In een sfeervolle en natuurlijk ook beladen wedstrijd heeft NEC in de eigen Goffert aartsrivaal Vitesse met 3-2 verslagen. Het balbezit was er vooral voor NEC, maar grote kansen waren er meer voor de ploeg uit Arnhem. NEC-doelman Gabor Babos hield zijn ploeg meerdere malen in de wedstrijd met zijn reddingen. Hiermee heeft NEC de eerste stap gezet richting de volgende ronde van play-offs. In de Gelredome moet het zondag haar voorsprong zien te behouden.

De weersverwachtingen voorafgaand aan de wedstrijd waren niet mild. Er was onweer op komst en al snel regende het in Nijmegen. Geen reden voor de KNVB om de wedstrijd af te gelasten. Mocht de wedstrijd gestaakt worden, wat later in de wedstrijd ook het geval zou zijn, zou de wedstrijd op een later tijdstip, maar wel op dezelfde dag worden uitgespeeld.

In het eerste halfuur was er vooral veel balbezit voor NEC, dit leidde echter niet tot grote kansen. Navarone Foor was kansrijk voor NEC, evenals Género Zeefuik en Lasse Schöne, beide schoten ze een vrije trap over het doel. Aan Arnhemse kant was het Giorgi Chanturia die wat kansjes creëerde, maar zijn schoten belandden niet in het doel.

Vitesse kwam steeds meer in het spel en kregen meer controle over de wedstrijd, dit in tegenstelling tot de onderlinge wedstrijd in oktober van vorig jaar in Nijmegen. NEC kreeg hier moeite mee naarmate de wedstrijd volgde. In de 32e minuut kwam er dan ook een voorsprong voor de Arnhemmers. Een pass van Chanturia werd door Nick Hofs langs doelman Babos geschoten: 0-1.

Bij Vitesse was Wilfried Bony vooral de gevaarlijke man. Een paar minuten na de 0-1 voor Vitesse kreeg hij een grote kans om meer afstand te nemen van NEC, maar zijn schot werd gekeerd door Babos. Ook de rebound van Marco van Ginkel ging niet in het doel, ook hij vond de Hongaarse sluitpost op zijn pad.

Voor rust was vooral Vitesse de betere partij. Dit resulteerde echter niet in een ruimere voorsprong, maar in een gelijke stand. Een hoekschop van NEC werd niet verwerkt door de verdediging van Vitesse. Vitesse-doelman Piet Velthuizen kon een kopbal van Kevin Conboy nog keren, maar was kansloos op de rebound van Navarone Foor die de bal in het net schoof: 1-1.

 
Na de rust werd de wedstrijd een kwartier gestaakt vanwege het noodweer. Het regende hard en ook onweer was een boosdoener. Eenmaal terug op het inmiddels natte maar nog bespeelbare veld, schoot Bony al snel de 1-2 voor Vitesse binnen. Na voorbereidend werk van Hofs schoot de Ivoriaan van lange afstand de bal achter Babos.

Vitesse liet NEC na haar tweede voorsprong van de wedstrijd te hebben behaald, terug in de wedstrijd komen, dit tot ongenoegen van Vitesse-trainer John van den Brom. Na een duel tussen Frank van der Struijk en Género Zeefuik ging de NEC-spits neer. Scheidsrechter Braamhaar wees naar de stip: penalty voor NEC. Protesten aan Arnhemse zijde hielpen niet, Braamhaar was zeker van zijn zaak. Lasse Schöne schoot vanaf elf meter de bal overtuigend in het doel, waardoor het weer gelijk stond: 2-2.

De protesten van Vitesse richting de arbitrage waren nog niet voorbij. In een kluts zou Van der Struijk de bal over zijn eigen doellijn hebben getikt, maar de meningen hierover zijn verdeeld. De grensrechter signaleerde Braamhaar echter dat het een doelpunt was. Na deze vreemde situatie stond er voor het eerste in de wedstrijd een voorsprong voor NEC op het scorebord: 3-2.

 
Zondag moet NEC haar voorsprong zien vast te houden. Om 14:30 wordt er in de Gelredome in Arnhem afgetrapt tussen de twee rivalen voor de return in de eerste ronde van de play-offs. Eerder dit seizoen won NEC in de uitwedstrijd voor de competitie met 0-1 door een doelpunt van Leroy George. Het is echter nog niet zeker of de vleugelspeler zondag mee kan doen in de derby. Hij miste het duel van donderdagavond omdat hij niet op tijd fit was. NEC hoopt ook dat centrale verdediger Rens van Eijden er zondag weer bij is, ook hij miste de eerste wedstrijd van de play-offs.