NEC heeft zaterdagmiddag voor het eerst in 36 jaar weer eens gewonnen op bezoek bij FC Dordrecht aan de Krommedijk. Na twee vroege doelpunten van Jordy Bruijn en Rangelo Janga lieten de Nijmegenaren weinig meer zien. In de extra tijd maakte Dordrecht nog een treffer, waardoor de wedstrijd in 1-2 eindigde.

NEC wilde zich revancheren voor het gelijke spel afgelopen week tegen FC Den Bosch. Kevin Bukusu kreeg opnieuw het vertrouwen na zijn erbarmelijke fout in die wedstrijd. Ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Den Bosch, mocht Édgar Barreto zich weer eens opmaken voor een basisplaats, ten koste van Ayman Sellouf. NEC starte voor het eerst van het seizoen in een 4-3-3 opstelling met Barreto als meest verdedigende middenvelder. Er begonnen aan de kant van de Dordtenaren drie oud-NEC’ers: Özgür Aktas, Jari Schuurman en Kevin Jansen.

Voorsprong

NEC begon sterk aan de wedstrijd en kwam al vroeg, in de vierde minuut, op 0-1 voorsprong. Jordy Bruijn was weer trefzeker vanuit een vrije trap net als vorige week. Nog twee minuten later maakte Rangelo Janga er al 0-2 van op aangeven van Souffian El Karouani. Na de 0-2 gebeurde er niet veel maar was het wel NEC dat het meeste balbezit had. Halverwege de eerste helft kwam het eerste gevaar van FC Dordrecht, Jansen won een kopduel en kopte de bal op de lat.

In de 29e minuut waagde NEC weer eens een poging, Bruijn schoot van afstand over het doel van Dordrecht. Richting de slotfase van de eerste helft kreeg NEC weer een vrije trap op een gevaarlijke plek na een overtreding van Julius Bliek, echter ging het de nemer van de vrije trap Elayis Tavsan minder goed af dan Bruijn, zijn trap ging ver naast de goal. Er vielen na de tweede goal van NEC geen grote kansen meer te noteren en dwong het niet veel meer af, maar doordat Dordrecht er niet veel tegenover wist te stellen ging NEC dus rusten met een comfortabele voorsprong.

Tweede helft

Dordrecht begon aan de tweede helft met een grote kans, Gianni Dos Santos kwam uit een counter oog in oog met Norbert Alblas, maar hij schoot de bal naast. Jonathan Okita was veelal onzichtbaar en dat gebeurt vaker. Dordrecht kende een fase waarin het wat beter ging en oud-NEC’er Aktas bijna scoorde. NEC liet de mogelijkheid op de 0-3 liggen via Bart van Rooij en de ingevallen Dirk Proper, de defensie van Dordrecht schoot de bal richting de middenlijn. Kort daarna dwong Terell Ondaan, koud in het veld, keeper Anthony Swolfs tot een redding uit een vrije trap van Tavsan.

Kort voor tijd was Bart van Rooij nog dicht bij een derde treffer na een mooie pass van Proper, maar hij wist de bal niet langs Swolfs te krijgen. In de extra tijd wist Dordrecht alsnog een aansluitingstreffer te maken, Kevin Vermeulen maakte er nog 1-2 van vanuit een afgeslagen voorzet. NEC dat weinig sprankelends heeft laten zien na het tweede doelpunt, wist alsnog wel de belangrijke drie punten binnen te slepen.

De laatste keer dat NEC op bezoek in Dordrecht won was voor de beker in 1984, aan deze lange periode zonder winst tegen de Schapenkoppen kwam vandaag dus een einde.

Scoreverloop:

4′ Jordy Bruijn 0-1
6′ Rangelo Janga 0-2
93′ Kevin Vermeulen 1-2

Gele kaarten:

4′ Anthony Swolfs
34′ Édgar Barreto
36′ Julius Bliek
45′ Jordy Bruijn
76′ Nikolas Agrafiotis
94′ Terell Ondaan
95′ Rangelo Janga

Scheidsrechter: Stan Teuben

Opstelling NEC: Norbert Alblas; Bart van Rooij, Rens van Eijden, Kevin Bukusu, Souffian El Karouani; Javier Vet, Jordy Bruijn (64′ Dirk Proper), Édgar Barreto (84′ Cas Odenthal); Elayis Tavsan (84′ Anton Fase), Rangelo Janga, Jonathan Okita (73′ Terell Ondaan).

Opstelling FC Dordrecht: Anthony Swolfs; Jurian Hobbel (73′ Richie Musaba), Julius Bliek, Özgür Aktas, Kürsad Sürmeli, Bradley  Vliet; Jari Schuurman, Kevin Vermeulen, Kevin Jansen; Arsenio Valpoort (73′ Nikolas Agrafiotis), Gianni Dos Santos.

Foto: Rob Koppers