Het ging met de nodige moeite, maar de drie punten zijn binnen voor NEC. De wedstrijd tegen Dordrecht (1-0 winst) was qua veldspel niet om over naar huis te schrijven. Anass Achahbar zorgde kort voor rust voor de enige treffer op aangeven van Leroy Labylle.

Het strijdplan van de Nijmegenaren was overduidelijk. Met Okita, die Dijkstra verving in de basisopstelling, moest de aanval nadrukkelijk gezocht worden. Achahbar schoof door de wijziging op naar de positie van aanvallende middenvelder. De andere mutatie ten opzichte van vorige week was de doelman. Door ziekte van Gino Coutinho mocht Norbert Alblas, die transfervrij werd overgenomen van Ajax, zijn opwachting maken onder de lat. De 23-jarige doelman mocht al in de vierde minuut laten zien wat hij kon. Een gevaarlijke vrije trap van Savvas Mourgos leek richting de kruising te vliegen, maar Alblas bracht op schitterende wijze redding.

Hoewel de ploeg uit ‘Dordt’ sterker begon aan de wedstrijd, herpakte NEC zich snel. Al na een kwartier werd de vijfde Nijmeegse corner het strafschopgebied ingewerkt, maar daaruit ontstond geen gevaar. Na een half uur spelen kregen de bezoekers de grootste mogelijkheid op een doelpunt. Het schot van Oussama Zamouri werd op het laatste moment geblokt door Josef Kvida. Toch was het tien minuten voor het rustsignaal NEC dat de score opende. Labylle nam op de linkervleugel uitstekend initiatief en drong door tot in het strafschopgebied. Het was uiteindelijk Achahbar die de eerste kans van de wedstrijd met een intikker verzilverde: 1-0.Na de pauze ging de spelsnelheid bij NEC drastisch omlaag. De wil om een tweede goal te scoren was erg ver te zoeken. Joey van den Berg werd kort na de rust gevaarlijk uit een corner, maar zijn inzet belandde in het zijnet. Aan de andere kant had Mourgos met een volley de gelijkmaker op zijn schoen, maar ook zijn poging was tevergeefs. Er moest wat gebeuren en ook trainer Jack de Gier zag dat. Invaller Ole Romeny stond koud in het veld toen hij voor de eerste keer op avontuur ging. Via een individuele actie was hij kansrijk, maar doelman Bryan Janssen lag op het nippertje in de weg.
 
Hoewel de wedstrijd al vrij vroeg doodbloedde, kwam Sven Braken kort voor tijd nog tot een kansje. Hij zag zijn schot in de korte hoek gekeerd worden. De 9631 toeschouwers uit Nijmegen lieten zich in de slotfase in ieder geval van hun beste kant zien. Vooral sfeervak 080 en de vakken daaromheen waren uitbundig en stonden in de slotfase op om hun ploeg aan te moedigen. Hoewel de drie punten weer in de tas zitten, moet het spel van NEC de komende weken nog zichtbaar verbeteren.

 
Wedstrijdverloop:
’36 1-0 Achahbar

Opstelling NEC: Alblas; Lartey Sanniez, Van Eijden, Kvida, Labylle; Overtoom, Van den Berg, Achahbar; Okita (’68 Romeny), Braken (’90+1 Joppen), Darri (’79 Dijkstra).

Opstelling FC Dordrecht: Janssen; Stankov, Peijnenburg, Breedijk, Ormondo-Ottewil; Kok, Zamouri (’65 Schets), Mourgos (’69 Smith); Montsma, Maletic, Cijntje (’61 Haydary).

Foto: Rob Koppers