NEC heeft vrijdagavond voor het eerst in acht (!) maanden weten te winnen. Thuis tegen sc Heerenveen eindigde het in 2-1.
Na een kwartier spelen werden de bezoekers voor het eerst gevaarlijk via Alfred Finnbogason, die na een snelle loopactie voor Kalle Johnsson kwam te staan. Zijn schot zeilde nipt voorlangs. Ruim drie minuten later werd NEC gered door het aluminium. Een kopbal van Otigba spatte op de lat uiteen. Aan de andere kant leek NEC dreigend te worden uit een counter. Jantscher legde de bal af aan Rieks, maar de Deen raakte de bal volledig verkeerd, resulterend in een doeltrap.
Na ruim een half uur spelen was het dan toch raak voor de Nijmegenaren. Jantscher kwam op vanaf de linkerflank en gaf de bal af aan Leiwakabessy. De voorzet van de linksback bereikte spits Michael Higdon, die simpel binnen kon koppen: 1-0. De thuisploeg gaf de voorsprong niet meer weg, waardoor men ging rusten bij een 1-0 stand.
Al vroeg in de tweede helft verdubbelde NEC de score. Rieks werd weggestuurd na een goede steekpass van Pálsson en nam rustig de tijd om Higdon te kunnen bereiken in het strafschopgebied. Een pass over de grond van de Deen werd binnengetikt door de Engelsman, die daarmee zijn tweede treffer van de avond maakte. Na de treffer nam NEC langzamerhand de controle over de wedstrijd. De bezoekers probeerden op snelheid gevaarlijk te worden via invaller Yanic Wildschut, maar hij stuitte meerdere keren op Vermijl.
Invaller Alireza Jahanbakhsh zorgde voor sensatie door de bal met zijn hak mee te nemen. Zijn aanval werd afgewend door de Frieze defensie. Toch maakten de bezoekers het in de slotfase nog spannend. Na een overtreding op Finnbogason schoot Ziyech een vrije trap via de lat raak: 2-1. Even later was Wildschut van dichtbij bijna trefzeker, maar de bal kwam in het gezicht van doelman Johnsson.
Komende dinsdag gaat NEC om 20:00 uur op bezoek bij FC Eindhoven voor de KNVB-beker.
Wedstrijdverloop
34’ 1-0: Higdon.
49’ 2-0: Higdon.
86’ 2-1: Ziyech.
Toeschouwers: 11.802.
Opstelling NEC: Johnsson, Vermijl, van Eijden, Breuer, Leiwakabessy; Pálsson, Conboy, Koolwijk (68’ Jahanbakhsh); Jantscher, Higdon (90’ Stutter), Rieks.
Opstelling sc Heerenveen: Nordfeldt, van Anholt, Otigba, Kruiswijk, Dijks; Eikrem, van den Berg (46’ Ziyech), de Roon; van la Parra (74’ Nwofor), Finnbogason, Slagveer (46’ Wildschut).