Om het stadion te vernieuwen is het van belang dat NEC het stadion terug kan kopen van de gemeente Nijmegen. Dit meldt de Gelderlander.

”We kunnen geen vijftien miljoen in het stadion investeren als het stadion niet van ons is”, zegt algemeen-directeur Bart van Ingen. In december heeft de club nog een bod uitgebracht van zo’n 7,6 miljoen euro, dat aanzienlijk dichterbij de vraagprijs ligt (8,2 miljoen). Eerder afgewezen biedingen lagen een stuk lager. NEC wil de aankoop in fasen betalen.

Om de vernieuwing en uitbreiding te realiseren is hulp nodig van investeerders. Maar deze investeerders zullen hun hand niet uitsteken wanneer het stadion van de gemeente blijft. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de investeerders het stadion kopen. ”Wij zijn als club niet kapitaalkrachtig genoeg om het zelf in eigendom te houden. Er is geen bank die ons 22 miljoen leent voor de aankoop en vernieuwing”.

Volgens Van Ingen kan NEC met de huidige huur, ruim 5 ton, zelf nauwelijks financiële ruimte creëren voor het grote onderhoud van het stadion, laat staan een gehele vernieuwing. Aan de huur zit de club ook nog eens vast tot 2043, tevens zakt dat bedrag jaarlijks heel langzaam. ”Dan zijn we aan het eind ook nog steeds geen eigenaar van het stadion. Dat blijft toch de gemeente. Intussen moeten we wel het groot onderhoud zelf betalen. Dat kan dus niet”.

De afgelopen twee jaar heeft de club de begroting gesaneerd. Het spelersbudget is bijvoorbeeld teruggebracht van 5 miljoen naar 3,2 miljoen euro. Sinds eind december staat de club ook niet meer onder curatele van de KNVB. ”Wij begroten nu vanuit de kosten. We geven nu niet meer uit dan we binnenkrijgen”.

Foto: Rob Koppers