NEC won zondagmiddag zwaarbevochten met 0-1 uit bij Heracles Almelo. In een spannende wedstrijd trok NEC aan het langste eind. Het is de tweede overwinning op rij voor de Nijmegenaren en de harde nederlaag van Vitesse in Amsterdam diezelfde middag maakt NEC de nummer 1 van Gelderland.

We moesten er even opwachten, maar na een paar minuutjes oponthoud begon de wedstrijd eindelijk. NEC wil de goede lijn van vorige week doortrekken en begint dus ook met hetzelfde team als tegen PEC Zwolle. Heracles Almelo won dit seizoen nog niet en wil daar tegen NEC graag verandering in brengen. Het eerste gevaar kwam ook van de thuisploeg. Na een voorzet vanaf de linkerkant kon Rai Vloet de bal aannemen, maar had niet genoeg tijd om te schieten. Cas Odenthal onderschepte de bal en schoot hem vervolgens over de achterlijn. Uit de daaropvolgende corner werd geen kans gecreëerd. Niet veel later was het de beurt aan NEC. Via de counter kwam NEC eruit. Via via belande de bal bij Akman, maar die miste scherpte en schoot de bal hoog over.

Heracles voert de druk op

Na het eerste kwartier hielden beide ploegen zich nogal koest. Uiteindelijk was het rond de 30e minuut Heracles die de druk weer opvoerde. De Heraclieden speelde snel voetbal. Aan de bal werd er vlot rond gespeeld en zodra NEC de bal had werd er fel druk gezet. De Nijmegenaren kwamen er niet meer aan te pas. Rai Vloet, die in de eerste fase van de wedstrijd ook gevaarlijk was, schoot vanaf randje 16 op de paal. Mattijs Branderhorst kon er alleen maar naar kijken en zag hem tegen de paal uiteenspatten. Meteen daarop sloeg de vlam in de pan. Ivan Márquez kreeg het aan de stok met Sinan Bakis. De Spanjaard en spits van Heracles moesten door de andere spelers uit elkaar gehaald worden. Marquez en Bakis kregen geel en voor Bakis was dat zijn tweede. Hij moest dus voor het rustsignaal inrukken. Vijf minuten later ging de rest naar binnen met de brilstand op het scorebord.

Tweede helft

Kan NEC gebruik maken van het feit dat ze een man meer hebben? Heracles wisselde in ieder geval twee keer. Bilal Basacikoglu en Nikolai Laursen bleven achter in de kleedkamer, Delano Burgzorg en Ismail Azzaoui namen hun plaatsen op het veld in. Uit het niet was daar dan ineens de openingstreffer van wie anders dan: Ali Akman. Souffian El Karouani stak het halve veld over via links en hield de bal net voor de achterlijn binnen en gaf voor. Akman kopte de bal keurig binnen en het zette NEC op een 0-1 voorsprong. Meteen daarna was het weer Rai Vloet met een kans voor Heracles. Vanaf zo’n twintig meter vanaf het doel van Branderhorst schoot de middenvelder gericht, maar de keeper kon de bal uit de hoek tikken.

Ali Akman juicht na het maken van de 0-1!

NEC had de touwtjes in handen tijdens de tweede helft. Door die rode kaart kantelde het spelbeeld volledig. Waar Heracles het spel bepaalde in de eerste helft doet NEC dat in de tweede. Toch lukt het Heracles nog wel om een paar keer gevaarlijk te worden. Bij de Heraclieden komt het echter allemaal van een man, Rai Vloet. De middenvelder van de Almeloërs bepaalt het spel en was betrokken bij iedere kans van de thuisploeg. Door geknoei achterin bij Heracles onderschepte NEC de bal in het strafschop en werd Luca de la Torre gedwongen een overtreding te maken.

NEC kreeg een penalty, de kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Helaas schoot Jordy Buijn op de paal. Het leidde er toe dat Heracles er weer in ging geloven. De ploeg van trainer Frank Wormuth ging optimistischer spelen en dat leidde ook tot meer ruimte achterin. Invaller Ole Romeny werd gelanceerd door Jonathan Okita. Janis Blaswich kwam uit en werd door Romeny geraakt die met een Nigel de Jong-achtige karatetrap inkwam op de keeper. Scheidsrechter Jochem Kamphuis gaf geen kaart aan de invaller.

Heracles deed wat het kon, maar het mocht niet baten. NEC hield het goed dicht achterin en trok de overwinning over de streep. NEC wint zodoende voor de tweede keer op rij en voegt zich in het linkerrijtje van de Eredivisie.

Wedstrijdverloop

41′ Rood (2x geel), Sinan Bakis

50′ 0-1, Ali Akman

Opstelling Heracles: Janis Blaswich; Ruben Rooskens, Mats Knoester, Lucas Schoofs, Noah Fadiga; Orestis Kiomourtzoglou (81′ Mohammed Amissi), Luca de la Torre, Nikolai Laursen (46′ Ismail Azzaoui), Rai Vloet, Bilal Basacikoglu (46′ Delano Burgzorg); Sinan Bakis

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Ivan Márquez, Cas Odenthal, Souffian El Karouani; Lasse Schöne (78′ Javier Vet), Dirk Proper, Mikkel Duelund (90+4′ Ilias Bronkhorst); Jonathan Okita, Ali Akman (71′ Ole Romeny), Jordy Bruijn (78′ Elayis Tavsan)

Foto’s: Orange Pictures