NEC heeft in het eigen Goffertstadion met 1-0 gewonnen van Heracles Almelo. Een doelpunt van de veelbesproken topscorer Christian Santos was genoeg om na een lange droogte eindelijk weer eens drie punten te verdienen. 

De bestuurlijke chaos van de afgelopen weken bij NEC sloegen ook door op het veld. De afgelopen wedstrijden werd er niet gewonnen van AZ, De Graafschap, PSV, SC Heerenveen en Excelsior. De laatste overwinning dateerde inmiddels van 27 januari. Met name trainer Ernest Faber en voormalig topschutter maar nu vooral herrieschopper Christian Santos konden ook weinig krediet meer rekenen van de supporters. Ook voor aanvang van dit duel ontstond er wat kritiek op de trainer. Terwijl Santos, die al vijf wedstrijden niet meer gescoord had, ondanks een vermeende klap op de rug tegen Excelsior gewoon in de basis stond tegen Heracles Almelo, besloot Faber om sterkhouder Wojciech Golla te passeren. 

De wedstrijd verdiende vanaf het begin echter al geen winnaar. Beide ploegen waren zeer slordig in balbezit en lieten het afweten bij balverlies. De grootste kans van de eerste helft was al na vijf minuten voor Navarone Foor, maar in twee instanties maakte hij zijn derde treffer van het seizoen niet. Daar waar NEC met wat speldenprikjes gevaar stichtte voor de goal van Bram Castro, produceerde Heracles Almelo geen enkel schot op doel.

Rens van Eijden kwam in Ramon Zomer, die tussen 2008 en 2011 speelde voor NEC, zijn oude maatje in het hart van de verdediging tegen. De centrale verdediger was er hoogst persoonlijk voor verantwoordelijk dat de oud-NEC’er vlak voor rust het veld moest verlaten. Zomer kwam na een kopduel met Van Eijden verkeerd neer en Justin Hoogma, zoon van oud-prof Nico-Jan Hoogma, mocht daardoor debuteren voor Heracles Almelo.

In de tweede helft werd het er niet beter op. Scheidsrechter Jeroen Manschot deelde ondertussen vier gele kaarten voor NEC en vijf voor Heracles Almelo uit. Het bleef uitermate slecht wat beide ploegen in het Goffertstadion lieten zien en eigenlijk was een 0-0 een verdiende uitslag voor een troosteloze wedstrijd. Toch kwam er een winnaar. Christian Santos scoorde met een technische knappe omhaal de bevrijdende 1-0 en liet zo Heracles Almelo in stilte achter. Het passeert de Heraclieden door deze overwinning op de ranglijst. 

Aanstaande zondag gaat NEC op bezoek bij titelkandidaat Ajax. Dat duel begint om 16:45 uur.

Scoreverloop
88′ Christian Santos

Kaarten:
Joey Sleegers, Gregor Breinburg, Todd Kane, Navarone Foor (N.E.C.), Thomas Bruns, Ilias Bel Hassani, Mark-Jan Fledderus, Brahim Darri, Jaroslav Navatril (Heracles Almelo).

Supporters:
12.438 

Scheidsrechter:
Jeroen Manschot

Opstelling NEC:
Brad Jones; Todd Kane, Rens van Eijden, Dario Dumic, Lucas Woudenberg; Janio Bikel (71′ Jay-Roy Grot), Navarone Foor, Gregor Breinburg; Joey Sleegers, Christian Santos, Anthony Limbombe (85′ Marcel Appiah).

Opstelling Heracles Almelo:
Bram Castro; Robin Gosens, Mike te Wierik, Ramon Zomer (44′ Justin Hoogma), Mark-Jan Fledderus; Thomas Bruns (90′ Paul Gladon), Illias Bel Hassani, Joey Pelupessy; Brahim Darri, Wout Weghorst, Jaroslav Navratil. 

Foto: Rob Koppers ©