NEC heeft zaterdagmiddag de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding gespeeld. In het Zeeuwse Bruinisse was Schouws Elftal de tegenstander. De Zeeuwen hielden lang stand, maar het werd uiteindelijk een gemakkelijke overwinning voor de Eredivisionist: 0-5.

In een winderig Bruinisse zal het voor Rijk Janse een gevoel van thuiskomen zijn geweest. De doelman van NEC mocht in de basis beginnen en is een geboren Zeeuw. Verder stonden ook de nodige jeugdspelers aan de aftrap, samen met nieuweling Luc Nieuwenhuijs. Sontje Hansen en Philippe Sandler waren er vanwege blessures niet bij, terwijl aanwinsten Sami Ouaissa en Basar Önal op de bank begonnen.

NEC kreeg in het begin de nodige kansen, maar de keeper van Schouws Elftal pakte een paar goede ballen. Na een halfuur werd het Zeeuwse verzet gebroken. NEC kwam in de zestien van de tegenstander, waar Rober González een voorzet kon geven. Deze kwam bij de tweede paal, waar Nieuwenhuijs helemaal vrij stond. De jonge buitenspeler dacht niet na en zijn halve volley belandde tegen de touwen.

Na de goal gingen de Nijmegenaren wat gezapig verder. Er werden minder kansen gecreëerd en de Zeeuwen konden relatief makkelijk stand houden. Dat moest na rust anders en zo geschiedde. NEC kwam gretiger uit de kleedkamer en binnen tien minuten waren er twee doelpunten extra gemaakt. Gonzalez maakte zijn hattrick aan assists compleet en bediende Lars Olden Larsen tweemaal. Vooral de 0-2 was een knappe goal: de Noorse buitenspeler kwam hoog boven zijn man uit om binnen te koppen.

Vervolgens was het hek echt van de dam. Nieuwenhuis liet zich gelden met twee assists, waardoor Mees Hoedemakers en Ouaissa ook een doelpunt maakten. Ondertussen kreeg ook nieuweling Önal de kans om zich te laten zien. Dit deed hij met een fraaie actie, inclusief panna, in het halfuur dat hij meespeelde.

Wedstrijdverloop:
30′ 0-1, Nieuwenhuijs
49′ 0-2, Olden Larsen
55′ 0-3, Olden Larsen
70′ 0-4, Hoedemakers
76, 0-5, Ouaissa

Opstelling NEC: Janse; Van Rooij (46′ Pereira), Maas, Nuytinck (46′ Schöne), Reijnders; Proper (62′ Mohamedhoesein), De Wit, Mohamedhoesein (31′ Hoedemakers) ; Nieuwenhuijs (31′ Ouaissa), González (62′ Nieuwenhuijs), Olden Larsen (62′ Önal).

Foto: Orange Pictures