NEC heeft zaterdagavond een meer dan verdiende zege geboekt op degradatiekandidaat VVV. Door twee goals van John Goossens en doelpunten van Lorenzo Davids en Björn Vleminckx werd het maar liefst 1-4. Hoogtepunt was het doelpunt van Vleminckx. Met zijn negentiende doelpunt van het seizoen nestelde hij zich naast Hans Venneker als meest scorende NEC’er in een seizoen in de geschiedenis van de club.
NEC begon de wedstrijd met een schier onoverbrugbare achterstand op de bovenste play off-plaatsen en een flink gat met staartploegen Excelsior en tegenstander VVV. Veel stond er voor NEC dus niet meer op het spel en daar speelde de ploeg van trainer Wiljan Vloet de eerste twintig minuten ook naar. In de matte openingsfase had VVV het betere van het spel en waren er kansjes voor spitsen Musa en Boymans. NEC kwam niet veel verder dan een schot van John Goossens die de bal wild over joeg.
De 0-1 kwam in de 22e minuut dan ook volledig uit de lucht vallen. Nathaniel Will combineerde over de rechterflank met Lasse Schöne en wist daarna met een prima bal binnendoor topscorer Vleminckx te bereiken. Deze ging niet voor zijn eigen kans maar behield het overzicht en bediende de inlopende Lorenzo Davids: 0-1. Het was voor Will direct de laatste actie. In de warming up was de jonge rechtsback nog fit genoeg bevonden om te starten maar direct na het doelpunt greep hij naar zijn gekwetste hamstring. Mark Otten verving hem.

Na de goal veranderde het spelbeeld. NEC nam het initiatief over van de thuisploeg en er kwamen kansen voor opnieuw Goossens, Vleminckx en ook de matig spelende Leroy George mocht aanleggen. Zijn schot zeilde ruim over. In de slotfase waarin NEC steeds beter begon te spelen, waren er zelfs nog mogelijkheden voor nota bene verdedigers Nuytinck en Otten.
In de tweede helft liep NEC in een tijdsbestek van drie minuten uit naar een veilige 0-3 voorsprong. Eerst was het Vleminckx die met de borst een voorzet van George teruglegde, nu op Goossens. Met links was het voor de aanvaller een koud kunstje om de bal achter Begois te schieten.

Drie minuten later was daar dan het moment voor Vleminckx zelf. Bij een corner van Goossens duwde hij tegenstander De Regt handig maar overduidelijk weg en frommelde de bal over doellijn. Met zijn negentiende competitiedoelpunt evenaarde de Belg NEC clubtopscorer Hans Venneker die in het seizoen ’67-‘68 ook negentien keer wist te scoren. En met wat meer zorgvuldigheid had de spits ook nog op twintig kunnen komen, ware het niet dat hij meerdere keren buitenspel liep en een bal voorlangs kopte. In de slotfase mocht Nijmegenaar Youri Loen (20) zijn debuut nog maken en scoorde Goossens via een VVV-been zijn tweede. Via een penalty kwam VVV in de slotminuut nog op 1-4.
Voor foto’s klik hier.
’22. 0-1 Davids, ’58 0-2 Goossens, ’61 Vleminckx, ’81 Goossens, ’90+3 Musa (p)
Scheidsrechter: Blom
Toeschouwers: 7.500
Gele kaarten: Toth, Leemans, Vujicevic (VVV); George, Sibum, Otten (NEC)
Opstelling VVV: Begois; De Regt, Yoshida, El-Akchaoui, Fleuren; Toth (’45 Uchebo), Vujicevic (‘76 Linssen), Leemans; Musa, Boymans, Cullen
Opstelling NEC: Cillessen; Will (’25 Otten), Nuytinck, Zomer, Amieux; Sibum (’77 Loen), Schöne, Davids; George (’82 Chatelle), Vleemincks, George