NEC heeft zondagmiddag in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen drie punten weten te pakken. In Heerenveen werd het 0-2 voor de Nijmegenaren. Heerenveen maakte bij het debuut van trainer Marco van Basten een uiterst zwakke indruk. Het team kon maar voor weinig dreiging zorgen. Doelpuntenmakers voor NEC waren Melvin Platje (0-1) en Pavel Cmovs (0-2). De wedstrijd was tevens het 200e Eredivisieduel van Gabor Babos in dienst van NEC. Geen enkele buitenlandse speler van NEC behaalde deze mijlpaal.

Bij sc Heerenveen startte Oussama Assaidi. Zijn transfer naar Ajax is nog niet rond en kon mee doen bij de Friezen. Ook jongelingen Tannane en Ziyech mochten in de basis starten. Matthew Amoah was nog niet fit en dus speelde Djuricic opnieuw in de spits. Bij NEC geen verrassingen, Nuytinck en Conboy speelden niet door schorsingen. Amieux en Cmovs namen hun plekken over. Geert Arend Roorda en Michel Breuer speelden in de basis bij NEC tegen hun oude club.

NEC begon sterk aan de wedstrijd. Door zwakke passing kreeg Heerenveen niet veel kansen en voor rust kon NEC al tweemaal scoren. Navarone Foor speelde zijn directe tegenstander Raitala uit en zette voor op Melvin Platje, die de bal over doelman Nordfeldt kopte. Enkele minuten later deed Pavel Cmovs hetzelfde. De verdediger stond vogelvrij en kopte de bal over de doelman van de Friezen heen. Bij beide doelpunten ging de keeper van Heerenveen niet vrijuit.

Ex-NEC’er Youssef El-Akchaoui mocht voor rust al invallen. Raitala viel met een blessure uit. Na rust bracht Van Basten Samir Fazli als extra aanvaller, om zo voor meer dreiging te zorgen. De gehoopte dreiging aan Friese zijde kwam er niet en Van Basten ging nog meer risico nemen. Jeffrey Gouweleeuw schoof op naar het middenveld en achterin speelde Heerenveen één-op-één. Heerenveen kreeg een aantal kansen, maar doelman Gabor Babos keepte een uitstekende wedstrijd. Ook Evander Sno en Pavel Cmovs lieten een goede indruk achter.

Kansen op de 0-3 liet NEC liggen. Leroy George kwam in de ploeg voor Foor, maar de vleugelspeler leek nog niet helemaal wedstrijdfit. Met zijn goede snelheid wist hij een counter echter niet uit te spelen. Ook Marcel Stutter en Sören Rieks mochten hun officiële debuut maken voor NEC. Rieks kreeg een grote kans, hij speelde een tegenstander uit maar schoot de bal naast.

Volgende week zal NEC in het eigen Goffertstadion tegen Ajax spelen. De Amsterdammers morsten zondag punten. In de Arena werd het 2-2 tegen AZ.

Wedstrijdverloop:
0-1: Melvin Platje.
0-2: Pavel Cmovs.

Opstellingen:
sc Heerenveen: Nordfeldt; Zuiverloon, Gouweleeuw (81’ Kruiswijk), Zomer, Raitala (33’ El-Akchaoui); De Roon, Van Anholt, Ziyech (46’ Fazli); Tannane, Djuricic, Assaidi.

NEC: Babos; Breuer, Van Eijden, Cmovs, Amieux; Sno, Koolwijk, Roorda (78’ Stutter); Foor (64’ George), Platje (85’ Rieks), Ten Voorde.
Voor foto’s klik hier.