Met good old Gabor Babos onder de lat heeft NEC zaterdagavond nipt gewonnen van Heracles Almelo. De 2-1 voorsprong die in een zeer behoorlijke eerste helft was opgebouwd, werd met grote moeite succesvol verdedigd in een minder tweede bedrijf. De Nijmegenaren dankten in een lastige slotfase hun doelman. De Hongaar stond weer als vanouds op doel nadat eerder op de avond bekend werd dat NEC-keeper Jasper Cillessen naar Ajax vertrekt.
NEC begon overdonderend. De rookwolken van een Almeloos vuurwerk achter het doel waren nog niet opgetrokken of de Nijmegenaren stonden al met 2-0 voor. Het eerste doelpunt kwam in de derde minuut eigenlijk doodeenvoudig tot stand. Melvin Platje kon de bal gemakkelijk voorgeven na een al even eenvoudige combinatie tussen Ryan Koolwijk en Remy Amieux. Voor de volledig vrijstaande Lasse Schöne was het vervolgens een koud kunstje om de bal in het lege doel te koppen.
Nauwelijks bekomen van de vroege achterstand moest Heracles nog geen vijf minuten later een tweede doelpunt slikken. Op de rand van het zestienmetergebied was het eerst Schöne nog die twijfelde maar de inkomende Nick van der Velden bedacht zich geen moment. Met een droge schuiver schoot hij zijn eerste doelpunt in Nijmeegse dienst achter doelman Remko Pasveer.

Na de snelle voorsprong kon NEC niet doordrukken maar ook Heracles kon zich niet onderscheiden met grote kansen. De eerste geslaagde actie van Leroy George leidde na een klein half uur tot een slap schot van de al even weinig overtuigende Stef Nijland. Het goede voetbal speelde NEC vooral op achterin en op het middenveld waar tussen de beweeglijke Heracles-voorhoede gemakkelijk werd gecombineerd.
De eerste prikken die de gasten uitdeelden waren na 35 minuten meteen twee stevige. Eerst knalde Heraclied Marko Vejinovic van ruim dertig meter de bal prachtig tegen de onderkant van de lat, tot grote opluchting van de kansloze Babos. En vier minuten later kon de Hongaar opnieuw opgelucht ademhalen toen spits Everton hetzelfde deed, nu zelfs voor een open doel.
De derde serieuze poging van de gasten was op slag van rust wel raak. Supersub Glynor Plet, zaterdagavond zowaar weer eens basisklant, kopte de bal uit een corner van dichtbij hard achter Babos. 
In de eerste fase na rust kon NEC het verzorgde veldspel van de eerste helft niet vasthouden. Met name Rens van Eijden en Ryan Koolwijk leverden veel ballen in wat tot veel onrust leidde. Verdedigend stond de ploeg van Alex Pastoor echter zijn mannetje. Met name Dammyano Grootfaam liet zich met een paar stevige ingrepen zien als een uitstekend vervanger van de nog altijd geblesseerde Nathaniel Will en geschorste Cmovs.
De komst van NEC-talenten Latupeirissa en Foor bracht na een uur spelen nieuw elan in de ploeg. Dat leidde al snel tot een goede kans voor de verder vrijwel onzichtbare Melvin Platje. Maar waar de spits in de thuiswedstrijd tegen Excelsior nog tweemaal scoorde met een bekeken lob, mistte zijn boogballetje nu net de juiste hoogte. Even later redde Pasveer ook op een schot van invaller Latupeirissa.
Heracles stelde daar in de 80e een dot van een kans tegenover. Armenteros mocht van dichtbij vrij aanleggen maar Babos liet er – voor zover er nog iemand twijfelde- geen misverstand over bestaan dat NEC de opvolger van Cillessen al in huis heeft.
NEC – Heracles 2-1 (2-1)

Gele kaarten: Van der Velden, Amieux (NEC), Overtoom, Armenteros (Heracles)

Opstelling NEC: Babos; Grootfaam, Van Eijden, Nuytinck, Amieux; Van der Velden, Schöne (’69. Foor), Koolwijk; George, Platje, Nijland (‘62. Latupeirissa)
Voor foto’s klik hier.