005 (ADO – NEC 0-1), 2015 (NEC – FC Utrecht 1-0), 2017 (De Graafschap – NEC 1-3) en in 2019 (Helmond Sport – NEC 1-2) trakteerde NEC zichzelf op drie punten. Zelfs in het kampioensjaar werd er niet gewonnen. Er werd toen ternauwernood met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij Jong Ajax. Dieptepunten waren de nederlagen bij Vitesse (4-1), Ajax (6-0) en Roda JC met (3-0). Hoe het komt is niet te verklaren, maar ironisch is het wel. De laatste jaren lijkt het wel wat meer de kant van NEC op te vallen. Vorig jaar speelde NEC in eigen huis nog gelijk tegen Roda JC. Hopelijk kunnen de mannen van Rogier Meijer deze ongelukkige statistiek achter zich laten en zaterdag in Alkmaar de drie punten pakken.

Want daar liggen kansen voor. De Alkmaarders rechtten afgelopen periode weliswaar de rug na een ongelukkige seizoensstart, de goal van NEC-beul Cyriel Dessers vorige speelronde in de absolute slotfase zal nog lang hebben nagedreund bij de Noord-Hollanders. Door de nederlaag staat AZ qua verliespunten gelijk met NEC. De Nijmegenaren hebben door de Europese perikelen van AZ een wedstrijd meer achter haar naam staan. Om toch de aansluiting te vinden met de top zal AZ hoe dan ook de volle buit moeten pakken tegen NEC, geen fijn gegeven met de onbevangen promovendus op het menu.

Foto: Rob Koppers / Orange Pictures